2013-03-16 21:29:03
Φωτογραφία για Οι προσευχές για την ανεργία δεν αρκούν κύριε Σαμαρά
Γράφει ο Γιώργος Παπαγεωργίου

Κάτι δεν πάει καλά όταν ο πρωθυπουργός μιας χώρας όπως η Ελλάδα, διαπιστώνει ότι έγινε πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής σε θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης, επειδή οι 27 ηγέτες υιοθέτησαν κάποια γενικόλογα συμπεράσματα τα οποία μοιάζουν περισσότερο με “προσευχές” για να πέσει η ανεργία, αντί για συγκεκριμένες και δραστικές πολιτικές.

Ακόμα κι αν δεχτούμε το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να δέχεται τις κοινές αποφάσεις εφόσον δεν μπορεί μόνη της να τις διαμορφώσει (άποψη που σηκώνει πολλή συζήτηση), αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να “χαλάει” τον κόσμο στις ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις και να στιγματίζει την πολιτική αβελτηρία στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Και όχι να αρκείται στα ελάχιστα.

Η Ευρώπη κινείται με μεγάλη καθυστέρηση, κάνει πολύ μικρά βήματα και το πρόβλημα διαρκώς διογκούται. Ο “προβληματισμός” και η “συζήτηση” των ηγετών για την ανάπτυξη και την απασχόληση έχουν ξεκινήσει από πέρσι και… ακόμα είμαστε στη θεωρία.


Θα... ξανασυζητήσουν τον Ιούνιο

Όπως διαβάζουμε στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι 27 ηγέτες “συμφώνησαν να συζητήσουν τους επόμενους μήνες συγκεκριμένα θέματα που προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης”. Και ανέθεσαν στην Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να διαμορφώσουν ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα συζητήσουν... ξανά τον Ιούνιο.

Η ανεργία είναι ένα “σύμπτωμα” της βασικής ασθένειας, που είναι η ύφεση. Για να βρουν δουλειά οι στρατιές των ανέργων στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής “περιφέρειας” θα πρέπει να πάρει μπροστά η οικονομική μηχανή.

Και για να να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζονται επεκτατικές οικονομικές πολιτικές -δηλαδή “τύπωμα χρήματος” και δημόσιες επενδύσεις για να τονωθεί η ζήτηση.

Γιαυτό και έχουν πολύ περιορισμένη εμβέλεια τα σχέδια για κίνητρα στην νεανική επιχειρηματικότητα (μείωση φόρων και εισφορών) τα οποία πρότειναν Ισπανία και Ελλάδα στη Σύνοδο. Τι να κάνουν οι εταιρείες που θα συγκροτήσουν οι νέοι άνεργοι, όταν δεν υπάρχει ζήτηση;

Επεκτατικές πολιτικές έχουν προταθεί στο παρελθόν, αλλά έχουν απορριφθεί -κατά βάση από τη Γερμανία.

Ούτε θεραπεία, ούτε ανακούφιση

Σαν να μην έφτανε που δεν λαμβάνονται μέτρα για τη θεραπεία του προβλήματος, τώρα βλέπουμε ότι δεν προωθούνται ούτε οι στοιχειώδεις δράσεις για την ανακούφιση του συμπτώματος. Δηλαδή γενναία επιδόματα ανεργίας με κοινοτική χρηματοδότηση. Είναι το ελάχιστο που οφείλει η Ευρωζώνη στις στρατιές των ανέργων, κυρίως, των νέων.

Όμως και στο πεδίο αυτή, η συζήτηση κρατάει περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα και χωρίς να διατίθενται αξιόλογα κονδύλια.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ