2013-04-20 07:00:05
Φωτογραφία για Μ. Σαλμάς: Μέσα Μαΐου τα εγκαίνια του νέου Νοσοκομείου [video]
Στην τελική ευθεία η μεταφορά -Τι ανέφερε κατα την διάρκεια της ημερίδας για την δωρεά οργάνων στο Παπαστράτειο.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο η ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα"Δωρεά Οργάνων Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος" που οργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος Νομού Αιτωλοακαρνανίας στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

Οι ομιλητές ανέπτυξαν την ανθρωπιστική και ηθική διάσταση της δωρεάς οργάνων, την ανάγκη ευρύτερης και πληρέστερης ενημέρωσης του κοινού στο σημαντικότατο αυτό θέμα ώστε η δωρεά οργάνων να πάψει να αποτελεί μια σπάνια πράξη και να καταστεί μια αυτονόητη ενέργεια όλων των πολιτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα πλεονεκτήματα του Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος. που ήταν και το κεντρικό θέμα της ημερίδας, το οποίο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική πηγή μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Για το θέμα μίλησε η κα.η κ. Κατερίνα Σταυροπούλου από την τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος της Ακαδημίας Αθηνών:"Έχει μεγάλα πλεονεκτήματα και έχει δείξει μέσα στις 25.000 μεταμοσχεύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα ότι οι ασθενείς που μεταμοσχέυονται με αυτές τις μονάδες έχουν καλύτερη επιβίωση του μοσχεύματος και είναι υγιέστατοι", ενώ όπως πρόσθεσε "περιέχει σημαντικό αριθμό προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων, τα οποία δημιουργούν το αίμα και συνεπώς είναι κατάλληλα για την πραγματοποίηση της μεταμόσχευσης".

Στην εκδήλωση είχε προγραμματιστεί και η παρουσία του πρoέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Αναστάσιου Χαντζή, ο οποίος τελικά δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην αίθουσα,ενώ αν και δεν είχε προγραμματιστεί στην ημερίδα παρευρέθηκε ο αν.Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

"Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία γίνεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο, καθώς τίθεται σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες η νομοθεσία όπου προβλέπει τον αυξημένο αριθμό δοτών οργάνων σώματος των πολιτών.H δωρεά οργάνων είναι υψίστης σημασίας πράξη και αυτό γιατί όλοι μας δυνιτικά μπορει να βρεθούμε στην θέση να χρειαστούμε όργανα, ανέφερε ο κ.Σαλμάς σε δηλώσεις του, ενώ υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πίσω με μικρό αριθμό δωρητών οργάνων σώματος κάλεσε τους πολίτες να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκε και βράβευση στο προσωπικό της ΜΕΘ μετά τα τρία χρόνια λειτουργίας, με τον Διοικητή κ.Λ.Δημητρογιάννη να αναφέρετε στο σημαντικό έργο που κάνουν οι εργαζόμενοι σε μια περιοχή με μεγάλη νοσολογία και πολλά περιστατικά, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο τελευταίο περιστατικό που έχει συγκλόνισει την τοπική κοινωνία του Αγρινίου-και όχι μόνο-με τον 19χρονο φαντάρο από την Βονιτσα ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην ΜΕΘ Αγρινίου, έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας:"Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να τον κρατήσουν στην ζωή", ανέφερε ενώ παράλληλα αναρωτήθηκε:"Άραγε το 2009 που δεν υπήρχε η ΜΕΘ θα είχε πιθανότητες να επανέλθει στην ζωή;"

"Μέσα Μαΐου τα εγκαίνια του Νέου Νοσοκομείου- εκτός απροόπτου, που δεν το βλέπω…"

"Τον επόμενο μήνα το προσωπικό της ΜΕΘ θα ασκεί τα καθήκοντά του στο νέο νοσοκομείο" ανέφερε ο κ.Σαλμάς σε δηλώσεις του: "Είμαστε στην τελική φάση, σε λίγες μέρες έρχονται τα κρεβάτια και ο εξοπλισμός από τον πρώτο προμηθευτή, αλλά και τα γραφεία και τα πρώτα όργανα από τον τρίτο προμηθευτή που αφορά ιατροτεχνικό εξοπλισμό". "Εκτιμώ ότι τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου θα γίνουν μέσα στο Μάιο εκτός απροόπτου, που δεν το βλέπω… Μέχρι το τέλος Μαίου σε αυτή την δύσκολη περίοδο το νέο νοσοκομείο θα παραδοθεί στους πολίτες» κατέληξε ο Μ.Σαλμάς.
cityvoice.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ