2013-03-13 11:12:11
Φωτογραφία για Μεταρρύθμιση ή αντιμεταρρύθμιση;
Μια απολύτως αναγκαία  μεταρρύθμιση κινδυνεύει για  μια φορά ακόμα είτε να εκφυλιστεί, είτε να  παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Η αναδιάταξη και η ανασυγκρότηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, το πολυσυζητημένο  σχέδιο «Αθηνά», είναι αντικείμενο  σφοδρής κριτικής, αλλά  και πεδίο αντιπαράθεσης συντεχνιακών και τοπικιστικών συμφερόντων. Ενώ όλοι αποδέχονται  ότι πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν  παθογένειες και αστοχίες χρόνων, αδυνατούν να  συνεννοηθούν και να συζητήσουν επί της ουσίας για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν. 

Το υπουργείο Παιδείας μετά από κυοφορία και αμφιταλαντεύσεις μηνών διαμόρφωσε μεν ένα σχέδιο που αναγκάστηκε πολύ γρήγορα να το τροποποιήσει κάτω από  το βάρος πολυποίκιλων αντιδράσεων αλλά και διαφόρων πελατειακών, όπως φαίνεται συμφερόντων, δίνοντας έτσι το περιθώριο σε δίκαιους και μη επικριτές να ξεσπαθώσουν. Το γεγονός ότι  δύο από τα  τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, εκφράζουν ριζικές αντιθέσεις, αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, ελλειπή προεργασία και συνεννόηση.


Το άναρχο και αποδιοργανωμένο πανεπιστημιακό τοπίο  όμως  επιβάλλεται να αλλάξει το συντομότερο. Όχι μόνο γιατί δεν αντέχουμε  να έχουμε πανεπιστημιακές σχολές σε κάθε πόλη, αλλά και γιατί με τον τρόπο αυτό και υποβαθμισμένη παιδεία  έχουμε και αδικούμε το μόχθο, αλλά και τις  δαπάνες χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους. Με  ευκαιριακές συγκολλήσεις τμημάτων, η κατάργηση μερικών άλλων όμως, δεν λύνουμε επί της ουσίας το πρόβλημα, απλά το μεταθέτουμε για μια ακόμα φορά. 

Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο αριθμητικό, αλλά  είναι κυρίως  αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ,ώστε να σταματήσει τουλάχιστον η αθρόα παραγωγή  πτυχιούχων, χωρίς κανένα αντίκρισμα. Η μεταρρύθμιση λοιπόν πρέπει να προχωρήσει και να μην χαθεί πάλι στους δαιδάλους μιας πολιτικής ή συντεχνιακής αντιπαράθεσης.Αρκετό καιρό έχουμε χάσει και αρκετές χιλιάδες νέων παιδιών ταλαιπωρούνται με ανεπαρκείς  ασκήσεις επί χάρτου  και αδιέξοδες κομματικές αντιπαραθέσεις. Ας  βρουν επιτέλους  κάποιους διαύλους συνεννόησης και ας διαμορφώσουν ένα ρεαλιστικό, αλλά και αποδοτικό σχέδιο ανασυγκρότησης των πανεπιστημίων. Το οφείλουν  στη νέα γενιά που πληρώνει βαρύτερα  από όλους μας το τίμημα της κρίσης www.tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ