2013-06-08 18:26:23
Φωτογραφία για Ψηλά το κεφάλι!
Ο Ολυμπιακός έχασε δίκαια στον πρώτο τελικό, αλλά τίποτα δεν τελείωσε. Ψηλά το κεφάλι! Αυτή η ομάδα ξέρει να αντιδρά όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και έχει δείξει χαρακτήρα σε κρίσιμα ματς εκτός έδρας, τα οποία και κέρδισε. Μπορεί το "διπλό" στο ΟΑΚΑ. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος για τον πρώτο τελικό στο ΣΕΦ.

Ο πρώτος τελικός των φετινών playoffs ολοκληρώθηκε και ο Ολυμπιακός ηττήθηκε δίκαια (51-64) από έναν καλύτερο στην αναμέτρηση Παναθηναϊκό, που έπαιξε εξαιρετική άμυνα. Οι ερυθρόλευκοι δεν μπήκαν ποτέ στο κλίμα του αγώνα και φάνηκαν πνευματικά και αγωνιστικά ανέτοιμοι, σε αντίθεση με το "τριφύλλι". Από την στιγμή που οι πράσινοι έχτισαν ένα προβάδισμα στην πρώτη περίοδο το διατήρησαν μέχρι τέλους, μη καταφέρνοντας οι Πειραιώτες, σε κανέναν σημείο της αναμέτρησης, να βρουν ρυθμό στο παιχνίδι τους, να κάνουν ένα σερί, να απαντήσουν και να επανακάμψουν. Οι Πρωταθλητές Ευρώπης και σε άλλα παιχνίδια φέτος έχουν κάνει κακό ξεκίνημα, αλλά σχεδόν πάντα έχουν τα ξεσπάσματα τους, τις καλές περιόδους τους, με αποτέλεσμα να βρίσκουν τον τρόπο να γυρνούν τα ματς υπέρ τους
. Αυτή την φορά όμως αυτό δε συνέβη και βάσει της κακής εικόνας τους στο παρκέ, παρακολουθώντας την αναμέτρηση, είχες την αίσθηση πως έτσι όπως κυλούσε το ματς, όση ώρα και αν έπαιζαν μπάσκετ δεν θα μπορούσαν να το κερδίσουν.

Ναι, η διαιτησία ήταν κακή στο πρώτο ημίχρονο, έχοντας ορισμένα λανθασμένα σφυρίγματα εναντίον του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να εκνευρίσει αρκετές φορές κατά την διάρκεια του αγώνα τους ερυθρόλευκους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί κάποιος στις αποφάσεις των ρέφερι. Ο Παναθηναϊκός στο ματς εμφανίστηκε ανώτερος και για αυτό κέρδισε. Πριν τον πρώτο τελικό οι Πειραιώτες παρουσιαζόντουσαν έχοντας μεγάλη αυτοπεποίθηση και τεράστια εμπιστοσύνη για τις δυνατότητες τους, αλλά κατά την διάρκεια του αγώνα εμφανίστηκαν υπερβολικά νευρικοί και εκτός κλίματος, ενώ όσο ο χρόνος κυλούσε λειτουργούσαν αγχωμένα. Ήταν όντως ένα κλασικό ματς στο οποίο ο φιλοξενούμενος ανεβάζει την ψυχολογία του όσο περνάει η ώρα με τις καταστάσεις να λειτουργούν υπέρ του, ενώ παράλληλα έπεφτε η αντίστοιχη των γηπεδούχων.

Πρόβλημα στην δημιουργία, βιαστικός στην επίθεση και με τραγικά ποσοστά

Δημιουργήθηκε πίεση και το κακό από πνευματικής πλευράς ήταν πως οι ερυθρόλευκοι σε ορισμένες φάσεις δεν κατάφεραν να ελέγξουν τα συναισθήματα τους, βγάζοντας (περιττά) νεύρα στο παρκέ, δείχνοντας έλλειψη ψυχραιμίας. Ο Ολυμπιακός δεν λειτουργούσε συγκεντρωμένος στο ματς και κυρίως ήταν βιαστικός στην επίθεση. Οι ερυθρόλευκοι στο σετ παιχνίδι δεν κυκλοφορούσαν σωστά την μπάλα, δεν είχαν υπομονή ώστε να βγάλουν συνεργασίες στο παρκέ (έβγαλαν ελάχιστα πικ-εν-ρολ), βγήκαν εκτός πλάνου και συνήθως με την πρώτη πάσα δοκίμαζαν αμέσως σουτ. Σαφώς και έπαιξε ρόλο και η καλή άμυνα του Παναθηναϊκού, η οποία ήταν συμπαγής, κλείνοντας σωστά τους χώρους μέσα στο καλάθι, αναγκάζοντας τους Πειραιώτες να δοκιμάζουν πολλά σουτ από την περιφέρεια, σημείο από το οποίο... έσπασαν τα καλάθια. Περιόρισαν την δράση του Βασίλη Σπανούλη (έριχναν πάνω του τρεις παίκτες) και συν την σημαντική απουσία του Έισι Λο, οι Πρωταθλητές Ευρώπης είχαν πρόβλημα σε επίθεση και δημιουργία, με αποτέλεσμα στο πρώτο ημίχρονο να μετρήσουν μόλις 3 ασίστ και 22 πόντους, δείγμα της κακής λειτουργίας τους μέσα στο παρκέ. Το "τριφύλλι" γέμισε την ρακέτα του με πολλά σώματα, με αποτέλεσμα οι ψηλοί των Πειραιωτών να μην μπορούν να δράσουν όπως θέλουν από το low-post και οι "κοντοί" να μην μπορούν να τελειώσουν φάσεις με διεισδύσεις και λέι-απ.

Στον πρώτο τελικό έγινε ένας συνδυασμός πραγμάτων. Ήταν πολύ καλός ο Παναθηναϊκός, κυρίως στην άμυνα, και ήταν πολύ κακός ο Ολυμπιακός, ειδικά στην επίθεση. Έχοντας ποσοστά 4/29 τρίποντα (13%) και 9/19 βολές, χάνοντας αρκετά ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια, ορισμένα εύκολα λέι-απ κάτω από το καλάθι και σπαταλώντας 10 βολές, δεν γίνεται να κερδίσεις. Οι Πειραιώτες ήταν απελπιστικά άστοχοι από τα 6.75 μέτρα, ψάχνοντας συνεχώς τα μεγάλα σουτ τα οποία δεν ήρθαν ποτέ ώστε να ωθήσουν την ομάδα στην ανατροπή του σκηνικού. Και το θέμα είναι πως οι πράσινοι "έδωσαν" ευκαιρίες στους ερυθρόλευκους ώστε να γυρίσουν το ματς. Για κάποιες στιγμές το "τριφύλλι" έμενε δίχως σκορ για ορισμένα λεπτά, αλλά οι Πειραιώτες αδυνατούσαν να απαντήσουν. Και που έβγαζαν άμυνες, και που έπαιρναν τα ριμπάουντ στα μετόπισθεν, στην επίθεση είτε έκαναν λάθη με κακές πάσες, είτε έχαναν το ένα σουτ μετά το άλλο, κάτι το οποίο συνέβη αρκετές φορές κατά την διάρκεια της αναμέτρησης, με αποτέλεσμα να ξοδεύουν άσκοπα κατοχές, μη καταφέρνοντας να ροκανίσουν το προβάδισμα του αντιπάλου. Οι πράσινοι έκαναν στο ματς 18 λάθη, αλλά ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύθηκε ελάχιστα από αυτά.

Σπατάλησε ευκαιρίες ώστε να γυρίσει το ματς και η απουσία του πολύτιμου Λο

Για κάποια στιγμή μάλιστα οι γηπεδούχοι δεν απάντησαν σε πέντε σερί κατοχές που οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούσαν να σκοράρουν για περίπου έξι λεπτά (με το σκορ στο 40-49 στο 33'), με αποτέλεσμα η διαφορά να μην πέφτει, το άγχος να αυξάνεται και το μυαλό να λειτουργεί "θολωμένο". Άλλες φορές οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα ξέρουν να εκμεταλλεύονται τα "νεκρά διαστήματα" του αντιπάλου, βγάζοντας καλές άμυνες και βάζοντας μεγάλα σουτ στην επίθεση, κάνοντας σερί που αλλάζουν το μομέντουμ μιας αναμέτρησης υπέρ τους, αλλά αυτό στον πρώτο τελικό δε συνέβη ποτέ. Σπατάλησαν πολλές επιθέσεις τους ώστε να γυρίσουν το ματς και δεν αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του αγώνα να ελέγξει τον ρυθμό και ήταν κακός στην επίθεση σε ολόκληρη την διάρκεια του ματς, σημειώνοντας ελάχιστους πόντους σε κάθε δεκάλεπτο (11-11-14-15). Επιθετικά το "τριφύλλι" δεν έκανε κάποιο μεγάλο ματς. Κέρδισε σημειώνοντας 64 πόντους (19-12-18-15), αλλά δέχτηκε μόλις 51 και με 51 πόντους στο σύγχρονο μπάσκετ δεν γίνεται να κερδίσεις παιχνίδι. Οι πράσινοι έκαναν το παιχνίδι τους και... υπνώτισαν τους ερυθρόλευκους. Χαμηλός ρυθμός, αργές επιθέσεις, δυνατή άμυνα και κάπως έτσι πήραν τη νίκη. Oι Πειραιώτες που σημείωσαν 90 πόντους σε τρία δεκάλεπτα στον τελικό του Final-Four, έμειναν μόλις στους 51! Συμβαίνουν αυτά και δεν πρόκειται να ξαναδούμε στην σειρά των τελικών τόσο κακούς στην επίθεση τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Σίγουρα ήταν πολύ σημαντική για τους Πειραιώτες η απουσία του Λο, ο οποίος δεν αγωνίστηκε στο ματς καθώς κρίθηκε ανέτοιμος, λόγω της γαστρεντερίτιδας που τον ταλαιπώρησε. Η παρουσία του Αμερικανού γκαρντ είναι πολύτιμη στην καλή λειτουργία της ομάδας και αναμφισβήτητα το γεγονός πως δεν αγωνίστηκε κόστισε στους ερυθρόλευκους, χάνοντας έναν παίκτη που βοηθάει σε άμυνα, δημιουργία και επίθεση, έχοντας την δυνατότητα να βγάλει και μπόλικους αιφνιδιασμούς. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό του παιχνιδιού και έτσι όπως εξελίχτηκε το ματς οι γηπεδούχοι τον είχαν ανάγκη, καθώς ο φιλότιμος Δημήτρης Κατσίβελης δεν μπορούσε να προσφέρει πολλά σε δημιουργία και επίθεση. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναμένεται να τον χρησιμοποιήσει στο ΟΑΚΑ και σίγουρα τότε θα δούμε μία διαφορετική ομάδα. Έχω ξαναπεί πως ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα η οποία έχει μάθει να κερδίζει μέσα από το σύνολο. Αν απουσιάσει κάποιος ή κάποιοι, ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει η χημεία της και η σωστή λειτουργία της, καθώς πρόκειται για μία ομάδα που ο κάθε παίκτης έχει τον ρόλο του μέσα σε αυτή. Όμως, αυτή η ομάδα έχει μάθει να κερδίζει και έχοντας απουσίες, οπότε δεν αποτελεί δικαιολογία το ότι έλλειπε. Όταν μετράς 4/29 τρίποντα, χάνεις τα ριμπάουντ (35-41) και στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (9/13) έχεις αρνητικό πρόσημο, δεν σου φταίει η απουσία ενός παίκτη, αλλά κυρίως η κακή λειτουργία του συνόλου.

Αυτοκριτική και να δουλέψει πάνω στα λάθη και στις αδυναμίες που παρουσίασε

Τι θα πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα ο Ολυμπιακός; Καταρχάς, να ηρεμήσει, να ξεχάσει τον πρώτο τελικό, να κάνει την αυτοκριτική του, να δει τα λάθη του και να δουλέψει πάνω σε αυτά ώστε να τα βελτιώσει. Πέρα το γεγονός πως οι Πειραιώτες "έσπασαν" τα καλάθια με τα πολλά άστοχα σουτ, όντας αρνητικοί στην επίθεση, συν το πρόβλημα που παρουσίασαν στην δημιουργία καθώς δεν είχαν καλή κυκλοφορία της μπάλας, παρουσίασαν αδυναμία και στην άμυνα στο low-post. Έδωσαν δικαιώματα στους Γκιστ (10π, 11ρ) και Λάσμε (8π, 6ρ) όχι μόνο να αρπάξουν πολλά ριμπάουντ, αλλά και να πάρουν θάρρος σημειώνοντας αρκετά εύκολα καλάθια με καρφώματα και λέι-απ. Ανασταλτικά οι ψηλοί των Πειραιωτών δεν κατάφεραν να τους περιορίσουν, είχαν πρόβλημα στο να τους μαρκάρουν σωστά και σίγουρα στοίχισε στην ομάδα η απουσία του Άντιτς για κάποιο διάστημα (καθώς είναι δυνατός στην άμυνα στο χαμηλό ποστ), λόγω ότι φορτώθηκε νωρίς με αρκετά φάουλ. Επίσης, στην περιφέρεια έδωσαν την δυνατότητα για αρκετά ελεύθερα σουτ στους πράσινους, οι οποίοι έχοντας ακροβολισμένους σουτέρ (Μπράμος, Ματσιούλις) έβαλαν μεγάλα τρίποντα που έδωσαν ψυχολογία.

Αυτή η ομάδα ξέρει να παίρνει νίκες εκτός έδρας όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο

Ο Ολυμπιακός αυτή την στιγμή θα πρέπει να παραμείνει ενωμένος και να συσπειρωθεί ενόψει του δεύτερου τελικού στο ΟΑΚΑ την Κυριακή (9/5). Σίγουρα αυτή η κακή εμφάνιση έχει πληγώσει τον εγωισμό των Πρωταθλητών Ευρώπης. Έδωσαν δικαιώματα ώστε να τους αμφισβητήσουν και τώρα θέλουν (και θα πρέπει) να δώσουν απαντήσεις. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, τίποτα δεν έχει κριθεί και οι τελικοί συνεχίζονται. Θα σταθώ σε μία ατάκα που είχε πει τον περασμένο χειμώνα ο Γιώργος Μπαρτζώκας, η οποία αποδείχτηκε προφητική: "Αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού αν παίξει το μπάσκετ που ξέρει έχει την δυνατότητα να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο, σε οποιαδήποτε έδρα, και παράλληλα να χάσει από τον καθένα, ακόμη και μέσα στο ΣΕΦ, αν δεν αγωνιστεί όπως μπορεί". Και εκ του αποτελέσματος έχει απόλυτο δίκιο!

Αυτή η ομάδα φέτος στο Φάληρο, στην Ευρωλίγκα, μέτρησε 4 ήττες (από Ζαλγκίρις, Μπαρτσελόνα, Σιένα, Μακάμπι), αλλά πήρε και 9 "διπλά", κατακτώντας στο τέλος και το τρόπαιο στο Final-Four του Λονδίνου. Δείγμα πως δεν αποτελεί την παραδοσιακή ομάδα έδρας, που εξαρτάται απόλυτα στο τι κάνει στο γήπεδο της. Είναι ένα σύνολο που ναι μεν έχει χάσει ορισμένα ματς μέσα στο "σπίτι" του, αλλά παράλληλα δεν επηρεάζεται και από ξένες έδρες, έχοντας τον χαρακτήρα και την ποιότητα να σημειώνει αρκετές μεγάλες νίκες μακριά από το ΣΕΦ, και μάλιστα μέσα σε δύσκολες έδρες (Μιλάνο, Κάουνας, Βιτόρια, Σιένα, Τελ Αβίβ, Κωνσταντινούπολη, Μόσχα) ειδικά όταν τις χρειάζεται. Σαφώς, λοιπόν, και μπορούν οι Πειραιώτες να πάρουν το "διπλό" μέσα στο ΟΑΚΑ, κάτι το οποίο άλλωστε το κατάφεραν και στον πρώτο γύρο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, αρκεί να παίξουν το μπάσκετ που ξέρουν, με βάσει τις δυνατότητες τους. Το ματς, βέβαια, δεν θα είναι εύκολο.

Πολλά μπράβο σε αυτούς που έμειναν μέχρι το τέλος και χειροκρότησαν

Δεν χρειάζεται να υπάρχει απογοήτευση. Ψηλά το κεφάλι, ψυχραιμία και μόνο περηφάνια για αυτή την καταπληκτική ομάδα. Ο Ολυμπιακός είναι ο επί δύο συναπτά έτη Πρωταθλητής Ευρώπης, κάτι το οποίο έχουν καταφέρει ελάχιστες ομάδες στην ιστορία, και αυτή η υπέροχη παρέα ξέρει, τουλάχιστον, να κερδίζει τίτλους και τελικούς, έχοντας την καρδιά, αλλά και τον χαρακτήρα του Πρωταθλητή. Οι Πειραιώτες έχουν ξαναβρεθεί σε παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις, ξέρουν να τις διαχειρίζονται σωστά, έχουν αποκτήσει εμπειρία και έχουν μάθει να νικούν σε κρίσιμα παιχνίδια, στα οποία βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, όπως συμβαίνει τώρα. Σε καταστάσεις πίεσης, αυτή η μαχητική ομάδα που ξεχειλίζει από αυταπάρνηση ξέρει να αντιδρά όπως πρέπει και να ανακάμπτει, κάνοντας κατάθεση ψυχής μέσα στο παρκέ, παίρνοντας αυτό που θέλει.

Το ζητούμενο είναι να παραμείνει ενωμένη, να συσπειρωθεί και να παρουσιαστεί στον δεύτερο τελικό άψογα προετοιμασμένη και έτοιμη, τόσο από αγωνιστικής πλευράς, όσο και πνευματικά. Οι Πειραιώτες διαθέτουν ανώτερη ομάδα, καλύτερους παίκτες, μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο, χημεία και ομοιογένεια, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να τα δείξουν και στο παρκέ του ΟΑΚΑ, απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό ο οποίος πλέον έχει αναθαρρήσει, αποκτώντας και ψυχολογία μετά το "break" στο ΣΕΦ. Ο φετινός Ολυμπιακός όμως, όπως είπαμε, είναι μία ομάδα που δείχνει αποτελεσματικότητα όταν παίζει μακριά από τον Πειραιά, δεν χάνει την δυναμική του μακριά από το ΣΕΦ, και ξέρει να παίρνει κρίσιμα "διπλά" όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Σαφώς και έχει, λοιπόν, τις δυνατότητες να κερδίσει (για δεύτερη φορά φέτος) μέσα στο ΟΑΚΑ, κάνοντας το 1-1 στη σειρά.

Υπάρχει στεναχώρια στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο από την ήττα, πικρία από την κακή εμφάνιση, αλλά άπαντες παραμένουν αισιόδοξοι και γεμάτοι με αυτοπεποίθηση, έχοντας πίστη στη δύναμη αυτής της ομάδας πως μπορεί να ανατρέψει υπέρ της την όλη κατάσταση, επανακτώντας το πλεονέκτημα έδρας. Παρόμοια πίστη έχει και ο κόσμος και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους αυτούς που αν και είχε κριθεί νωρίτερα ο αγώνας, έκατσαν μέχρι το τέλος στις εξέδρες του ΣΕΦ χειροκροτώντας "ζεστά" τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ήταν δείγμα παιδείας, ήθους, εμπιστοσύνης, αλλά και αγάπης προς αυτήν την καταπληκτική ομάδα που έχει προσφέρει τόσες χαρές και τόσους σπουδαίους τίτλους στον πειραϊκό σύλλογο. Όσον αφορά τους λίγους (ευτυχώς) που σηκώθηκαν και αποχώρησαν από το ΣΕΦ πριν καν τελειώσει το ματς, τι να πω; Κρίμα!

πηγή: replanet.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ