2012-04-04 09:08:05
Φωτογραφία για Μήνυμα αναγνώστη σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και κρατικό καρτέλ
Τα σωστά πιστοποιημένα γενόσημα φάρμακα είναι εξίσου δραστικά και αποτελεσματικά όσο και τα πρωτότυπα. Επειδή όμως η "συνταγή" για την παρασκευή τους είναι... ήδη γνωστή (η "εφεύρεσή"-πατέντα ανήκει στην φαρμακευτική εταιρεία που έφτιαξε το πρωτότυπο φάρμακο το οποίο και προστατεύτηκε απο ανταγωνισμό άλλων εταιριών για περίπου 20 χρόνια), η τιμή του γενόσημου φαρμάκου σε συνθήκες ανταγωνισμού ελεύθερης αγοράς είναι συχνά μόνο το 10-20% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου, ενώ η δραστικότητά του είναι η ίδια!

Στην Ελλάδα, απο το 1989, υπήρχε εν ισχύ αγορανομική διάταξη που επέβαλε η τιμή του γενοσήμου να μην ακολουθεί τους νόμους της ελέυθερης αγοράς και να μήν επιτρέπεται να πέσει κάτω απο το 70-80% της τιμής του πρωτοτύπου φαρμάκου! Αυτή η διάταξη ήταν ισοδύναμη με τη δημιουργία κρατικού καρτέλ (καρτέλ= η ρητή σύμπραξη (συμφωνία) μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων εταιρικής μορφής δραστηριοποιούμενων στον ίδιο κλάδο, δηλαδή ανταγωνιστικών, με σκοπό την αποφυγή του μεταξύ τους ανταγωνισμού δια κοινής διαμόρφωσης ενιαίας τιμής των προσφερομένων των προϊόντων τους. Ο σχηματισμός καρτέλ είναι παράνομος καθώς το Δίκαιο ανταγωνισμού τον απαγορεύει)


Από την παράνομη λειτουργία του καρτέλ απο το 1989 στη χώρα μας υπολογίζεται ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκαναν χρυσές δουλειές με παράνομα εισοδήματα ολίγων δισεκατομμυρίων ευρώ (σαν τελικοί αποδέκτες του "μερίσματος" τόσο απο τις εταιρείες που έφτιαχαν τα γενόσημα (μιας και είχαν τεράστια περιθώρια κέρδους απο το 10-20% της τιμής στην ελεύθερη αγορά ώς το 70-80% της "φιξαρισμένης" τιμής-καρτέλ) καθώς και τις εταιρείες που έφτιαχναν τα πρωτότυπα φάρμακα (μιάς και η διαφορά τιμής απο το 80% στο 100% ήταν τόσο μικρή που ο καταναλωτής προτιμούσε να πληρώσει κάτι παραπάνω για το πρωτότυπο φάρμακο που το εμπιστεύοταν περισσότερο)

Αναγνώστης Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ