2013-06-19 10:09:43
Φωτογραφία για Σε τροχιά ανόδου η άρση απορρήτου τηλεφώνων στην Ελλάδα
Πέρυσι αυξήθηκαν κατά 18% τα σχετικά βουλεύματα. Οσον αφορά τις διατάξεις, αρμόδιοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για καταχρηστική επίκληση των λόγων εθνικής ασφάλειας.

Του Γιάννη Σουλιώτη

Κατά 18% αυξήθηκαν το 2012 τα βουλεύματα άρσης απορρήτου επικοινωνιών, όπως αποκαλύπτει η ετήσια απολογιστική έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.), που δόθηκε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, προκύπτει ότι το 2012 εκδόθηκαν συνολικά 2.055 βουλεύματα άρσης απορρήτου αντί 1.743 το 2011. Η Α.Δ.Α.Ε. διευκρινίζει ότι τα βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων αφορούν έρευνες για την εξιχνίαση κακουργημάτων, όπως για παράδειγμα ανθρωποκτονίες, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, παραβάσεις του νόμου περί οργανωμένου εγκλήματος κ.ά. Ενδεικτικό της σταδιακής τα τελευταία χρόνια αύξησης των αιτημάτων άρσης απορρήτου είναι ότι ο αριθμός τους το 2010 ήταν 1.169 και το 2009 «μόλις» 970.


Ταυτόχρονα, το 2012 εκδόθηκαν 2.634 εισαγγελικές διατάξεις άρσης απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο αριθμός τους είναι μειωμένος κατά 24% σε σχέση με το 2011 (τότε είχαν εκδοθεί 3.472). Οι διατάξεις άρσης απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας απαιτούν επικύρωσή τους από έναν μόνο εισαγγελέα Εφετών και όχι από το δικαστικό συμβούλιο, όπως ισχύει στην περίπτωση των βουλευμάτων. Παρά τη μείωση, αρμόδιοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για καταχρηστική επίκληση της εθνικής ασφάλειας προκειμένου να εκδίδονται με λιγότερες διαδικασίες οι διατάξεις άρσης απορρήτου.

Εκτός των 2.634 νέων διατάξεων, το 2012 εκδόθηκαν ακόμα 3.913 για την παράταση προγενέστερων διαταγών για νόμιμες υποκλοπές. Συμπληρωματικά, από πρόσφατα στοιχεία που έχουν περιέλθει στη διάθεση της «Κ» προκύπτει ότι το α΄ τετράμηνο του 2013 σε ένα μόνο τηλεπικοινωνιακό πάροχο η Ε.Υ.Π. υπέβαλε 313 αιτήματα, ενώ η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία 280.

Η έκθεση πεπραγμένων της Α.Δ.Α.Ε. για το 2012 αποκαλύπτει επίσης ότι διαπιστώθηκαν παρατυπίες στους 15 από τους συνολικά 16 έκτακτους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας! Δεν προέκυψαν ευρήματα σε μία μόλις περίπτωση. Αναφέρει σχετικά η έκθεση της Α.Δ.Α.Ε.: «Σε οκτώ περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, ενώ σε επτά περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αποκλίσεις για τις οποίες ενημερώθηκαν οι πάροχοι γραπτώς».

Στο μεταξύ, το 2012 ολοκληρώθηκε η διερεύνηση από την Α.Δ.Α.Ε. 69 καταγγελιών. Από αυτές οι 40 αφορούσαν καταγγελίες για πιθανές υποκλοπές ηλεκτρονικών επικοινωνιών. «Από αυτές οι 65 αφορούσαν συνδέσεις τηλεφωνίας, από τις οποίες οι 38 κινητής και οι 27 σταθερής τηλεφωνίας. Σε τρεις περιπτώσεις αναφέρονταν παραβιάσεις του απορρήτου επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε τρεις πιθανές παραβιάσεις κατά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο» αναφέρει η έκθεση πεπραγμένων.

Τέλος, εντυπωσιακά είναι και τα ευρήματα που αφορούν τα συστήματα και τους κανονισμούς ασφάλειας που χρησιμοποιούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Συγκεκριμένα, από τα 78 «σχέδια» ασφάλειας που κατατέθηκαν στην Α.Δ.Α.Ε. μόλις 14 εγκρίθηκαν, ενώ για 39 από αυτά ζητήθηκε αναθεώρηση και συμπλήρωσή τους. Τα υπόλοιπα 24 παραμένουν υπό επεξεργασία.

Kαθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ