2013-03-14 09:43:03
Φωτογραφία για Στη Ρωσία δημιουργείται σύστημα προστασίας από την εισβολή μετεωριτών
Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κοσμικών απειλών θα είναι έτοιμο στη Ρωσία κατά τα τέλη του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο επικεφαλής της Roscosmos Βλαντίμιρ Ποπόβκιν. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Ποπόβκιν αναφέρθηκε στο σχέδιο δημιουργίας ενός ενιαίου κέντρου για την πρόληψη και την απόκρουση των κοσμικών απειλών.

Η έκρηξη του μετεωρίτη πάνω από το Τσελιάμπινσκ στις 15 Φεβρουαρίου έδειξε ότι σήμερα οι απειλές των αστεροειδών είναι πραγματικά μεγάλες. Οι Ρώσοι ειδικοί προτείνουν τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης των ουράνιων σωμάτων και στο μέτρο του δυνατού μέσων καταστροφής των επικίνδυνων αστεροειδών, - λέει ο Βλαντίμιρ Ποπόβκιν:

- Οι βασικές προτεραιότητες, κατά την άποψή μας, είναι η ανάπτυξη και η αύξηση της αποτελεσματικότητας της παρακολούθησης των μικρών ουράνιων σωμάτων και των διαστημικών σκουπιδιών για τον εντοπισμό όλων των δυνητικά επικίνδυνων για τη Γη σωμάτων. Επίσης πρέπει να δημιουργηθούν μέσα επίδρασης σ΄ αυτά τα σώματα και να προγραμματιστούν ερευνητικές αποστολές σε αστεροειδείς και κομήτες για την εξακρίβωση των μεγεθών και των τροχιών τους.


Οι Ρώσοι ειδικοί παίρνουν να δημιουργηθεί ένα σύστημα παρακολούθησης των αστεροειδών κοντά στη Σελήνη. Συγκεκριμένα, προτείνεται να εκτοξευτούν τρία διαστημικά παρατηρητήρια, στα οποία θα είναι δυνατή η παρακολούθηση της κίνησης των μεγάλων ουράνιων σωμάτων, εξήγησε ο εμπειρογνώμονας Βιτάλι Λαπότα:

- Κοντά στη Σελήνη είναι τα σημεία Lagrange (σε αυτά τα σημεία τα διαστημόπλοια θα παραμένουν ακίνητα σε σχέση με το σύστημα Γη-Σελήνη). Η τοποθέτηση των σταθμών σ΄ αυτά τα σημεία σε απόσταση 400 χιλ. χλμ. από τη Γη θα εξασφαλίσει την τρισδιάστατη μέσω τριών καναλιών παρακολούθηση των αστεροειδών. Όμως αυτό δεν είναι σε θέση να το εξασφαλίσει ούτε μια χώρα, χρειάζεται ισχυρός διεθνής συνεταιρισμός.

Για την εξουδετέρωση των επικίνδυνων ουράνιων σωμάτων πρέπει να δημιουργηθούν διαστημόπλοια τριών τύπων: δορυφόροι παρακολούθησης, κατασκοπευτικοί δορυφόροι και δορυφόροι αναχαίτισης, - θεωρεί ο Διευθυντής του «Κέντρου πλανητικής Άμυνας» Ανατόλι Ζάιτσεφ:

- Μετά τον εντοπισμό ενός επικίνδυνου ουράνιου σώματος εκτοξεύεται προς αυτό ένας κατασκοπευτικός δορυφόρος. Και αμέσως μετά από αυτόν – ένας δορυφόρος αναχαίτισης με κινητικά ή πυρηνικά μέσα επίδρασης. Για την εκτόξευση τέτοιου διαστημοπλοίου προβλέπεται η χρησιμοποίηση του ρωσο-ουκρανικού πυραύλου-φορέα Zenit, που χρειάζεται ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας για την εκτόξευση. Έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τη Γη από σώματα μεγέθους δεκάδων και ακόμη και εκατοντάδων μέτρων.

Από το κρουστικό κύμα από μια πυρηνική έκρηξη ένας αστεροειδής θα συντριβεί σε θραύσματα μεγέθους κάτω των 10 μέτρων. Μάλιστα εκείνο το σχετικά μικρό μέρος των θραυσμάτων, που θα βρεθεί στην ατμόσφαιρα της Γης, θα εκραγεί στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας λόγω των αρκετά μικρών διαστάσεων τους. Το αποτέλεσμα αυτής της αναχαίτισης θα είναι ένα μεγαλειώδες ωραιότατο θέαμα, ακίνδυνο για τους κατοίκους της Γης.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να αποκλειστεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης διαστημικών όπλων με το πρόσχημα της προστασίας από τους αστεροειδείς. Γι΄αυτό πρέπει να συμφωνηθούν σχετικά διεθνή έγγραφα, που θα αποκλείουν οποιαδήποτε δυνατότητα δοκιμής και ανάπτυξης όπλου στο διάστημα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΑ... «ΠΗΡΕ» Ο ΜΙΤΣΕΛ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΑ... «ΠΗΡΕ» Ο ΜΙΤΣΕΛ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ