2013-06-14 10:58:59
Φωτογραφία για Παρέμβαση ΗΠΑ στον εμφύλιο της Συρίας
 Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι εντόπισε χρήση χημικών όπλων. Δηλώνει ότι θα εξοπλίσει τους αντάρτες, αλλά επιμένει στην πολιτική λύση. Δεν επιβάλλεται ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Έντονη αντίδραση της Ρωσίας καταγγέλλει κατασκευασμένα στοιχεία.

Κομβικό σημείο για τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας είναι η απόφαση των ΗΠΑ να εμπλακούν εξοπλίζοντας τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει κάνει «περιορισμένη χρήση» χημικών, κάτι που ο πρόεδρος Ομπάμα έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι είναι η «κόκκινη γραμμή».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι 100-150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την χρήση των χημικών όπλων. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Αμερικανού προέδρου αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία από πολλαπλές πηγές ενημέρωσης για τη χρήση -μεταξύ άλλων- και του φονικού αερίου σαρίν. Αντίστοιχες εκτιμήσεις είχαν διατυπώσει το προηγούμενο διάστημα και οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας.


«Έχουμε εξασφαλίσει δείγματα από τη Συρία που εξετάσθηκαν» στη Βρετανία και «αποκάλυψαν την παρουσία του αερίου σαρίν» είχε τονίσει ο εκπρόσωπος του Foreign Office.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό το εύρος της βοήθειας που θα παράσχουν οι ΗΠΑ προς τους αντιπάλους του προέδρου της Συρίας. Ο Ben Rhodes, όμως, ο αναπληρωτής επικεφαλής εθνικής ασφάλειας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, που ήταν μία από τις στρατιωτικές επιλογές που είχαν τεθεί επί τάπητος κατά τους προηγούμενους μήνες. «Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι «ο πολιτικός διακανονισμός» είναι η καλύτερη λύση» σχολιάζουν οι Financial Times.

Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση του Λευκού Οίκου γίνεται ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακτούν χαμένο έδαφος στη Συρία μετά και τη νίκη στη στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσαίρ, η οποία επετεύχθη με τη βοήθεια πολλών μαχητών της Χεζμπολάχ.

"Κατασκευασμένα" τα στοιχεία καταγγέλλει η ΡωσίαΗ αντίδραση της Ρωσίας πάντως, ήταν άμεση με ανώτατο αξιωματούχο του Κρεμλίνου να κάνει λόγο για κατασκευασμένα στοιχεία που αποτελούν πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία. «Οι πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων από τον Ασάντ κατασκευάστηκαν στο ίδιο μέρος όπως και τα ψέματα για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν» δήλωσε ο Alexei Pushkov επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του ρωσικού κοινοβουλίου και συμπλήρωσε: «Ο Ομπάμα βαδίζει στον ίδιο δρόμο με τον Μπους»

Στη σύνοδο της G8 την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με το Βλαντιμίρ Πούτιν και όπως αναφέρει ο αμερικανικός Τύπος, στόχος του πρώτου θα είναι η εύρεση πολιτικής λύσης.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ήρθε τη στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωναν ότι ο αριθμός των νεκρών από την ημέρα έναρξης του εμφυλίου στη Συρία, πριν από δύο χρόνια, ξεπερνά τους 93.000 ! Μάλιστα, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι από τον περασμένο Ιούλιο και έπειτα, τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μήνα είτε σε βομβαρδισμούς είτε σε άλλες εγκληματικές ενέργειες, όπως μαζικές σφαγές και εκτελέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πάνω από το 80% των νεκρών είναι άνδρες, αλλά ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα θύματα είναι και περισσότερα από 1.700 παιδιά, ηλικίας κάτω των 10. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΟΗΕ σε αναφορά του γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν,να μην έφτανε η ζωή σε μία εμπόλεμη κατάσταση, τα παιδιά στρατολογούνται, ακρωτηριάζονται ή βιάζονται από κυβερνητικές δυνάμεις ή ομάδες ανταρτών.
EURO2day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ