2013-03-13 11:18:04
Φωτογραφία για Γράμμα... ηλεκτρονικά, ρούχα... ταχυδρομικά!
της Κορίνας Καφετζοπούλου 

Οι εποχές που ο ταχυδρόμος ήταν ο άνθρωπός της κάθε γειτονιάς, σε ήξερε με το μικρό σου όνομα και υπομονετικά περίμενε να του ανοίξεις την πόρτα για να λάβεις την αλληλογραφία, πέρασε ανεπιστρεπτί.

Τα γράμματα ελάχιστα , τα δέματα χιλιάδες. Ο όγκος εργασίας αυξήθηκε και η έλλειψη προσωπικού ταλαιπωρεί "πελάτες" και υπαλλήλους.

Το γράμμα είναι πλέον ρομαντικό "είδος" προς εξαφάνιση, και οι ταχυδρόμοι εποχιακοί.

Ό,τι έχει να ειπωθεί λέγεται μέσω τηλεφώνου και skype και ότι είναι να γραφεί , γράφεται (και καταστρέφεται κιόλας) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το facebook.

Οι μόνοι που τώρα θυμούνται το γραμματοκιβώτιο σας, είναι οι λογαριασμοί!

Πάνε και οι καρτ ποστάλ, ας είναι καλά το MMS!

Οι δημόσιες υπηρεσίες "λατρεύουν" την αλληλογραφία. Έστειλαν 8 χιλ συστημένες επιστολές στην πόλη του Ηρακλείου μέσα σε δύο μήνες!


Τώρα η κίνηση είναι στο ηλεκτρονικό εμπόριο που κάνει θραύση.

Μόνο από το κεντρικό ταχυδρομείο Ηρακλείου τα απλά δέματα βάρους μέχρι 2 κιλών, που δόθηκαν με επίδοση στον παραλήπτη ήταν 2000 (!) για το διάστημα από 1-1-2013 ως 12-03-2013.

Και όλα αφορούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσω του οποίου αγοράζονται από πίπες τσιγάρων μέχρι εσώρουχα!

Άλλα αντικείμενα που προτιμούνται, από το εξωτερικό κυρίως, μέσω internet, είναι ηλεκτρονικά εξαρτήματα, εξαρτήματα υπολογιστών, είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ δεν παρουσιάζονται επιστροφές μόνο σπανίως, και αφορούν λάθος νούμερο.

Ο αριθμός είναι τεράστιος αν αναλογιστεί κανείς ότι την πρωτοκαθεδρία γενικώς στη διακίνηση δεμάτων δεν την έχουν τα ΕΛΤΑ που διακινούν ένα ελάχιστο ποσοστό, αλλά οι εταιρείες ταχυμεταφορών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι εταιρείες ταχυµεταφορών διακινούν το 74% των δεµάτων της αγοράς ενώ τα ΕΛΤΑ μόνο το 10% !

Πρωτιά για την Ελλάδα

Δεν είναι όμως μόνο οι Έλληνες που προτιμούν τις επιχειρήσεις του εξωτερικού συμβαίνει και το αντίστροφο.

Εκατοντάδες είναι οι Ηρακλειώτες που επιλέγουν να αγοράζουν ηλεκτρονικά

Αξίζει να σηµειωθεί ότι το ποσοστό των Ελληνικών επιχειρήσεων που πωλούν εξ’ αποστάσεως (µέσω internet, τηλεφώνου, καταλόγου, κλπ.) σε ιδιώτες/καταναλωτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 29% και είναι ποσοστό µεγαλύτερο του µέσου όρου της Ευρώπης (27%).

Το Λουξεµβούργο είναι η πρώτη σε κατάταξη χώρα τόσο σε αγορές εξ’ αποστάσεως από άλλη χώρα της Ε.Ε. (47%) όσο και σε εξ’ αποστάσεως πωλήσεις προς άλλες χώρες της Ε.Ε. (49%).

8.000 τα συστημένα μέσα σε δύο μήνες από το δημόσιο!

Και μπορεί το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλων, η εταιρεία ή ο βουλευτής να μη σας στέλνουν πλέον γράμματα ή ευχές, οι δημόσιες υπηρεσίες όμως δε σας ξεχνούν ποτέ!

Από τον αριθμό των συστημένων, μόνο για τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, φαίνεται ότι μεταξύ του πολίτη και τις υπηρεσίας ή πολλή αγάπη υπάρχει ... ή πρόβλημα!

Διότι η συστημένη αλληλογραφία – μέσω του κεντρικού ταχυδρομείου Ηρακλείου για το προαναφερθέν διάστημα αριθμεί 8.000 φακέλους!

Οι υπηρεσίες που στέλνουν τα συστημένα είναι η εφορία, η περιφέρεια, η αρχαιολογία αλλά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Μέσα σε αυτόν τον αριθμό ένα μέρος, τουλάχιστον το 10%, αφορά πάλι στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Εκτός από πίπες ... και θερμάστρες!

Δύσκολος ο χειμώνας, ακριβό το πετρέλαιο, έκανε και το τηλεμάρκετινγκ καλές εισπράξεις.

Ειδικά το μήνα Δεκέμβριο, οι κουβέρτες τα παπλώματα και οι θερμάστρες είχαν την τιμητική τους στο ταχυδρομείο της πόλης.

Οι καλές εποχές για το γράμμα

Γράμματα μόνο για δείγμα!

Μεγάλες στιγμές η προσωπική αλληλογραφία έζησε στην Κρήτη, τα περασμένα καλοκαίρια, με τους τουρίστες που έστελναν κατά δεκάδες τα καρτ ποστάλ, και την εποχή της «φούσκας» για τη χώρα.

Η πενταετία 2001- 2005 χαρακτηρίζεται μια «χρυσή εποχή» για τα ΕΛΤΑ.

Τα διαφημιστικά εταιριών από χρηματιστηριακές μέχρι οι τράπεζες, αλλά και οι πολιτικοί επένδυσαν πολλά χρήματα στην προσωπική αλληλογραφία.

Η κρίση και η ηλεκτρονική υποκατάσταση της κλασικής αλληλογραφίας είχαν άμεσο αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών των ΕΛΤΑ.

Και αυτό έχει τη σημασία του, αν σκεφτεί κανείς ότι τα ελληνικά ταχυδρομεία είναι μετρήσιμος δείκτης στα ποσοστά του ΑΕΠ! Πέφτει το ΑΕΠ επηρεάζεται και το ταχυδρομείο.

Όσον αφορά στους αριθμούς,το 2009 ξεκινά η πτώση της κλασικής αλληλογραφίας σε ένα ποσοστό της τάξης του 6,6% και από εκεί και πέρα αθροιστικά προστίθεται ένα ποσοστό 10%, για το 2010, + 14% το 2011.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ