2013-03-26 09:48:38
Φωτογραφία για 8 ώρες κράτησε το μαρτύριο Αναστασιάδη στο Eurogroup
Μαρτυρικές ήταν οι 8 ώρες που πέρασε στο Eurogroup o Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις από τους «σκληρούς» της συνεδρίασης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Κριστίν Λαγκάρντ Μετά το φιάσκο του προηγούμενου Eurogroup, όπου κυριάρχησαν η σύγχυση και η κακοφωνία στην Ευρωζώνη την κατάσταση αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους οι πρόεδροι της ΕΕ και της Κομισιόν, οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Μάλιστα, οι δύο άνδρες ανέβαλαν την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας στο Τόκιο και παρέμειναν στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συντονίσουν τις όλες προσπάθειες. Ο Χ. Ρομπάι διέθεσε αεροσκάφος του βελγικού στρατού το οποίο ο ίδιος χρησιμοποιεί για τις επίσημες επισκέψεις του, προκειμένου ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης να είναι έγκαιρα στις Βρυξέλλες.

Πριν από το Eurogroup διεξήχθη τριμερής συνάντηση Αναστασιάδη-Ρομπάι-Μπαρόζο, η οποία μετετράπη σε μίνι Σύνοδο Κορυφής αργότερα με τη συμμετοχή των Μ. Ντράγκι, Κ. Λαγκάρντ, Ο. Ρεν, Γ. Ντάισελμπλουμ και Κ. Ρέγκλινγκ.


Με εξωθείς σε παραίτηση με τις συνεχείς απαιτήσεις σου, τόνισε κάποια στιγμή στη Λαγκάρντ αγανακτισμένος ο Ν. Αναστασιάδης.

Την ίδια ώρα και πριν φτάσει στις Βρυξέλλες ο Β. Σόιμπλε, που είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η στήριξη της Λευκωσίας, πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο τόνιζαν ότι οι συζητήσεις θα είναι σκληρές καθώς το κυπριακό μοντέλο είναι μη βιώσιμο.

Η εμπλοκή στις διαβουλεύσεις ήταν εμφανής και κορυφώθηκε στο φραστικό επεισόδιο Αναστασιάδη-Λαγκάρντ, όταν ο Κύπριος Πρόεδρος στράφηκε κατά της επικεφαλής του ΔΝΤ υπογραμμίζοντας ότι «με τις συνεχείς απαιτήσεις σου με εξωθείς σε παραίτηση».

Ανγκελα Μέρκελ: Aυτοί που προκάλεσαν την κρίση στην Κύπρο καλούνται τώρα να πληρώσουν

Οι συζητήσεις είχαν συχνά... εκρηκτικό χαρακτήρα, με το ΔΝΤ και τη Γερμανία να έχουν σχηματίσει μέτωπο, εκμεταλλευόμενοι την απάθεια των υπολοίπων. Ο κ. Αναστασιάδης με προσωπικό μήνυμά του στο Twitter δήλωνε: «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Καταβάλλουμε τις μέγιστες προσπάθειες για την Κύπρο».

Οδηγίες εγκατάλειψης

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περίπτωση που θα υπήρχε «ναυάγιο» στο Eurogroup, το κλιμάκιο της τρόικας στη Λευκωσία είχε λάβει ρητές οδηγίες να εγκαταλείψει την Κύπρο τη Δευτέρα το πρωί υπό τον φόβο έντονων αντιδράσεων.

Οι συζητήσεις εντός του Συμβουλίου είχαν πάρει φωτιά και έξω από το κτίριο «Ζούστους Λίπσιους» περίπου 70 Κύπριοι πολίτες είχαν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονταν για τα εκβιαστικά διλήμματα της τρόικας.

Η ώρα έναρξης του Eurogroup (που ήταν προγραμματισμένη για τις 7 μ.μ.) μετατίθετο ανά ώρα, με πολλούς υπουργούς Oικονομικών να αρχίζουν να διαμαρτύρονται για τον παραγκωνισμό τους, καθώς η διαπραγμάτευση διεξάγονταν σε υψηλότερο επίπεδο. Ηταν πλέον σαφές ότι το Eurogroup θα άρχιζε μόνο σε περίπτωση που οι ηγέτες θα κατέληγαν σε ένα πλαίσιο-συμφωνία, το οποίο στη συνέχεια θα υπέβαλλαν για έγκριση στους υπουργούς.

Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, Γ. Ντάισελμπλουμ, έκρινε σκόπιμο να ενημερώνει τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εν τη απουσία όμως του Κύπριου υπουργού Μ. Σαρρή, ο οποίος συνέχιζε τις διαβουλεύσεις με τον Μ. Ντράγκι και τον Γ. Ασμουσεν της ΕΚΤ.

Στις 22.30 αποφασίζεται να διεξαχθεί δείπνο εργασίας με την παρουσία όλων των συμμετεχόντων. Μίση ώρα αργότερα, Μπαρόζο και Ρομπάι λαμβάνουν τις αντιπροτάσεις της Λευκωσίας και αναλαμβάνουν τις ύστατες διαμεσολαβητικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου.

Τελικά, το Eurogroup που ήταν προγραμματισμένο για τις 19.00 ώρα Ελλάδας, άρχισε με 6,5 ώρες καθυστέρηση. Οι τελευταίες πινελιές της συμφωνίας μπήκαν σε μία τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη-Μπαρόζο-Ρομπάι, η οποία διήρκεσε 20 λεπτά. Στις 3.15 το πρωί ολοκληρώθηκε το Eurogroup και ανακοινώθηκαν οι επώδυνες αποφάσεις για την Κύπρο από τους Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Ρεν και Ρέγκλινγκ.

Δεν θα με εκβιάσετε

«Εχω ευθύνη για το ευρώ. Δεν εκβιάζομαι από κανέναν και τίποτα», δήλωνε πριν από τη μετάβασή του στις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, προϊδεάζοντας για τη «σκληρή» γραμμή που επρόκειτο να κρατήσει στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ηθελε 60% κούρεμα

Ανυποχώρητη από τη θέση της για «κούρεμα» 60% στις κυπριακές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ήταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξωθώντας ένα βήμα από την παραίτηση τον Νίκο Αναστασιάδη.

Εδειξαν κατανόηση

«Μαζέψτε την, να συνεννοηθούμε», φέρεται να είπε ο Κύπριος Πρόεδρος στους Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο, οι οποίοι έδειξαν κατανόηση στα όσα τους έλεγε. Η συμφωνία φαίνεται τελικά πως επήλθε μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη με τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους...

ΒΑΡΥ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Η Κύπρος το νέο πειραματόζωο της ΕΕ

Η λογική της παραδειγματικής τιμωρίας της Κύπρου επικράτησε στο Eurogroup, το οποίο με τις αποφάσεις του κατέστησε σαφές ότι από την αρχή στόχος ήταν να μπει τέρμα στην «οικονομία - καζίνο» της Μεγαλονήσου.

Η επιδίωξη αυτή αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, αλλά και από τις δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων. Η επιχείρηση στραγγαλισμού της Κύπρου, παρά την αντίθετη δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ότι δεν είναι «στραγγαλιστής του κυπριακού λαού», ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο μιας απόφασης με την οποία η Λευκωσία διέσωσε μεν τη θέση της στην Ευρωζώνη, με, δε, σοβαρά πλήγματα, με πολλές αβεβαιότητες για το μέλλον της χώρας, καθώς και με ερωτηματικά σχετικά με την ομαλή παραμονή της στην Ευρωζώνη. Επισήμως, οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης επιχειρούν να πείσουν ότι «μπήκε πλέον τέλος στην αβεβαιότητα». Στην ουσία, όμως, επιβεβαιώθηκε ότι η Κύπρος είναι, μετά την Ελλάδα, το νέο πειραματόζωο.

Τα μέτρα

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το τίμημα για να αποφευχθεί η άμεση άτακτη χρεοκοπία της χώρας και η έξοδος από το ευρώ ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Προκειμένου να αποσπάσει τα 10 δισ. ευρώ τα ανταλλάγματα ήταν σκληρά και η Κύπρος αναγκάζεται να θυσιάσει τη Λαϊκή Τράπεζα, να συρρικνώσει αισθητά το «υπερτροφικό» τραπεζικό της σύστημα που «δεν ήταν πια βιώσιμο», να προχωρήσει σε γενναίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, να αυξήσει τον εταιρικό φόρο από το χαρισματικό 10% σε 12,5% και να «μπει τάξη» στην καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος.

Ολα αυτά, όμως, θα δρομολογηθούν σε απόλυτα θολό τοπίο, καθώς, όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ιδιαίτερα αβέβαιη -εκτός από το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες και πότε θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων- θεωρείται και η έκβαση των μεγάλων προσπαθειών που επιβάλλονται στην Κύπρο. «Πολλά θα εξαρτηθούν από την αποφασιστικότητα των κυπριακών αρχών, αλλά και από την κοινωνική συναίνεση για την τήρηση των συμφωνηθέντων», υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες, οι οποίες δημιουργούν Ομάδα Δράσης ανάλογη με αυτήν της Ελλάδας για να στηρίξουν την Κύπρο στη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια.

Φαίνεται, λοιπόν, πως το μοντέλο της Ελλάδας θεωρείται απολύτως επιτυχημένο και γι' αυτό οι Βρυξέλλες το επεκτείνουν στο σύνολο του κοινοτικού Νότου. Πάντως, εν αναμονή της πρώτης δόσης των δανείων στις αρχές Μαΐου, μετά την οριστικοποίηση του Μνημονίου στα μέσα Απριλίου, η Λευκωσία θα πρέπει να ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από τα κοινοβούλια της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Γερμανίας, τα οποία θα πρέπει να εγκρίνουν τη δανειακή σύμβαση.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Σωστό και «δίκαιο» το αποτέλεσμα της λύσης

Την ικανοποίησή της για την εξεύρεση λύσης για την Κύπρο και την αποτροπή της χρεοκοπίας εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Η ίδια δήλωσε πως πιστεύει ότι το αποτέλεσμα είναι το σωστό και ότι αυτοί που προκάλεσαν την κρίση στην Κύπρο καλούνται τώρα να πληρώσουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του από το Βερολίνο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Το κυπριακό deal είναι «δίκαιο» για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως στόχος είναι να μειωθεί ο κυπριακός τραπεζικός τομέας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που αντιστοιχεί σε τρεις φορές το ΑΕΠ.

Κατά τον ίδιο, από τη σκοπιά των Γερμανών, η νέα συμφωνία της Κύπρου είναι πολύ καλύτερη από αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας. Επεσήμανε δε ότι ο Κύπριος πρόεδρος «κατάλαβε» ότι το bail in ήταν σημαντικό όχι μόνο για τη Γερμανία και το ΔΝΤ, αλλά και για άλλους.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, υπήρξε φυγή καταθέσεων από την Κύπρο, όμως ήταν περιορισμένη χάρη στο κλείσιμο των τραπεζών στην Μεγαλόνησο.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η χώρα έχει έναν μακρύ δύσκολο δρόμο μπροστά της για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, αλλά το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης είναι η καλύτερη ευκαιρία για να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

ΠΗΓΗ: Εθνος Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ