2013-03-14 09:50:57
Φωτογραφία για Ο Μπαγίς ζήτησε συγγνώμη από τους Ασσυρίους για τον χαρακτηρισμό «Αυνανισμό» για την εκστρατεία αναγνώρισης της  Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ασσυρίων και των Ελληνοπόντιων
13.3.2013 – mesop.de με το Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων των Ασσυρίων  (μτφ. Κριστιάν)

Ο Τούρκος υπουργός για θέματα της ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς επέστησε την έντονη κριτική από τα σουηδικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης για τις παρατηρήσεις του σχετικά με την αναγνώριση από το Σουηδικό Κοινοβουλίου της τουρκικής γενοκτονίας των Ασσυρίων κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πόλεμου.

Ο κ. Μπαγίς χαρακτήρισε «αυνανισμό» την εκστρατεία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ασσυρίων. Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των Ασσυρίων της Σουηδίας στις 18 Ιανουαρίου στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη (AINA 26/02/2013), είχε δηλώσει:

«Τι επιτυγχάνετε εσείς οι Ασσύριοι με τη χρήση του ζητήματος της Seyfo [γενοκτονίας] σαν αυνανισμό, με διακηρύξεις στα μέσα ενημέρωσης και στο σουηδικό κοινοβούλιο; Γιατί συμπεριλάβετε τους  Έλληνες του Πόντου σε αυτή τη υπόθεση;».


Μιλώντας για στη σουηδική εφημερίδα europaportalen.se, η οποία πρώτη διέρρευσε την είδηση, η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε αρχικά ότι ο υπουργός είχε εκφραστεί με τέτοιο προσβλητικό τρόπο, δηλώνοντας: «Οι Ασσυρίοι φίλοι μας που ήταν στη συνάντηση μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ο υπουργός δεν πρόφερε τέτοιες  λέξεις».

Ωστόσο, ο Αφράμ Γιακούμπ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ασσυρίων της Σουηδίας, επιτέθηκε πάλι ενάντια στην προσπάθεια της Άγκυρας να δυσφημήσει το ψήφισμα, λέγοντας: «Ο ισχυρισμός της Άγκυρας δεν είναι σωστός, δυστυχώς ο υπουργός χρησιμοποίησε τέτοια γλώσσα».

Σε μια απροσδόκητη τροπή, ο κ. Μπαγίς, ο οποίος συνοδεύει τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ στην επίσκεψη του τριών ημερών στη Σουηδία, προσέφερε μια ανειλικρινή απολογία τη Δευτέρα σχετικά με την προσβολή του των Ασσυρίων. 

Μιλώντας στην ασσυριακή τηλεόραση της Στοκχόλμης είπε: «Αν έχω πει κάτι τέτοιο και πρόσβαλα κόσμο, τότε λυπάμαι, ζητώ συγγνώμη».
MESOP
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ