2013-06-02 12:06:37
Φωτογραφία για Πανευρωπαϊκό «ΟΧΙ» στη λιτότητα
Μαζική διαδήλωση στην Φρανκφούρτη, κινητοποιήσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Πορεία διαμαρτυρίας κατά των πολιτικών λιτότητας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αφορμή και τη συμπλήρωση 15 ετών από την ίδρυσή της, πραγματοποίησαν χιλιάδες πολίτες στην Φρανκφούρτη, όμως η αστυνομία τους εμπόδισε να προσεγγίσουν το κτίριο. Αρκετοί διαδηλωτές και αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συμπλοκές, κατά την δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων που διοργανώνει η αντικαπιταλιστική οργάνωση Blockupy στην οικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας. Δυναμική κινητοποίηση και στη Λισαβόνα.

Περίπου 7.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν αρχικά ειρηνική πορεία στην Φρανκφούρτη.  Πολλοί κρατούσαν πανό με συνθήματα «Κάντε έρωτα, όχι πόλεμο» και «ΔΝΤ- έξω από την Ελλάδα». Στη συνέχεια, μικρές ομάδες κουκουλοφόρων πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση βίας. Νωρίτερα, η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού κατά των διαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους ζήτησαν πρώτες βοήθειες. 


Το κίνημα Blockupy, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί την αστυνομία ότι επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης και εμπόδισε μια νόμιμη κινητοποίηση. "Είναι σκανδαλώδες. Η αρχική διαδρομή της πορείας είχε εγκριθεί από πολλούς νόμιμους φορείς", είπε η εκπρόσωπος του κινήματος Άνι Ντίσελμαν.

Η αστυνομία αντέτεινε ότι αξιωματικοί της δέχτηκαν κατ' επανάληψη επίθεση από μικρή ομάδα διαδηλωτών, υποστηρίζοντας ότι ήταν αναγκαία η χρήση βίας.

Στη φωτογραφία του Reuters απεικονίζεται δημοσιογράφος που τραυματίστηκε στη διαδήλωση

Την Παρασκευή, οι διαδηλωτές, που σύμφωνα με την αστυνομία ήταν περίπου 1.500 αλλά κατά τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας ξεπερνούσαν τις 3.000, απέκλεισαν την πρόσβαση στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και στα γραφεία της Deutsche Bank.

Σύμφωνα με το Reuters κάποιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ άλλοι συνελήφθησαν χωρίς να διευκρινιστεί ο αριθμός τους. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και μπογιές και απάντησαν κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού ενώ πάνω από την περιοχή περιπολούσε ελικόπτερο της αστυνομίας. Σήμερα, πάντως, αναμένεται να πραγματοποιηθούν ανάλογες διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις, κυρίως στη νότια Ευρώπη. Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα, οι διαδηλωτές αναμένεται να σταματήσουν μπροστά από το κτίριο της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ για να διαμαρτυρηθούν για τη λιτότητα που έχουν επιβάλει οι διεθνείς δανειστές της χώρας.

Πρώτες βοήθειες σε διαδηλωτή που δέχθηκε επίθεση με σπρέι πιπεριού Διαδηλώσεις διοργανώνονται το απόγευμα και στη Μαδρίτη από αριστερά κόμματα και οργανώσεις. Οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία σε μια μεγάλη λεωφόρο στην οποία βρίσκονται το χρηματιστήριο, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ