2013-04-20 18:31:04
Φωτογραφία για Κύπρος: Οι αντιδράσεις μετά τα μέτρα της κυβέρνησης
Αντικρουόμενες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις κομμάτων και συντεχνιών για τη δέσμη μέτρων, που εξήγγειλε χθες... ο Κύπριος πρόεδρος για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα για άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και για προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Πολύ ικανοποιητική, υπό τις περιστάσεις, χαρακτήρισε τη δέσμη μέτρων ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Πήλικος, ο οποίος τόνισε ότι «τα μέτρα βρίσκονται προς την ορθή κατεύθυνση και ότι οι προοπτικές είναι καλύτερες». Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη για σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να τερματισθεί η αβεβαιότητα.

Απογοήτευση από τα μέτρα εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Αριστερής Συντεχνίας ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίστης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε καινούριο για αντιμετώπιση της ανεργίας. Έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει εντυπώσεις και πρόσθεσε ότι η ΠΕΟ ανέμενε περισσότερα. Για τα κοινωνικά μέτρα, είπε ότι «οι εξαγγελίες προκαλούν θυμό» και αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, έξι μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι στήριξη και βοήθεια, αλλά αποκοπή ωφελημάτων.


Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, ανέφερε ότι η Συνομοσπονδία βλέπει θετικά την πρόσληψη Κυπρίων στα ξενοδοχεία. Ανέφερε ότι το μέτρο βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά, όπως επεσήμανε, δεν επιλύει το πρόβλημα της αγοράς εργασίας. Ο κ. Μωυσέως χαρακτήρισε πολύ θετικές τις αποφάσεις που αφορούν όσους δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι «τα μέτρα είναι συγκεκριμένα, κοστολογημένα και μελετημένα, γι' αυτό και καθυστέρησε για μερικές μέρες η εξαγγελία τους». Είπε επίσης ότι τώρα γίνεται νομοτεχνική επεξεργασία και άλλων μέτρων, που θα ανακοινωθούν στα μέσα Μαΐου. Πρόκειται, τόνισε, για μέτρα ανάγκης, προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία. Τα προβλήματα, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, «αφορούν όλους και δεν έχουν χρώμα».

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, δήλωσε ότι το κόμμα του θα μελετήσει τα μέτρα και θα τοποθετηθεί και ενδεχομένως να υποβάλει εισηγήσεις για ενίσχυσή τους. Είπε ότι πρόκειται για προσπάθεια που «κινείται προς την ορθή κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα μέτρα είχαν προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ανέφερε ότι θα πρέπει μέσα από τα όποια μέτρα να ενισχυθούν έμπρακτα οι τομείς της πραγματικής οικονομίας, όπως της γεωργίας και της βιομηχανίας. Χαρακτήρισε, ωστόσο, «επικοινωνιακή φιέστα», τον τρόπο με τον οποίο έγινε η παρουσίαση των μέτρων.

Το ΔΗΚΟ θα στηρίξει όποια μέτρα λαμβάνονται για επανεκκίνηση της οικονομίας, δήλωσε ο Κίκης Θεοδότου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Τόνισε ότι πρόκειται για «σημαντικό βήμα και πρόσθεσε ότι πέραν των διακηρύξεων απαιτείται η υλοποίηση των μέτρων». Ο κ. Θεοδότου χαρακτήρισε πολύ θετικό το μέτρο για επιμήκυνση των δανείων και πρόσθεσε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για μείωση του δανειστικού επιτοκίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, είπε ότι το κόμμα του χαιρετίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα. Σε θεωρητικό επίπεδο, ανέφερε, τα μέτρα κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την εφαρμογή τους και πρόσθεσε ότι πρέπει να ακολουθηθούν διαδικασίες που θα καταστήσουν τα μέτρα εφαρμόσιμα».
e-typos.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καβάλα-Κολοσσός Ρόδου 66-70
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Καβάλα-Κολοσσός Ρόδου 66-70
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ