2013-06-20 10:49:33
Φωτογραφία για New deal χωρίς (θερινές) κάλπες...???
Της Μαρίνας Μάνη

 

Η κυβέρνηση δεν πέφτει και η χώρα… δεν μπαίνει σε τροχιά εκλογών -τουλάχιστον, θερινών. 

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψαν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και οι οριστικές αποφάσεις παραπέμφθηκαν στην αποψινή, τρίτη κατά σειρά, σύσκεψη κορυφής.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην 3,5 ωρών χθεσινή σύσκεψη οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι προσέγγισαν το συμβιβαστικό σενάριο για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που κυκλοφορούσε τις τελευταίες ώρες.

Δίμηνες συμβάσεις

Δηλαδή, τις δίμηνες συμβάσεις μεγάλου αριθμού από τους απολυμένους της ΕΡΤ -εξαιρουμένων όσων έχουν δεύτερη εργασία, καλύπτουν τις λεγόμενες "ειδικές θέσεις" και ανήκουν στο προσωπικό των μουσικών συνόλων και του περιοδικού "Ραδιοτηλεόραση".

Ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός, αλλά κάποιες πληροφορίες μιλούν για συμβάσεις που θα ξεκινούν από 800 εργαζόμενους και θα φτάνουν μέχρι και τους 1.200.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, την εκδοχή αυτή πρότεινε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ οι δύο αρχηγοί ζήτησαν να συμπεριληφθεί το σύνολο των μέχρι τώρα εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Άπαντες θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν πρόσληψη στη ΝΕΡΙΤ -εν προκειμένω η διαδικασία θα γίνει "με κριτήρια ΑΣΕΠ.

-Οι Ευ. Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, στις δηλώσεις απέφυγαν κάθε αναφορά στην ΕΡΤ. Αντ΄αυτής, μίλησαν για την ανάγκη επαναλειτουργίας “της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης”.

Που σημαίνει ότι αποδέχθηκαν την ερμηνεία που έδωσε το Μαξίμου από την πρώτη στιγμή για την απόφαση του ΣτΕ, ότι δηλαδή: η ΕΡΤ ΑΕ έχει καταργηθεί και οι εργαζόμενοι σ΄αυτήν είναι απολυμένοι.

 

-Ακριβώς γι΄αυτό, συγκαλούν αύριο τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τα ηγετικά όργανα των κομμάτων τους.

Θέλουν δηλαδή -κατά τις πληροφορίες- να παρουσιάσουν τον “συμβιβασμό” και να πάρουν το “ναι” των στελεχών τους για να τον “υπογράψουν” απόψε. 

 

-Εάν αυτό συμβεί (που όλα δείχνουν… ότι θα συμβεί) θα προσέλθουν στη νέα σύσκεψη κορυφής (που προγραμματίσθηκε ήδη για τις 8:30 μμ απόψε καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θα επιστρέψει μία ώρα νωρίτερα από τη σύνοδο του ΕΛΚ στη Βιέννη)  ώστε να κλείσουν και τυπικά την εκκρεμότητα.

Μέχρι τότε -λένε συνεργάτες των δύο- θα επιδιωχθούν “οι περισσότερες δυνατές βελτιώσεις”.

Κατά τις πληροφορίες, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν κλήθηκε στη σύσκεψη των τριών, παρότι βρισκόταν σε διπλανή αίθουσα στο Μαξίμου. Η αιτιολογία είναι ότι δεν κρίθηκε αναγκαία η συμμετοχή του, καθώς δεν υπήρξε οριστική απόφαση για το μεταβατικό πρόγραμμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, μαζί με τον Σίμο Κεδίκογλου έχουν οριστεί "διαχειριστές" της υπόθεσης.

Από το… “όχι απολύσεις στο Δημόσιο” στην επικαιροποίηση  

 

Όπως ακριβώς αναμενόταν, στη χθεσινή σύσκεψη τέθηκε θέμα επικαιροποίησης της περσινής προγραμματικής συμφωνίας που οδήγησε στην κυβέρνηση συνεργασίας.

 

Δηλαδή, μίας “νέας προσέγγισης” στα μεγάλα θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι της τρικομματικής (αποκρατικοποιήσεις, δημοσιονομικό κενό και “κίνδυνος” νέων μέτρων, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αντιρατσιστικό κλπ).

 

Κατά τους επιτελείς και των τριών η επικαιροποίηση έχει καθυστερήσει ήδη αδικαιολόγητα, αν αναλογισθεί κανείς ότι ένα από τα σημεία του κυβερνητικού προγράμματος είναι… “όχι απολύσεις στο Δημόσιο” και “άμεση κατάργηση” του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ, του οποίου ήδη συζητείται… η παράταση και για το 2014  

Στο ερώτημα πώς θα πάρει η τρικομματική καυτές αποφάσεις για μείζονα ζητήματα όπως πχ πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ή αντιρατσιστικό όταν κινδύνεψε να “πέσει” λόγω της ΕΡΤ, μία πρώτη απάντηση είναι πως το έργο της θα περιορισθεί “αυστηρά στις άμεσες μνημονιακές υποχρεώσεις” και θα αφήσει στα συρτάρια τις λοιπές ιδέες…

 

Επίσης, εκκρεμεί η τελική συμφωνία για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης (“όχι αιφνιδιασμοί”) και για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, αφού η απόφαση για άμεσο ανασχηματισμό θεωρείται ειλημμένη. 
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ