2013-05-17 11:05:11
Φωτογραφία για Πάτρα: Ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση της ιστορικής οικίας του Kωστή Παλαμά
Απρόσμενη και συγκινητική είναι η ανταπόκριση φορέων, ιδιωτών επιχειρηματιών, απλών πολιτών και ιδιαίτερα των σχολείων στο ιστορικό κάλεσμα του Συλλόγου για προσφορά με σκοπό την διάσωση και ανάδειξη της οικίας όπου γεννήθηκε και ιδιαίτερα αγάπησε ο Εθνικός μας ποιητής και συμπολίτης μας Κωστής Παλαμάς, σε Μουσείο Πολιτισμού Γραμμάτων και Τεχνών. Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος

Του Συλλόγου και της Επιτροπής διάσωσης και αξιοποίησης της οικίας., Δρ. Θεόδωρος Μαλλίας, "με την συμβολή της Αντιδημαρχία Παιδείας, του Αντιδημάρχου κ. Φίλια Ανδρέα και μέλη της Επιτροπής διάσωσης και αξιοποίησης του Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών ενημερώθηκαν οι Διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και δασκάλων για το τιτάνιο έργο του Κωστή Παλαμά και την υποχρέωση πρώτα της πολιτείας και όλων μας για χρήση της οικίας που γεννήθηκε ο συμπολίτης μας Παλαμάς, σε Μουσείο Πολιτισμού Γραμμάτων και Τεχνών.


Η ανταπόκριση των μαθητών και καθηγητών είναι συγκινητική, ιδιαίτερα σε χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε κι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αρετή της προσφοράς και της πολιτιστικής ευαισθησίας που πρέπει να μας διακατέχει.

Τόσο ο ιατρικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος, επιμελητήρια, σύλλογοι εργαζομένων καθώς και επώνυμοι καλλιτέχνες δείχνουν καθημερινά την ευαισθησία τους για συμβολή και προσφορά.

Ο Σοροπτημιστικός Όμιλος Γυναικών διοργανώνει συναυλία στις 29 Μαΐου στην αίθουσα της Φιλαρμονικής, με προβολή video της κηδείας του Κωστή Παλαμά, ευγενή χορηγία της ΕΡΤ στον Σύλλογο Καλλιτεχνών, για να τιμήσουν τα 70 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μας ποιητή, τα δε έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τις επισκευές του σπιτιού.

Αξιοσημείωτη η άμεση ανταπόκριση και προσφορά των επιχειρηματιών της ΒΙΕΜΕΤΑΛ – ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ των κυρίων, Ζαχαρόπουλου & Βέρρα, από τους οποίους εξασφαλίσαμε την σκεπή καθώς και των κυρίων ΦΟΥΡΑ & ΜΕΣΣΑΛΑ απο τους οποίους εξασφαλίσαμε την Ξυλεία της σκεπής.

Είχαν δε και οι δύο εταιρείες μεγάλη συμβολή και στο κατασκευαστικό μέρος της αξιοποίησης η οποία ευελπιστούμε θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος και μέλη της επιτροπής διάσωσης του Συλλόγου, επισκέφθηκαν και ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και προσωπικά τον Υφυπουργό Παιδείας να συμβάλουν ουσιαστικά στην αξιοποίηση της οικίας σε Μουσείο Πολιτισμού και να συνεργαστούν με τον Δήμο ώστε με ενωμένες δυνάμεις να πιέσουν το Πράσινο Ταμείο για την εκταμίευση ενός σεβαστού ποσού για την αγοράς της οικίας.

Επίσης ο Σύλλογος εκφράζοντας την απαίτηση ιδιαίτερα όλων των Πατρινών πολιτών ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Σερράο Κων/νο για την αναγκαιότητα της πολιτιστικής ανάπτυξης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην περιοχή μας και προγραμμάτισε ραντεβού ώστε προσωπικά να τον πείσουμε για την εκταμίευση του ποσού αυτού.

Παράπλευρα ως μέλη της Επιτροπής Ανταλλαγής του Δήμου με σκοπό την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου ενεργοποιούμαι συνεδρίαση της επιτροπής για να προτείνουμε ιδιοκτησίες του Δήμου που θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με την οικία Παλαμά.

Τώρα πρέπει να συμβάλουμε όλοι σε ένα Πανελλαδικό κάλεσμα διάσωσης και αξιοποίησης σε Μουσείο Πολιτισμού της ιστορικής οικίας του στιχουργού του Ολυμπιακού Ύμνου, του υμνητή των Ολυμπιακών ιδεωδών, μια ανεκτίμητη κληρονομιά στον σύγχρονο κόσμο

Κάθε πολίτης, που μπορεί και θέλει να συμμετάσχει στην προσφορά για την διάσωση και αξιοποίηση της οικίας με τον πλέον απλό και συμβολικό τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Τηλ. 2610-322803, 6942971841, 6974492892.

Η προσφορά αυτή, όποια και αν είναι θα καταγραφεί στο ειδικό βιβλίο ενθυμημάτων που θα συμπεριληφθεί στο Μουσείο, στα ενθυμήματα του Παλαμά και θα υπενθυμίζει στις επερχόμενες γενεές την αρετή της προσφοράς, την εκτίμηση των οικουμενικών και διαχρονικών συμβόλων και την τιμή που οφείλουμε στον συμπολίτη μας Πνευματικό άνδρα, σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς όπου η ποιησή του γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε και ο ίδιος υψώνει φωνή στα ουράνια με τον στίχο:

« Των Ελλήνων την πατρίδα βάρβαροι την ατιμάζουν»
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ