2013-06-16 21:43:03
Φωτογραφία για «Πάμε για να τα σπάσουμε αύριο» λένε Bενιζέλος και Κουβέλης
Ετοιμοι για όλα, ακόμα και για οριστική ρήξη που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές είναι οι δύο μικροί εταίροι της κυβέρνησης. Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από το Ναύπλιο, που άφησε αιχμές για τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, λέγοντας πως μαζί υπέγραψαν για 2.000 απολύσεις στο Δημόσιο και αναρωτήθηκε ποιος θα αναλάβει το βάρος της πολιτικής αστάθειας στη χώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέρασε στην αντεπίθεση.

Με μια σκληρή ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ απάντησε στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά επιστρέφοντας το μπαλάκι στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως με μία κομματική εκδήλωση στην οποία δόθηκε πρώιμος προεκλογικός τόνος δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος προκειμένου να απευθυνθεί ο κ. Σαμαράς στους κυβερνητικούς του εταίρους.

Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας γιατί αυτά τα έχει δείξει κατ' επανάληψη και με τεράστιο κόστος. Οταν άλλοι ζούσαν την εύκολη αντιμνημονιακή τους περίοδο, πρότειναν ανύπαρκτα «ισοδύναμα μέτρα» και οδηγούσαν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, αμέσως μετά τη μεγάλη και δύσκολη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2012, το κούρεμα του χρέους και τη γιγαντιαία δόση των 75 δισ. ευρώ.


«Ο κ. Σαμαράς στο Ναύπλιο έκανε πως δεν κατάλαβε ποια είναι τα θέματα. Το πρώτο θέμα είναι η φυσιογνωμία και η λειτουργία της κυβέρνησης που την ήθελε μονοκομματική, αλλά αυτή είναι τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ανάγκης και μπορεί να λειτουργήσει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της προγραμματικής συμφωνίας και της θεσμικής ισοτιμίας.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η αντίληψη για τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρύθμιση δεν είναι οι τσαπατσουλιές, όταν ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο χωρίς αποτέλεσμα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων παρά τις επίμονες προτάσεις μας. Καλούμε τον κ. Σαμαρά να μιλήσει με ειλικρίνεια», αναφέρει η ανακοίνωση της Ιπποκράτους.

«Κόκκινος συναγερμός» στο ΠΑΣΟΚ

Με τους στενούς του συνεργάτες και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Ιπποκράτους αναμένεται να συναντηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις 18:30 ενόψει και της αυριανής σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος δέχεται διάφορες εισηγήσεις για το θέμα της ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων στελέχη εισηγούνται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραβρεθούν απόψε στη συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ υψηλόβαθμα στελέχη της Ιπποκράτους, ενώ κάποιοι προτείνουν αύριο το πρωί ο κ. Βενιζέλος να συγκαλέσει σε σύσκεψη και να μιλήσει στα στελέχη των νομαρχιακών επιτροπών της Αττικής, προκειμένου να πάει ενισχυμένος στην απογευματινή σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων.

ΔΗΜΑΡ: Απαράδεκτη η επιλογή του πρωθυπουργού

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά με σκληρή ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «απράδεκτη» την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά για κλείσιμο της ΕΡΤ και τονίζει ότι, ο πρωθυπουργός πρέπει να αντιληφθεί πως η κυβέρνηση είναι τρικομματική.

Εμμένει στη θέση της για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και επαναλειτουργία της Ραδιοτηλεόρασης και τονίζει ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά «Οποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αυτός θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής».

Αναλυτικά:

«Η αντιμετώπιση της «αναδιοργάνωσης» της ΕΡΤ, όπως μονομερώς επέλεξε ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία, είναι απαράδεκτη. Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό ως ζήτημα δημοκρατίας και ότι είμαστε αντίπαλοι στη λύση που επέλεξε, η οποία δεν συνιστά μεταρρύθμιση αλλά προσβολή αυτής της έννοιας αφού τη συνδέει με τον αυταρχισμό. Η μόνη λύση είναι να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα και να προωθηθεί με την ΕΡΤ ανοιχτή η αναγκαία αναδιοργάνωση, ο εξορθολογισμός και η θεσμική αναμόρφωση

Το θέμα των τριβών έχει σχέση όχι μόνο με το ζήτημα της ΕΡΤ, αλλά και με συνολικότερα ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί ως ζητήματα διαφορετικών απόψεων, αλλά και αντιθέσεων που πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Ο κ Σαμαράς πρέπει να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική. Αν στην πράξη και στο λόγο – όπως με τη σημερινή εμπρηστική ομιλία του κ. Σαμαρά - παραμερίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι, τότε η κυβερνητική συνοχή απειλείται.

Κανένας δεν δικαιούται σε μια κρίσιμη περίοδο που η χώρα και οι πολίτες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες εξόδου από την κρίση να προτάσσει κομματικούς σχεδιασμούς.

Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αυτός θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής»

Σαμαράς: Δεν θα χρεωθούμε εμείς το βάρος της πολιτικής αστάθειας

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός σήμερα σκλήρυνε τη στάση του ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνάντηση των αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου και στην ομιλία του στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ναύπλιο τόνισε ότι «κάποιοι πιστεύουν αφελώς ότι θα μας εγκλωβίσουν στο δίλημμα των εκλογών. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ποιος θα προκαλέσει τις εκλογές αλλά ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων. Εμείς πάντως όχι. Ποιος θα πάρει το βάρος της αστάθειας και της διακοπής της χρηματοδότησης της χώρας;».

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σεισμική δόνηση στο Αίγιο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σεισμική δόνηση στο Αίγιο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ