2013-06-20 16:55:40
Φωτογραφία για Αρμάδα αγωγών στήνουν οι ΗΠΑ στο Ιόνιο - Ο ρόλος της Ελλάδας
Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

στήνουν οι ΗΠΑ - και η Δύση γενικότερα - στην Αδριατική και το Ιόνιο επιταχύνοντας τις σχετικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από χρόνια  υπό την ομπρέλα της Ατλαντικής Συμμαχίας και με αντικειμενικό σκοπό την συγκρότηση δύναμης και δομών για την ασφάλεια των αγωγών και γενικότερα  των  θαλάσσιων ενεργειακών οδών της περιοχής. 

Φέτος μάλιστα το βάρος της προώθησης της σχετικής πρωτοβουλίας για το της Αδριατικής -Ιονίου έχει ανατεθεί στην Ελλάδα με την ευθύνη διοργάνωσης δύο ασκήσεων κοντά στην Κέρκυρα εντός του μηνός.

 Οι εν λόγω δύο ασκήσεις - που διοργανώνονται από το Πολεμικό Ναυτικό με την καθοδήγηση του υφυπουργού Άμυνας κ Παν. Καράμπελα που συμμετείχε πρόσφατα σε σχετική πολιτική διαβούλευση στο πλαίσιο της Αδριατικής - Ιόνιας Πρωτοβουλίας (ADRION) - είναι  η άσκηση ''ADRION CAX 13'' που ξεκίνησε στις 17 και θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου 2013 και η άσκηση ''ADRION LIVEX 13'' που θα γίνει από 25 έως 28 Ιουνίου 2013.


   

 Η Αδριατική - Ιόνια Πρωτοβουλία  (ADRION)

Τι είναι όμως η  Αδριατική - Ιόνια Πρωτοβουλία; Για την ιστορία να πούμε ότι  ξεκίνησε τον Ιούλιο 2001 με αμερικανική έμπνευση , αλλά δρομολογήθηκε με απόφαση των τότε Υπουργών Αμυνας Ελλάδας-Ιταλίας και με "Lead Nations" τις δύο χώρες. Στην Πρωτοβουλία συμμετέχει το σύνολο των χωρών της Αδριατικής και Ιονίου, ήτοι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αλβανία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Σλοβενία. Επισήμως αναφέρεται ότι ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση της αλληλογνωριμίας και αλληλοκατανόησης, καθώς και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών των συμμετεχουσών χωρών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν από κοινού, οι προκλήσεις ασφαλείας στην εν λόγω περιοχή- μια διατύπωση που ουσιαστικά επαναλαμβάνεται από την αρχή και ανεξάρτητα από το τι είχαν οι προνοητικοί σε αυτά Αμερικανοί στο μυαλό τους. Ήδη το μοντέλο ασκήσεων - με άλλο κράτος επικεφαλής κάθε έτος και ενίοτε ως ΝΑΤΟικές-  έχει εφαρμοστεί πλειστάκις, με προσαρμογή των σεναρίων στις ολοένα και πιο σύνθετες ανάγκες προστασίας των ενεργειακών οδών στην περιοχή ευθύνης και με αποστολές ολοένα και πιο σύνθετες.Και πάντα σε συνάρτηση με την πρόοδο της δημιουργίας αγωγών.

Στο που αποσκοπεί η- σταδιακή - συγκρότηση της δύναμης και η διαμόρφωση της δομής της φαίνεται καλύτερα σε όποιον δει το περιεχόμενο της περιφερειακή Διάσκεψη με θέμα «Προκλήσεις Ασφαλείας στην Αδριατική και το Ιόνιο», την οποία οργάνωσε στα Τίρανα στις 29 Μαΐου το Υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, με τη συμμετοχή Υπουργών και Υφυπουργών Άμυνας από τις χώρες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και στην οποία  συμμετείχε και απεύθυνε χαιρετισμό ο Αλβανός πρωθυπουργός κ. Σαλί Μπερίσα και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Φράνκο Φρατίνι. Από ελληνικής πλευράς ήταν ο υφυπουργός Άμυνας  αντιστράτηγος ε.α. Παν Καράμπελας, που ως στρατιωτικός είχε εμπειρία σε περιφερειακό Στρατηγείο του ΝΑΤΟ με έδρα την Ισπανία.

Τι προωθούν και τι διαμήνυσαν οι ΗΠΑ!

Σκοπός της διάσκεψης, όπως χωρίς φανφάρες ανακοινώθηκε τότε, ήταν . Αλλά αυτό που δεν ανακοινώθηκε αλλά κατάλαβαν καλά όλοι ως ''γραμμή΄΄ είναι ότι όλα πρέπει να επιταχυνθούν!  Άλλωστε αυτό διαμηνύουν σε όλους τους εμπλεκόμενους οι Αμερικανοί στις διμερείς επαφές τους! Και βεβαίως αυτά τα προωθούν και για άλλους ενεργειακούς δρόμους- με τις κατάλληλες προσαρμογές! Π.χ. δεν ειναι τυχαία η ολοένα και πιο συχνή συνεκπαίδευση Ελλάδας -Ισραήλ και Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο ή η αντίστοιχη δράση ΗΠΑ -Ισραήλ με την προσθήκη, τελευταία , και της Ελλάδας!

Η εστίαση στα ενεργειακά και οι άλλες αποστολές

Η εστίαση δε στα ενεργειακά  προκύπτει και από την συνέχεια της ανακοίνωσης:. Και φυσικά όλα αυτά θα εξυπηρετηθούν αν ολοκληρωθεί η ευρατλαντική ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων , εξ ου και τα σχετικά ευχολόγια επ' αυτού.

Από την πλευρά του  ο Έλληνας Υφυπουργός- που ενημερώνεται για την πορεία των ασκήσεων -  εξήρε την κορυφαία γεωστρατηγική σημασία της περιοχής Αδριατικής - Ιονίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για την Ελλάδα, λόγω μεταξύ άλλων, του ενεργειακού δυναμικού τους αλλά και της ανάγκης εξασφάλισης των ενεργειακών οδεύσεων.

Κάτι που , όπως επισημαίνεται από ειδικούς, έχει την σημασία του και λόγω των ερευνών που ήδη έχουν ξεκινήσει σε περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος στο Ιόνιο Πέλαγος, Πατραϊκό Κόλπο κ.α.

Ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας

 Ο κ. Καράμπελας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας όλων των συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης, ώστε να επιτυγχάνεται ο συντονισμός και η αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών που θα καθιστούν δυνατή τόσο τη συγκρότηση κοινής ναυτικής εικόνας όσο και την ιεράρχηση των κινδύνων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

 Η αναφορά αυτή του κ Καράμπελα που έγινε σε συνεργασία φυσικά με το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν είναι καθόλου τυχαία : Αναδεικνύει το ρόλο που έχουν εξ αντικειμένου στον τομέα των πληροφοριών και της επιτήρησης που δύο μεγάλες χώρες της περιοχής - Ιταλία και Ελλάδα- με τα μέσα που διαθέτουν στον ναυτικό τομέα, αλλά και λόγω γεωγραφίας.

 Τι διαθέτει η Ελλάδα

Κάτι που το είπε μάλιστα και καθαρότερα στοχεύοντας - από την πλευρά του - στην ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας :Για τα ανωτέρω, πρόσθεσε,  η Ελλάδα διαθέτει τα μέσα και την απαραίτητη υποδομή για να εγγυηθεί και να υποστηρίξει τη θαλάσσια ασφάλεια. Εννοεί δε - ανεξαρτήτως της τρέχουσας δυσκολίας λόγω κρίσης- την δομή του Ναυτικού με την Διοίκηση Ιονίου, τα πλοία του Στόλου, τα ραντάρ επιτήρησης, τα - μοναδικά  εκτός ΝΑΤΟ - ''ιπτάμενα ραντάρ'' Εριάυ κ.α. 

Οι 2 ασκήσεις

1η ) Η άσκηση ''ADRION CAX 13'' (Computer Assisted Exercise) είναι μια άσκηση προσομοίωσης που διεξάγεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Προσομοίωσης Εθνικής Άμυνας (ΚΕΠΕΑ), με συμμετοχή συνολικά 29 ατόμων από τα Πολεμικά Ναυτικά των κρατών της πρωτοβουλίας. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων επί δογμάτων και διαδικασιών Έρευνας – Διάσωσης (SAR), εκκένωσης αμάχων και ναυτικής αποτροπής.
     

2η) Η ''ADRION LIVEX 2013'' είναι μια άσκηση μικρής κλίμακας με συμμετοχή πλοίων των Πολεμικών Ναυτικών των κρατών της ADRION, η οποία θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Κερκύρας. Τα κυριότερα αντικείμενα συνεργασίας θα είναι η εκτέλεση τεχνικών ασκήσεων και επιχειρήσεων νηοψίας, ασύμμετρης απειλής, έρευνας – διάσωσης και ναυτικής αποτροπής.

http://www.onalert.gr/stories/armada-agogon-stinoun-oi-usa-sto-ionio-o-rolos-tis-elladas
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ