2013-06-20 10:20:03
Φωτογραφία για Επιστολή Αναστασιάδη: Δημιουργεί απορίες στους Ευρωπαίους
Την «απορία» αξιωματούχων της ΕΕ για την επιστολή της περασμένης εβδομάδας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αξιωματούχους της τρόικας, με την οποία ζητούσε «πλήρη αναδιοργάνωση της διάσωσης της χώρας του», μεταφέρει ρεπορτάζ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς από τις Βρυξέλλες.

Ο ανταποκριτής της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας επικαλείται κορυφαίο αξιωματούχο της νομισματικής ένωσης που είχε άμεση ανάμιξη στις συνομιλίες για την κυπριακή διάσωση. Η ίδια πηγή δηλώνει πως η επιστολή Αναστασιάδη θα συζητηθεί σε προγραμματισμένη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών την Πέμπτη.

Το σχόλιο του αξιωματούχου είναι ότι «στην ουσία (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) ζητά την πλήρη ανατροπή του προγράμματος», προσθέτοντας ότι «η αδυναμία προετοιμασίας για τον αντίκτυπο της διάσωσης ήταν εν μέρει σφάλμα της κυβέρνησης του κ. Αναστασιάδη».

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς υπενθυμίζουν ότι ο Κύπριος πρόεδρος προειδοποιούσε στην επιστολή του ότι ίσως δεν επιτευχθούν οι όροι της συμφωνίας, καθώς το πρόγραμμα πλήττει την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου περισσότερο από όσο είχε εκτιμηθεί. Προσέθετε επίσης ότι η αναδιάρθρωση των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών εφαρμόστηκε χωρίς προσεκτικό σχεδιασμό, οδηγώντας σε απώλεια και ελέγχους κεφαλαίων.


Ο συντάκτης σχολιάζει πως αν και η επιστολή δεν περιλαμβάνει ρητό αίτημα μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας, στην ουσία ο κ. Αναστασιάδης ζητά περισσότερα δάνεια από την ευρωζώνη, «κάτι που είχε απορριφθεί από χώρες με προεξάρχουσα τη Γερμανία». Αναφέρεται επίσης ότι η επιστολή περιλαμβάνει απευθείας κριτική κατά της ΕΚΤ αναφορικά με την παροχή ELA στη Λαϊκή, κριτική που - όπως σημειώνεται - είχε απορρίψει τον περασμένο μήνα ο Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ σε εξέτασή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ