2013-06-21 14:49:57
Φωτογραφία για Ριζικές και άμεσες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ ζητεί η ΔHMAΡ
Ριζικές και επείγουσες αλλαγές στη δομή και τον ρόλο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), προκειμένου ο Οργανισμός να καταστεί άμεσα βιώσιμος και να μετατραπεί το επιτελικό, στρατηγικό διοικητικό κέντρο μίας ενιαίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η οποία θα περιλαμβάνει τις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, τους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά, καθώς και το σύνολο σχεδόν των ομιλητών οι οποίοι συμμετείχαν την Πέμπτη 20 Ιουνίου στην ανοιχτή συζήτηση την οποία διοργάνωσε στην Αθήνας ο τομέας Υγείας της Δημοκρατικής Αριστεράς με θέμα "ΕΟΠΥΥ: ένας κρίσιμος θεσμός από το χείλος του γκρεμού στις απαραίτητες θεσμικές τομές".

Κοινός παρονομαστής μεταξύ της Δημοκρατικής Αριστεράς και του συνόλου σχεδόν των ομιλητών στην ανοιχτή συζήτηση ήταν επίσης η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης του δημοσίου συστήματος Υγείας, με το πέρασμα από την χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων στην αποκλειστική χρηματοδότηση μέσω της γενικής φορολογίας.


Ηλίας Μόσιαλος: Συζητάμε ακόμη τις εισροές, όταν οι άλλοι συζητούν τα αποτελέσματα

"Οι προηγμένες χώρες συζητούν τα αποτελέσματα των συστημάτων Υγείας, ενώ στις άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συζητούν ακόμη για τις εισροές στο σύστημα, δηλαδή τι μας λείπει και τι μπορούμε να προσθέσουμε. Στην Ελλάδα υπάρχει αγωνία να υπάρχουν διαρκώς εισροές, αλλά όχι αγωνία για την ποιότητα του παραγομένου αποτελέσματος".

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος επεσήμανε επίσης ότι "δεν υπάρχει δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα για το θέμα των οικονομικών ανισοτήτων σε σχέση με το φορολογικό σύστημα και το σύστημα Υγείας, ενώ θα έπρεπε να είναι η Αριστερά εκείνη η οποία θα θέτει το θέμα αυτό με έμφαση. Όσο δεν βλέπουμενα γίνεται συμμάζεμα των εισροών, δεν θα λυθεί το θέμα του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, γιατί υπάρχουν πολλές διεκδικήσεις και καθόλου δημόσιος διάλογος για τις ανάγκες".

Ο Ηλίας Μόσιαλος παρατήρησε ακόμη ότι "είναι προς το συμφέρον των φαρμακοποιών να κάνουν το επάγγελμά τους ουσιαστικό κρίκο τηυς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να φτιάξουν μεγαλύτερα φαρμακεία", ενώ υπογράμμισε ότι "δεν θέλουμε περισσότερους γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς, θέλουμε καλύτερους γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς", καθώς και ότι "πρέπει να συμμαζευθούν εκείνες οι κλινικές του ΕΣΥ οι οποίες εμφανίζουν σταθερά πληρότητα έως 60%".

Κυριάκος Σουλιώτης: Ο ΕΟΠΥΥ βιώνει ό,τι θα βίωναν μόνα τους τα ασφαλιστικά ταμεία

"Αυτό το οποίο βιώνει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ είναι ακριβώς εκείνο το οποίο θα βίωναν μόνα τους το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΠΑΔ, αλλά και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Βεβαίως, ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι ασφαλιστικό ταμείο, είναι οργανισμός διαχείρισης πόρων Υγείας και απαιτείται να δημιουργηθεί τώρα μία ενιαία πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χωρίς την διοικητική 'ομπρέλλα' του ΕΣΥ".

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην δική του ομιλία ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος χαρακτήρισε τον Οργανισμό ως "διαρθρωτικό εγχείρημα" και υπογράμμισε ότι "απαιτείται εκλογίκευση των πακέτων παροχών προς τους ασφαλισμένους".

Ο Κυριάκος Σουλιώτης σημείωσε ακόμη με έμφαση ότι "ο μνημονιακός στόχος για τις δαπάνες Υγείας είναι το 6% του ΑΕΠ, αλλά σε ποιο ΑΕΠ; Σε αυτό το οποίο έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 25% και, συνεπώς, το 6% είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο το οποίο εκτιμούσαν οι προβλέψεις και ήθελαν οι δεσμεύσεις της χώρας".

Τέλος, ο Κυριάκος Σουλιώτης επεσήμανε με νόημα τον κίνδυνο ο οποίος αναδύεται από το γεγονός ότι "σε μία διεθνή τάση περιορισμού των δημοσίων δαπανών για την Υγεία, στην Ελλάδα παίρνουμε πόρους από την πρόληψη και τη δημόσια υγεία για να καλύψουμε τη ζήτηση στις υπηρεσίες Υγείας για τις χρόνιες παθήσεις".

Σάββας Ρομπόλης: Παντελής έλλειψη σχεδιασμού για τον ΕΟΠΥΥ

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών της Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έκανε με έμφαση λόγο για "παντελή έλλειψη σχεδιασμού η οποία ακολουθεί τον ΕΟΠΥΥ από ιδρύσεώς του" και σημείωσε ότι επιχειρήθηκε εξ αρχής "να πάμε σε ένα μοντέλο φθηνότερων λύσεων και πρακτικών" και επεσήμανε ότι "το μοντέλο του ΕΟΠΥΥ, ένας φορέας διαχειριστής και της προσφοράς και της ζήτησης, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία", ενώ ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Αλέξανδρος Γαρύφαλλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει την ενοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλη τη χώρα, με τα 200 Κέντρα Υγείας και τις 169 υγειονομικές μονάδες και φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ" και υπογράμμισε ότι "αντιστεκόμαστε σθεναρά στην απαίτηση της τρόικας να προχωρήσουμε σε δραστική μείωση κατά 20% στους συμβεβημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ο αριθμός των οποίων έφθανε στις 31 Μαϊου 2013 τους 6.089". Ο ίδιος παρατήρησε, μάλιστα, ότι η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων του Οργανισμού για την προμήθεια των φαρμάκων τους έχει φθάσει στο... 24,5% για το 2013, έναντι ποσοστού 11 για το 2011!

Τέλος, ο συντονιστής του τομέα Υγείας της Δημοκρατικής Αριστεράς και διευθυντής παθολόγος του ΕΣΥ Χρήστος Μιχαηλίδης παρουσίασε διεξοδικά τις προτάσεις του κόμματος για την ριζική και άμεση αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και τόνισε μεταξύ άλλων ότι "η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ θα σημάνει την κατάρρευση της ίδιας της χώρας", ενώ ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Τάκης Παναγιωτόπουλος, συντονιστής της συζήτησης, έκανε μεταξύ άλλων λόγο για "κατάκτηση ιστορικής σημασίας η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ" και τόνισε ότι "απαιτείται επειγόντως σχέδιο για στρατηγικές αλλαγές στον Οργανισμό", καθώς και ότι "πρέπει να σταματήσει η μη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων συμπολιτών μας". 

Από τον Βασίλη Βενιζέλο

www.ygeia360.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ