2013-03-26 09:51:10
Φωτογραφία για Ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για την επαναπροσέγγιση Τελ Αβίβ - Αγκυρας
Ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για την επαναπροσέγγιση Τελ Αβίβ - Αγκυρας, καθώς, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει επισήμως ότι η προσέγγισή της με το Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον καμίας τρίτης χώρας και παρόλο που η Αθήνα γνώριζε ότι ήταν θέμα χρόνου το Ισραήλ να ξαναπέσει στην αγκαλιά της Τουρκίας, η εξέλιξη σε συνδυασμό με τη στασιμότητα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις δεν εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, μία ημέρα αφότου ο ισραηλινός Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν για να του ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό με το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», είχε συγκεκριμένο στόχο: να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ενδιαφέρεται για την εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ έχουν μπει στο ψυγείο τους τελευταίους μήνες. Συνεπώς, τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται ούτε η ανακοίνωση ότι οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να προγραμματίσουν τη διεξαγωγή του Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Ελλάδας - Ισραήλ μέσα στους επόμενους μήνες.


Ωστόσο, πηγές με γνώση της διμερούς συνεργασίας δεν δήλωναν αισιόδοξες ότι το Συμβούλιο μπορεί να διεξαχθεί σύντομα, καθώς οι υπουργοί στο Ισραήλ έχουν αλλάξει, ενώ οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης φαίνεται να μην έχουν προωθήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις όποιες διμερείς συμφωνίες. Παρά την προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι η ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σημειώνουν ότι επί της ουσίας τους τελευταίους μήνες οι διμερείς σχέσεις, τουλάχιστον σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, πάγωσαν. Δεν υπήρξαν ανταλλαγές υπουργικών επισκέψεων, ενώ η προγραμματιζόμενη από τον περασμένο Ιανουάριο - Φεβρουάριο επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ είχε αναβληθεί μέχρι νεωτέρας.

Το επίσημο πρόσχημα από την ελληνική πλευρά ήταν ότι το Ισραήλ βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο και, άρα, το φρόνιμο από την πλευρά της κυβέρνησης Σαμαρά θα ήταν να περιμένει ώστε να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση που θα αναδείκνυαν οι εκλογές του Ιανουαρίου (σ.σ. παρότι θεωρούνταν βέβαιο ότι και της νέας κυβέρνησης θα προΐστατο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου).

Ωστόσο, η πραγματική αιτία για το πάγωμα ήταν οι εξελίξεις στην περιοχή. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έγινε αποδέκτης παραπόνων από την Αίγυπτο για τον εναγκαλισμό της με το Ισραήλ και τη στάση της απέναντι στο παλαιστινιακό ζήτημα. Γι' αυτό και δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η θετική ψήφος της Ελλάδας απέναντι στο αίτημα του παλαιστινιακού κράτους να αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ το περασμένο φθινόπωρο, η οποία, πάντως, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των Ισραηλινών.

Αριστοτελία Πελώνη/ΝΕΑ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ