2013-06-19 09:47:09
Φωτογραφία για Ένωση Λιμένων Ελλάδος: Νέα λιμενική στρατηγική στο επίκεντρο των συζητήσεων
Η νέα λιμενική στρατηγική, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος μεταφορών για την αειφόρο ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, εξετάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ΟΛΠ Α.Ε., παρουσία του νέου Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Αθανάσιου Χριστόπουλου.

Κύρια θέματα της συνάντησης, ήταν η διαδικασία σύνταξης και εφαρμογής των νέων Master Plan των Λιμένων, που έχει ζητηθεί από την γενική γραμματεία.

Πρόθεση του υπουργείου Ναυτιλίας, είναι να εκπονηθούν ή να επικαιροποιηθούν από τα 32 λιμάνια διεθνούς και εθνικού ενδιαφέροντος σε πρώτη φάση προγραμματικά σχέδια τα οποία θα προσδιορίζουν τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια της ζώνης λιμένα, οι επιτρεπόμενες προσχώσεις, οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κάθε αναγκαίο στοιχείο για την λειτουργικότητα και ασφάλεια του λιμένα.


Επίσης, συζητήθηκε η αναμόρφωση των προϋπολογισμών των Οργανισμών Λιμένων ΑΕ που δεν είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο, καθώς και η υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους σε αυτά. Σημειώνεται δε,ότι νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας έχουν υπογραφεί για τους εργαζόμενους μόνο στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ.

Επίσης, εξετάστηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται σε περιφερειακά λιμάνια λόγω έλλειψης προχωπικού.

Το Δ.Σ. της ΕΛΙΜΕ ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Λιμένων Ευρώπης (ESPO) από τον πρόεδρο της Γιώργο Ανωμερίτη, ο οποίος επανέλαβε τις απόψεις της ESPO και της ΕΛΙΜΕ για το θεσμικά ιδιοκτησιακό καθεστώς των ευρωπαϊκών λιμένων και το συμφωνημένο, βάσει του Ν.4093/2012, σχέδιο στρατηγικής ιδιωτικοποίησης κυρίως μέσω παραχωρήσεων, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των λιμένων και όχι της πώλησης του συνόλου των μετοχών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Αιγαίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση του νέου φορέα της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων που θα αποτελείται από εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο.

Επικεφαλής της νεοσύστατης αρχής λιμένων, αναμένεται να αναλάβει ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Πηγή: AMΠE, Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΗΜΕΡΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΗΜΕΡΑ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ