2013-06-03 14:33:11
Φωτογραφία για Πύργος: Mε πυρετώδη ρυθμό οι εργασίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για τη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου, η οποία προσανατολίζεται στις αρχές Ιουλίου. Το πρωί της Κυριακής ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας επισκέφθηκε τον χώρο όπου οι εργασίες προχωρούν πυρετωδώς και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Λίνα Μενδώνη.

Μαζί τους, εκτός από την προϊσταμένη της Ζ΄ ΕΠΚΑ Γεωργία Χατζή και την προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ Ολυμπία Βικάτου που είχε την ευθύνη της Μουσειακής Μελέτης όσο υπηρετούσε στη Ζ΄ ΕΠΚΑ, ήταν και ο διευθυντής Αναστήλωσης του Υπουργείου Θέμης Βλαχούλης, που αναφέρθηκε στο έργο αντισεισμικής θωράκισης του Αγίου Νικολάου Πύργου, αφού τόνισε νωρίτερα ότι κ.Τζαβάρας, «έβαλε τα πράγματα στη θέση τους», απαντώντας σε αυτούς που κατηγορούν την πολιτεία ότι αντί να κάνει αγαθοεργίες και να φτιάχνει νηπιαγωγεία, συντηρεί μνημεία!


Κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς Πύργου ο κ.Τζαβάρας επισκέφθηκε όλους τους χώρους όπου έχουν στηθεί οι προθήκες και βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι εργασίες για την τοποθέτηση των τελευταίων, και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών, οι οποίες βρίσκονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Υπολογίζεται μάλιστα, όπως τον ενημέρωσε και η κα Μενδώνη, αυτές οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου και να ξεκινήσει έτσι με ασφάλεια η τοποθέτηση των αρχαίων ευρημάτων. Κάτι για το οποίο ο κ.Τζαβάρας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, αναφερόμενος επίσης και στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στον εξωτερικό χώρο.

Από την πλευρά της η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν παρέλειψε να εκθειάσει την προσπάθεια που καταβάλλεται από τα στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, όχι μόνο την κα Χατζή της Ζ΄ ΕΠΚΑ αλλά και την κα Βικάτου της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ που ενισχύει την εξέλιξη του έργου του Μουσείου του Πύργου (αφού έχει υπηρετήσει στη Ζ΄ ΕΠΚΑ και γνωρίζει καλά και το μουσείο και το υλικό), παράλληλα με τα καθήκοντά της στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και την προϊσταμένη της 6ης ΕΒΑ Αννίτα Κουμούση, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η Ηλεία. Μιλώντας για το μουσείο έκανε λόγο για «…ένα διαχρονικό μουσείο που παρουσιάζει όλες τις εποχές της αρχαιότητας, από την πρώιμη προϊστορική περίοδο μέχρι και το 1830. Είναι ένα μουσείο που συμπληρώνει τον πολύ μεγάλο αριθμό αρχαιολογιών χώρων - μνημείων και μουσειακών υποδομών που διαθέτει η Ηλεία».

Οι εργασίες στην Ολυμπία και τα έργα του ΕΣΠΑ

Σύντομη αναφορά έκανε μία ακόμα φορά η κα Μενδώνη στα έργα που γίνονται στην Ολυμπία και σ’ αυτά που έχουν υπαχθεί στο ΕΣΠΑ και βρίσκονται σε εξέλιξη με ευθύνη της 6ης ΕΒΑ.

Για την αποκάλυψη του Αρχαίου Γυμνασίου, τοιχίο του οποίου έχει ήδη αποκαλυφθεί στις πρώτες πέντε ημέρες των ανασκαφών, και για τη μεταφορά της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, η κα Μενδώνη σημείωσε «…η αποκάλυψη έχει βαρύνοντα λόγο, γιατί εκεί γινόταν η προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνεπώς, η αποκάλυψή του δεν προσθέτει απλά ένα μνημείο, αλλά ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο διεθνούς ακτινοβολίας λόγω αυτού του γεγονότος. Επίσης, η είσοδος θα μετατοπιστεί και θα πάει στη θέση που ήταν στην αρχαιότητα». Υπενθύμισε δε, ότι οι εργασίες για τη μετατόπιση της εισόδου θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη αναστάτωση, αυτή την περίοδο λόγω της αυξημένης επισκεψημότητας.

Επίσης, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο ανάδειξης του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης που θα προστεθεί στον αρχαιολογικό χώρο και στο εξαιρετικά σημαντικό -αν και αφανές για το κοινό- έργο της προστασίας του αναλήμματος του Κρονίου Λόφου, ο οποίος μετακινείται και πιέζει το ανάλημμα, παρά την πρώτη παρέμβαση που είχε γίνει το 2004. Σύμφωνα με τη σημερινή μελέτη, θα τοποθετηθεί πασαλοκουρτίνα (σειρά μικροπασάλων) πίσω από το ανάλημμα, η οποία θα μηδενίσει - όπως είπε η κα Μενδώνη - την όποια μετακίνηση του λόφου.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των παραπάνω έργων είναι το τέλος του 2014, αλλά, τόσο ο κ.Τζαβάρας όσο και η κα Μενδώνη, εξέφρασαν την βεβαιότητα ότι, στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, θα έχει αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του Αρχαίου Γυμνασίου.

Τέλος, όσον αφορά τα υπόλοιπα έργα του ΕΣΠΑ, δηλαδή η Β΄ φάση αποκατάστασης του Κάστρου στο Χλεμούτσι, η Παναγία Καθολική στη Γαστούνη και ο Ναός της Φραγκαβίλλας στην Αμαλιάδα, η κα Μενδώνη διαβεβαίωσε ότι προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με ευθύνη της 6ης ΕΒΑ, και θα είναι έτοιμα εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

«Άγιος Νικόλαος Πύργου: Μοναδικό καλλιτέχνημα της ναοδομίας, της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής»

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν στην τοποθέτησή του για το θέμα της υποστύλωσης και αντισεισμικής θωράκισης του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου Πύργου ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας, απαντώντας σε δημοσίευμα σχετικά με τα χρήματα που θα δαπανηθούν γι’ αυτό το σκοπό, «ενώ θα μπορούσαν να γίνουν αγαθοεργίες και νηπιαγωγεία», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Μην κρύβοντας την αγανάκτησή του ο κ.Τζαβάρας σχολίασε μεταξύ άλλων «…Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου Πύργου αποτελεί μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των τελών του 19ου αιώνα με σημαντικά νεοκλασικά στοιχεία. Και σε μια πρωτεύουσα όπου η θέση που βρίσκονται αποτελεί τοπόσημο με μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης, είναι αδιανόητο να βρίσκουν ευκαιρία να μας πουν ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ τα χρησιμοποιούμαι για να προστατεύουμε μνημεία και να μην κάνουμε αγαθοεργίες και να κατασκευάζουμε νηπιαγωγεία. Και μόνο η χονδροειδής άγνοια των κανόνων που ρυθμίζουν το ΕΣΠΑ, δείχνει ότι κανένας από αυτούς που υποστηρίζουν τα σχετικά, δεν έχει σκοπό να βοηθήσει την κοινή γνώμη να ενημερωθεί με εντιμότητα και ειλικρίνεια, αλλά οι σκοποί είναι αλλότριοι».

Συμπλήρωσε μάλιστα ο κ.Τζαβάρας ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται το υπουργείου Πολιτισμού δεν μπορούν να διατεθούν για άλλο σκοπό απ’ αυτόν που έχει αποφασιστεί από την Ε.Ε να διατεθούν. Ενισχύοντας την τοποθέτηση αυτή του κ.Τζαβάρα, η γ.γ του υπουργείου κα Μενδώνη είπε χαρακτηριστικά ότι «…Στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού διαχειριζόμαστε τρεις κωδικούς, που είναι αποκλειστικά για τον πολιτισμό. Τον Κωδικό 58, για τις αναστηλώσεις, την προστασία, ανάδειξη των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, τον Κωδικό 59 που αφορά τις μουσειακές υποδομές στον σύγχρονο πολιτισμό και τον 60 που αφορά «μαλακές δράσεις», δηλαδή γεγονότα τα οποία αφορούν μεγάλους πολιτισμούς θεσμούς. Σ’ αυτούς τους κωδικούς δεν μπορεί να ενταχθεί τίποτα άλλο. Αν δεν διατεθούν λοιπόν για το το ένα μνημείο θα διατεθούν για το άλλο μνημείο, δεν μπορούν να διατεθούν για αλλότρια έργα».

Οι εργασίες που θα γίνουν στον Άγιο Νικόλαο

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου Πύργου βρίσκεται, όπως εξήγησε και ο αναπληρώτης υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, στο πιο επικίνδυνο σημείο από πλευράς σεισμικότητας λέγοντας ότι «…είναι χτισμένος πάνω στο σεισμικό ρήγμα, γι’ αυτό και δεν υπήρχε σεισμός στον Πύργο που να μη λάβωσε το μνημείο». Η κα Μενδώνη συμπλήρωσε ότι αντίστοιχες παρεμβάσεις γίνονται σε άλλους ναούς όπως η Μητρόπολη Αθηνών, η Παναγία Χρυσοσπηλιώτισσα αλλά και ο Άγιος Κωνσταντίνος της Αθήνας, η Παντάνασσα της Πάτρας κ.ά., ενώ έδωσε το λόγο στον Διευθυντή Αναστήλωσης Θέμη Βλαχούλη, ο οποίος με τη σειρά του αναφέρθηκε επιγραμματικά σε κάποιες από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν και θα «θωρακίσουν αντισεισμικά» τον ναό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνει καθαίρεση των επιχρισμάτων μέσω και έξω, των γύψινων κορνιζών, των κουφωμάτων και των κλιμακοστασίων. Θα ενισχυθεί η φέρουσα τοιχοποιία με ενέματα και κατασκευή αρμολογημάτων, θα μπουν ενισχυμένοι αμφίπλευροι μανδύες επιχρισμάτων, θα κατασκευαστούν διαζώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα για τη δημιουργία διαφραγματικής λειτουργίας και θα ενισχυθούν οι πλάκες. Επίσης, θα μπουν μεταλλικοί ελκυστήρες, νέα ξύλινη στέγη και στέψη με κεραμίδια ρωμαϊκού τύπου, θα μπουν δάπεδα στους γυναικωνίτες, θα συντηρηθούν τα μάρμαρα και θα αντικατασταθούν όσα έχουν πρόβλημα ενώ θα αλλάξουν επίσης και τα παράθυρα και όπως πρέπει θα μπουν και βιτρό.

Οι εργασίες θα διαρκέσουν δύο χρόνια -αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο- και κατά το χρονικό διάστημα αυτό θα υπάρχουν περίοδοι που δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ο ναός, για λόγους ασφάλειας των πιστών.

Νάνσυ Σπυροπούλου-patrisnews
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ