2013-03-28 19:15:04
Φωτογραφία για Επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτήρια στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης
Για την επικινδυνότητα που παρουσιάζουν τα ετοιμόρροπα εγκαταλελειμμένα κτήρια στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της περιοχής, που βλέπουν τα αιωνόβια κτίσματα της γραφικής Παλιάς Πόλης να διαβρώνονται μέσα στο χρόνο αβοήθητα.

Επιχρίσματα, κομμάτια ξύλων και πέτρινων τοίχων κοσμούν στενά της Παλιάς Πόλης, με τους ιδιοκτήτες των ετοιμόρροπων κτιρίων που σταδιακά καταρρέουν να τα έχουν αφήσει στη μοίρα τους, και τους περιοίκους να εκφράζουν την ανησυχία τους. Τα πρόβλημα ξεκινά τη στιγμή που κάποιο από τα αρχοντικά και γραφικά χτίσματα της Παλιάς Πόλης χηρέψει από ιδιοκτήτες και παράλληλα δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον για εγκατάσταση εκεί κάποιου κληρονόμου ή για πώληση του ακινήτου.

Οι φθορές που αφήνει πίσω του ο χρόνος σε συνδυασμό με την απουσία φροντίδας και συντήρησης των χώρων οδηγούν τα κτίσματα στον αργό θάνατο, καθώς μέρα με τη μέρα καταστρέφονται και καταρρέουν. Στην οδό Πυγμαλίωνος Χρηστίδη ένα παλιό αρχοντικό οδεύει σταδιακά αλλά μεθοδικά προς την κατάρρευση, με ένα μεγάλο μέρος του πέτρινου φράχτη του να έχει καταρρεύσει καταπλακώνοντας στην κυριολεξία τον μισό δρόμο.


Λίγο πιο δίπλα, συναντά κανείς ένα ακόμη αρχοντικό η οροφή του οποίου έχει καταρρεύσει πλήρως ενώ οι ιδιοκτήτες του ακινήτου έχουν μεριμνήσει για την τοποθέτηση προειδοποιητικής πινακίδας στην οποία αναγράφεται ο βαθμός επικινδυνότητας του κτηρίου αποτρέποντας τους πολίτες να πλησιάζουν σε αυτό. Περιμετρικά του ίδιου ακινήτου έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές κόκκινες λωρίδες σήμανσης κινδύνου καθώς και παλέτες στα σημεία όπου το κτήριο έχει υποχωρήσει και μπορεί να σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

«Το πρόβλημα είναι των ιδιοκτητών αυτών των κτηρίων» εξηγεί στο ThrakiToday.com ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κος Νίκος Σπυριδόπουλος επισημαίνοντας πως «εμείς επεμβαίνουμε όταν μας γίνει μια καταγγελία, πηγαίνει στο σημείο ένα μηχανικός και βλέπει την κατάσταση του κτηρίου. Εάν είναι κάτι σοβαρό απευθυνόμαστε στον ιδιοκτήτη ώστε να προχωρήσει στην κατεδάφιση του κτηρίου». Σε περίπτωση ωστόσο που ο ιδιοκτήτης δείξει απροθυμία να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των Τεχνικών Υπηρεσιών και να συνεργαστεί για την κατεδάφιση του ακινήτου, η διαδικασία που ακολουθείται παρουσιάζεται ιδιαίτερα χρονοβόρα μέχρι να βρεθεί λύση.

«Εάν κάποιος ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί προχωράμε εμείς στην κατεδάφιση του ακινήτου αλλά αυτό μπορεί να χρειαστεί και μήνες καθώς πρέπει να γίνουν μια σειρά από ενέργειες» εξηγεί ο κος Σπυριδόπουλος, τονίζοντας ωστόσο πως ήδη υπάρχουν μερικά επικίνδυνα ετοιμόρροπα κτίσματα στην πόλη της Ξάνθης στην κατεδάφιση των οποίων θα προχωρήσει άμεσα ο δήμος, χωρίς ωστόσο σε αυτά να συμπεριλαμβάνεται κάποιο ακίνητο της Παλιάς Πόλης.

thrakitoday.com
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ