2013-06-03 11:04:07
Φωτογραφία για Πάτρα: Το ακίνητο Καρούζου στα Ψηλαλώνια και η κατάρρευση της αυτοκρατορίας
Δύο χρόνια μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και λίγους μήνες μετά το πρώτο Μνημόνιο, η αυτοκρατορία ακινήτων του προφυλακισμένου για χρέη στο Δημόσιο Γιάννη Καρούζου, που είχε προκαλέσει σάλο για «ξέπλυμα» χρήματος με πολιτικούς, έπνεε τα λοίσθια. «…Διά της παρούσης», έγραφε στους ενοικιαστές των ακινήτων του, «σας ενημερώνουμε ότι, με αφορμή την διαπιστούμενη δυσμενή οικονομική συγκυρία και τις προκύπτουσες από αυτήν σοβαρές επιπτώσεις στην εμπορική δραστηριότητα, έχουν διατυπωθεί τα παρακάτω αιτήματα μείωσης καταβαλλόμενων μισθωμάτων:

Η εταιρία C διατύπωσε αίτημα για το κατάστημά της επί των οδών ... στην Κρήτη, μέσω κατάθεσης σχεδίου τροποποίησης μισθωτηρίου, για τη μη καταβολή 3,5 μισθωμάτων εντός του 2010. Συγκεκριμένα προτείνει να μην καταβληθούν τα μισθώματα για τους μισθωτικούς μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο 2010, καθώς και το ήμισυ του μηνιαίου μισθώματος για τον Δεκέμβριο του 2010
. Η ρύθμιση αυτή αντιστοιχεί ουσιαστικά σε μία μείωση του ετήσιου μισθώματος της τάξεως του 29%. Η εταιρία M D A.E. διατύπωσε αίτημα μείωσης του καταβαλλόμενου μηνιαίου μισθώματος σε ποσοστό 20% για τα επόμενα 2-3 έτη για το κατάστημά της επί της οδού … στην Πάτρα, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2010. Με δεδομένο ότι η Τράπεζά σας, λόγω εκχώρησης των μισθωμάτων, εμπλέκεται στη διαδικασία, παρακαλούμε όπως έχουμε άμεσα την τοποθέτησή σας επί των σχετικών αιτημάτων, προκειμένου να επικοινωνήσουμε το θέμα με τους πελάτες μας...».

Mε παρόμοιες επιστολές το καλοκαίρι του 2010 επισφραγίζεται η κατάρρευση της «αυτοκρατορίας» ακινήτων Καρούζου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια που ξεπερνούν κατά μιάμιση φορά την εμπορική αξία των ακινήτων και δεν είναι σε θέση πλέον, χωρίς ζημίες, να «συμψηφίσουν» πολύ χαμηλότερα ενοίκια που τους εκχωρούνται με τα πολύ υψηλότερα δάνεια που είχαν χορηγηθεί στον όμιλο Καρούζου για την αγορά ή την κατασκευή ακινήτων.

Από μία συνολική εικόνα των ακινήτων του ομίλου –στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ»– 30 τον αριθμό είναι σε αντίστοιχες εταιρείες,14 ενοικιάζονται σε σούπερ μάρκετ και αλυσίδες πολυκαταστημάτων, 3 σε υποσταθμούς της ΔΕΗ, 3 σε αλυσίδες εστιατορίων, ενώ η διάρκεια των συμβολαίων φθάνει σε δύο περιπτώσεις το 2033. Μόνο 3 από τα ακίνητα βρίσκονται στη Γλυφάδα.

Ενα άλλο αρχείο δείχνει ότι ο όμιλος Καρούζου εκτιμούσε την αξία των ακινήτων έως και 100% πάνω από τις εμπορικές αξίες τη στιγμή της λήψης των δανείων, ακόμα και μετά την έναρξη της κρίσης στην αγορά ακινήτων το 2008. Ετσι, ένα συγκρότημα καταστημάτων στα Ψηλά Αλώνια της Πάτρας εκτιμάται σε 5,2 εκατ. στο τέλος του 2008 με τελική αξία τα 8 εκατ. με την ολοκλήρωση της κατασκευής. Σήμερα δεν αξίζει ούτε τα μισά. Σε αυτές τις «πληθωριστικές προσδοκίες» ο όμιλος δεν κατέληξε μόνος, αλλά με τη βοήθεια δύο τουλάχιστον διεθνών οίκων εκτιμητών και όλων σχεδόν των μεγάλων τραπεζών. Οταν σε αρκετές περιπτώσεις έγιναν επανεκτιμήσεις των ίδιων ακινήτων, λίγο καιρό αφότου είχε αρχίσει η κρίση, ο νέος εκτιμητής «κατέβασε» τις αξίες.

Ετσι, π.χ. στις 9 Νοεμβρίου του 2007 ο οίκος Lambert Smith Hampton εκτιμά ένα ακίνητο καταστημάτων 534 μέτρων στην οδό Μεταξά στη Γλυφάδα στα 19 εκατ. ευρώ και ένα χρόνο αργότερα, ο οίκος Cushman & Wakefield προσδιορίζει την αξία του στα 12 εκατ. ευρώ. Σε μία άλλη περίπτωση ο οίκος CBRE εκτιμά, στις αρχές Μαΐου του 2009, ένα ακίνητο με γκαράζ και δυνατότητα κάλυψης κατά το 1/3 στα 32 εκατ. ευρώ και μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, η Cushfield & Wakefield τo εκτιμά 11 εκατ. ακριβότερο. Η τακτική αυτή δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να εγγράψουν δύο υποθήκες σε ένα ακίνητο επί των οδών Λαμπράκη και Κύπρου συνολικού ύψους 26 εκατ. ευρώ, καθώς η «χρυσή γωνιά», όπως λέγεται, εκτιμάται στα 45 εκατ., αφού είχε προηγουμένως εκτιμηθεί στα 32 εκατ. το 2008.

Συνολικά ο όμιλος Καρούζου φαίνεται να έχει λάβει 106 τραπεζικά δάνεια για αγορά ακινήτων και κατασκευή ακινήτων, εκ των οποίων έχει εξοφλήσει στα τέλη του 2010 ένα πολύ μικρό τμήμα του συνολικού ποσού. Μετά η «φούσκα» έσκασε Του Τασου Τελλογλου-kathimerini
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ