2013-04-21 06:53:03
Φωτογραφία για Λύτρωση στη Βοστώνη μετά τη σύλληψη του 19χρονου βομβιστή
«Ταμπουρωμένος» στην πρύμνη ενός σκάφους το οποίο ήταν σταθμευμένο στην αυλή ενός σπιτιού στο προάστιο Γουότερταουν της Βοστώνης, εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες τα ξημερώματα ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο δεύτερος καταζητούμενος βομβιστής του Μαραθωνίου.

Ήταν ήδη σοβαρά τραυματισμένος και εξασθενημένος από τους πυροβολισμούς που είχε δεχθεί κατά τη διάρκεια της καταδίωξης στην οποία σκοτώθηκε ο αδερφός του Τάμερλαν.

Ο 19χρονος παρ'όλα αυτά πρόβαλε σθεναρή αντίσταση αφού παραδόθηκε μόνο ύστερα από νέα πυρά των αστυνομικών.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ

Ο 19χρονος Τσετσένος φέρει σοβαρά τραύματα στο λαιμό και το ένα του πόδι και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μασαχουσέτης σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, «σε κρίσιμη κατάσταση».

Η πληροφορία για το σημείο όπου κρυβόταν ο Τσαρνάεφ έφθασε στην αστυνομία από έναν Βοστωνέζο που βγήκε από το σπίτι του αμέσως μόλις οι αρχές ήραν τις συστάσεις προς τους κατοίκους να παραμείνουν στις οικίες τους.


Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας, ο κάτοικος είδε αίμα πάνω στο σκέπαστρο της βάρκας του που ήταν σταθμευμένη στην αυλή του.

Όταν το σήκωσε αντίκρυσε κάτω από αυτό έναν αιμόφυρτο άνδρα. Τότε γύρισε στο σπίτι του και τηλεφώνησε στην Αστυνομία.

«Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών. Δεν ξέρω αν χτυπήθηκε» είπε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Εντ Ντέιβις, αναφερόμενος στον 19χρονο.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων που κατέφθασαν στην περιοχή, κάλεσε τον Τσαρνάεφ να παραδοθεί. «Βγες έξω με τα χέρια ψηλά», του φώναξε μέσα από τη ντουντούκα. Σύμφωνα με τις αρχές ο Τσαρνάεφ αρνήθηκε να παραδοθεί.

«Χρησιμοποιήσαμε ένα ρομπότ για να ξεσκεπάσουμε το σκάφος από το σκέπαστρο», είπε περιγράφοντας την επιχείρηση ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Μασαχουσέτης. «Την ίδια στιγμή τον παρακολουθούσαμε με τη βοήθεια μιας θερμικής κάμερας από το ελικόπτερο. Ήταν εξασθενημένος από την αιμορραγία, έχοντας πιθανώς τραυματιστεί στις επιχειρήσεις της προηγούμενης νύχτας».

Ο μεγαλύτερος αδελφός του Τζοχάρ, Ταμερλάν Τσαρνάεφ, 26 ετών, εξοντώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή. Μέσω του λογαριασμού που διατηρούσε στο YouTube φέρεται να συνδεόταν με ισλαμιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και μία ομάδα που έφερε την ονομασία «Τρομοκράτες».

Ζούσαν στις ΗΠΑ δέκα χρόνια

Διωκτικές αρχές αλλά και μέλη της οικογένειάς τους έχουν από χθες βεβαιώσει ότι τα δύο αδέλφια είναι Τσετσένοι στην καταγωγή και ότι ζούσαν στις ΗΠΑ, τα τελευταία περίπου 10 χρόνια.

Το FBI μάλσιτα είχε ανακρίνει τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ το 2011, ύστερα από αίτημα ξένης κυβέρνησης. Οι αρχές έκλεισαν όμως τότε την υπόθεση, κρίνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ομπάμα: Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για τη σύλληψη του δεύτερου υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη και λίγο αργότερα εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο από όπου έκανε δηλώσεις.«Προφανώς συνεχίζουν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα: γιατί οι δύο νεαροί άνδρες, οι οποίοι μεγάλωσαν και σπούδασαν ως μέλη της κοινότητας και της χώρας μας, κατέφυγαν σε αυτού του είδους βίαιες πράξεις. Πως σχεδίασαν και έφεραν εις πέρας αυτές τις επιθέσεις και άραγε είχαν βοήθεια;» δήλωσε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος όπως σχολιάζει το πρακτορείο Ρόιτερς φαινόταν ιδιαίτερα μελαγχολικός, είπε ότι οι Αμερικανοί χρωστούν πολλά στους κατοίκους της Βοστώνης και της Μασαχουσέτης, για την αντοχή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των δύο εκρήξεων, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 3 άτομα και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 176.

Ο Ομπάμα εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στους κατοίκους του Τέξας, όπου τουλάχιστον 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από την σφοδρή έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο λιπασμάτων.

«Θέλω να γνωρίζουν πως δεν τους έχουμε ξεχάσει. Η σκέψη και οι προσευχές μας είναι με τους ανθρώπους στο Γουέστ του Τέξας, όπου τόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κάποιοι έχασαν τα σπίτια τους, πολλοί τραυματίσθηκαν και αρκετοί άλλοι αγνοούνται», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαράκ Ομπάμα, είχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να συζητήσει μαζί του τρόπους με τους οποίους οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργασθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας, ιδίως ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Σότσι της Ρωσίας.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους κατά της τρομοκρατίας, έπειτα από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, δράστες των οποίων ήσαν δύο αδελφοί τσετσενικής καταγωγής, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βούλησή τους να ενισχύσουν περαιτέρω την συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας τους προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

O Ομπάμα επαίνεσε τη «στενή συνεργασία με τη Ρωσία, από την οποία έχουν επωφεληθεί οι ΗΠΑ στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατία, ιδίως έπειτα από τις επιθέσεις στη Βοστώνη» και ήλθε σε συμφωνία με τον Πούτιν «για να συνεχισθεί στο μέλλον η συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας και στα θέματα ασφάλειας», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ