2013-06-13 02:44:05
Φωτογραφία για ΕΡΤ = Εθνικό Ρήγμα Τώρα
Γράφει η Μίρκα Δαρζέντα

Δικηγόρος - Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Νέας Σμύρνης

Είναι γεγονός ότι η ΕΡΤ αποτελεί παρελθόν για την Ελληνική τηλεόραση. Το κρατικό κανάλι θεωρήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, δια στόματος Κεδίκογλου,θύλακας διαφθοράς και σπατάλης, αλλά και σκάνδαλο που όλοι το βλέπουν καθημερινά αλλά δεν τόλμησε να αγγίξει κανείς.

Ο τρόπος που έκλεισε η ΕΡΤ ανταγωνίσθηκε επάξια της πρακτικής του δικτάτορα «Παπαδοπούλου», ο οποίος αποτελεί μεν αγκάθι για την Ελληνική πολιτική ιστορία αλλά η ίδια η ιστορία μας δίδαξε αυτές τις ημέρες, ότι τα μόνα πράγματα που παραμένουν αθάνατα στον πολιτικό χρόνο είναι τα αγκάθια.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας το μέσο της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, στις 00:00 τα μεσάνυχτα της 12ης Ιουνίου 2013, τα ΜΑΤ έκλεισαν τους πομπούς της ΕΡΤ. Έτσι δόθηκε τέλος στο κρατικό κανάλι αλλά άνοιξε μια περίοδος στην οποία υπάρχει βάσιμη υποψία ότι η ίδια πρακτική μπορεί να ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις και για άλλους εργαζομένους ίσως και για τα χρήματά μας στις τράπεζες.


Η χρήση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου στη συγκεκριμένη περίπτωση δεικνύει, ότι η κυβέρνηση μάλλον για ανεξιχνίαστους λόγους βιαζόταν να κλείσει η ΕΡΤ επειγόντως.

Όχι γιατί όπως λένε η ΕΡΤ είναι ζημιογόνα για το Ελληνικό δημόσιο, διότι η ΕΡΤ εν αντιθέσει με το κανάλι της Βουλής δε συντηρείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ΕΡΤ επιβίωνε από τα τέλη που εισπράττονταν από τη ΔΕΗ και από διαφημίσεις. Η ΕΡΤ εν αντιθέσει με πολλές περιπτώσεις απέδιδε τα δέοντα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στην εφορία. Έδινε δηλαδή έσοδα στο Ελληνικό δημόσιο και μάλιστα είχε μπει και το χέρι του κράτους στο αναπτυξιακό τέλος καθώς μέρος από τα έσοδα της ΕΡΤ από το αναπτυξιακό τέλος πήγαινε στο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Η διαφθορά που επικαλέστηκε ο κος Κεδίκογλου μάλλον είναι καθαρά εσωτερικό θέμα των εκάστοτε κυβερνήσεων. Δεν είναι όμως δίκαιο και εύλογο 2.656 απολυμένοι εργαζόμενοι «να την πληρώνουν στην ουσία» για τους υπέρογκους μισθούς κάποιων και για τις εκάστοτε κυβερνητικές ισορροπίες.

Και με το ιστορικό αρχείο που περιέχει όλη την πολιτική ιστορία της χώρας τι γίνεται; Πολλά τα ερωτηματικά για το αιφνίδιο και πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ και μάλλον θα τα απαντήσει ο ιστορικός του μέλλοντος.

Ένα όμως είναι σίγουρο. Είναι εμφανές πλέον το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ελλάδα. Είναι εμφανής πλέον η ανασφάλεια δικαίου που επικρατεί στην χώρα. Στην Ελλάδα του 2013 δεν ταιριάζουν οι συνταγματικές μοναρχίες αλλά ούτε οι δικτατορίες αφρικανικού τύπου.

Είναι ευθύνη όλων μας να αναζητήσουμε και να διεκδικήσουμε τα χαμένα δικαιώματά μας.

Σήμερα η ΕΡΤ αύριο τι;

peramatozoa.net
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ