2013-07-15 21:38:08
Φωτογραφία για Δυτική Eλλάδα: Γαϊτανάκι πλαστών τιμολογίων για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ
Τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ εκτιμά το ΣΔΟΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι έκαναν «φτερά» την τελευταία δεκαετία από το ελληνικό Δημόσιο λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης «επιτηδείων» οι οποίοι σε συνεργασία με αγρότες και μέλη συνεταιρισμών εκτύπωναν εικονικά και πλαστά τιμολόγια, πετυχαίνοντας μαζικές επιστροφές ΦΠΑ από δεκάδες Εφορίες.

Το κόλπο είχε στηθεί αριστοτεχνικά. Εμποροι αλλά και μεμονωμένοι αγρότες απ' όλη την Ελλάδα εμφάνιζαν στις Εφορίες τιμολόγια για δήθεν ποσότητες αγροτικών προϊόντων που είχαν εμπορευτεί ή παραγάγει από μανιτάρια, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, μέχρι και οπωροκηπευτικά. Η φάμπρικα που στήθηκε σε τουλάχιστον 15 αγροτικούς νομούς θύμιζε «καρουζέλ». Ενα ή δύο επιτήδειοι έμποροι περιόδευαν σε συγκεκριμένες αγροτικές περιοχές και «πωλούσαν» τιμολόγια μισοτιμής για εικονικές αγορές αγροτικών προϊόντων. Οι αγρότες υπέγραφαν ένα τιμολόγιο, αξίας, π.χ., 3.000 ευρώ, για ανύπαρκτες παραδοθείσες ποσότητες προϊόντων τους, λαμβάνοντας από τους εμπόρους περίπου το 4% της αξίας του. Στη συνέχεια οι έμποροι με τα πλαστά και εικονικά αυτά τιμολόγια ανά χείρας επισκέπτονταν δεκάδες Εφορίες που είχαν την έδρα τους σε αγροτικούς νομούς και έπαιρναν ανέξοδα παράνομες επιστροφές ΦΠΑ ύψους 11% για δήθεν αγορές αγροτικών αγαθών.


Με αέρα κοπανιστό

Με το κόλπο αυτό οι μεν αγρότες κέρδιζαν 4% για την αξία κάθε εικονικού τιμολογίου πώλησης προϊόντων που υπέγραφαν, οι δε έμποροι έπαιρναν από τις Εφορίες, παραδίδοντας τα «τιμολόγια», επιστροφές ΦΠΑ ύψους 11% επί της αξίας τους. Αρα, αφαιρώντας το 4% που προκατέβαλλαν στους αγρότες, εισέπρατταν για κάθε τιμολόγιο το υπόλοιπο 7% της συνολικής επιστροφής ΦΠΑ. Ετσι, κάποιοι επιτήδειοι έμποροι πλούτισαν χωρίς ιδιαίτερο κόπο και με αέρα κοπανιστό, ενώ χιλιάδες αγρότες έβαλαν στην τσέπη τους μερικές -έως πολλές- χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των τιμολογίων και την αναγραφόμενη αξία τους που είχαν υπογράψει.

Από τους αναδρομικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ αλλά και ορισμένων Εφοριών εντοπίστηκαν ήδη μερικές χιλιάδες αγρότες να είναι στην ουσία «μεγαλοτσιφλικάδες», καθώς φαίνεται να καλλιεργούν χιλιάδες στρέμματα και να παράγουν δεκάδες τόνους αγροτικών προϊόντων, την ώρα που έχουν στην ιδιοκτησία τους μερικές δεκάδες στρέμματα χωραφιών και μάλιστα σε άγονες περιοχές. Το κακό που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο φαίνεται πως περιορίστηκε τελευταία, καθώς η επιστροφή ΦΠΑ από πωλήσεις αγροτικών προϊόντων έχει περιοριστεί από το 11% στο 6%, άρα πλέον το κέρδος είναι πολύ μικρό ώστε αυτό να μοιραστεί από επιτήδειους εμπόρους και αγρότες.

Οι έλεγχοι που έγιναν από το ΣΔΟΕ σε οικονομικές υπηρεσίες και πρώτα απ' όλα σε Εφορίες έφεραν στο φως απίθανες περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος, ενδεικτικό της παράλυσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Σκηνικό εξαπάτησης του φοροελεγκτικού μηχανισμού φέρεται ότι είχε στήσει ο αγρότης Φ.Φ., εξαργυρώνοντας επιστροφές ΦΠΑ 50.000 ευρώ από 24 Εφορίες προσκομίζοντας «μαϊμού» τιμολόγια για αγορές δήθεν τόνων καλομποκιού από 7 αγροτικούς νομούς της χώρας. Πρόκειται για ενδεικτική περίπτωση από τις ελάχιστες που εντοπίστηκαν, αλλά δυστυχώς το φαινόμενο της υφαρπαγής ΦΠΑ μετρά εκατοντάδες περιπτώσεις περιπλανώμενων εμπόρων με «μαιμού» τιμολόγια σε Εφορίες, καθώς και χιλιάδες αγρότες οι οποίοι επωφελήθηκαν. Το άσχημο όμως τώρα είναι ότι μερικές εκατοντάδες εντοπίστηκαν και καλούνται να καταβάλουν εις τριπλούν τον παρανόμως εισπραχθέντα ΦΠΑ. Οσο για τους διακινητές των «μαϊμού» τιμολογίων, οι περισσότεροι είναι άφαντοι και αναζητούνται, μια και στους αγρότες και στις Εφορίες εμφανίζονταν με ψευδώνυμα.

Από ΔΟΥ σε ΔΟΥ!

Ο αγρότης Σ.Σ., έχοντας στο φάκελό του μάτσο με πλαστά και εικονικά τιμολόγια, φέρεται ότι γύρισε σχεδόν όλη την Ελλάδα υποβάλλοντας αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ σε 28 Εφορίες και μέσα σε ένα χρόνο εισέπραξε το μυθικό ποσό των 160.000 ευρώ.

Για να εισπράξει τα 160.000 ευρώ, ο Σ.Σ. έδωσε το «παρών» στις Εφορίες Καστοριάς, Αργους Ορεστικού, Γρεβενών, Κοζάνης, Σερβίων, Γιαννιτσών, Αμυνταίου και Φλώρινας. Στη συνέχεια περιόδευσε σε Εφορίες της Θεσσαλίας αλλά και της νότιας Ελλάδας, όπως στην Καρδίτσα, τα Φάρσαλα, τον Παλαμά, τη Λάρισα, τον Αλμυρό, την Πύλη και τη Φαρκαδόνα, όπου έκανε αιτήσεις για επιστροφές φόρου, καταθέτοντας μάλιστα τα ίδια «μαϊμού» τιμολόγια που ανέγραφαν παραγωγές τόνων καλαμποκιού και σιτηρών. Εκμεταλλευόμενος το μπάχαλο και την έλλειψη on line διασύνδεσης των Εφοριών, στράφηκε νοτιότερα, βάζοντας στο στόχαστρό του τις Εφορίες Θήβας, Λιβαδειάς, Καρπενησίου, Χαλκίδας, Λαμίας, Στυλίδας, Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς, Πρέβεζας, Ναυπλίου, Αιγίου, Ακράτας, Πατρών, Αμαλιάδας, Γαστούνης, Δερβενίου, Ξυλόκαστρου, Κορίνθου, Νεμέας, Καλαμάτας και Μελιγαλά.

Ο οικονομικός έλεγχος τους έπιασε στα πράσα

Από τη μελέτη των εκθέσεων και των πορισμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Ελέγχων που υποβάλλονται στο Γραφείο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώθηκε ότι το Δημόσιο υφίσταται μεγάλη ζημία από τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αγροτών, λόγω μη διενέργειας τακτικού φορολογικού ελέγχου καθώς και μη άμεσης απάντησης και παρακολούθησης των δελτίων ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων ΔΟΥ.

Οπως διαπιστώθηκε, οι περισσότερες ΔΟΥ δεν διενεργούσαν τους απαραίτητους ελέγχους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο είσπραξης παράνομων επιστροφών ΦΠΑ από αγρότες, αλλά και μεγάλης άνθησης και επέκτασης του φαινομένου έκδοσης και διακίνησης πλαστών εικονικών τιμολογίων. Στοχεύοντας στην πάταξη του φαινομένου της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ, ζητήθηκε να γίνει κατά προτεραιότητα επανελέγχος -με αρχή τους αγροτικούς συνεταιρισμούς- των υποθέσεων επιστροφής ΦΠΑ για κάθε ΔΟΥ χωριστά, ανάλογα με το ύψος των επιστροφής.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους συνεταιρισμούς δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, συγκεντρωτικές τιμολογίων, ενώ οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν είχαν διενεργήσει σε βάρος τους τακτικό φορολογικό έλεγχο επί μία δεκαετία τουλάχιστον.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας, για τις χρήσεις 2005-2008 η κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση κατάθεση πλαστών και εικονικών τιμολογίων είναι μεγάλη, το ύψος των οποίων υπερβαίνει σε αξία το ποσό των 115 εκατ. ευρώ και ο ΦΠΑ που επιστράφηκε παράνομα υπολογίζεται σε 7,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη, το ΣΔΟΕ Κρήτης επικεντρώθηκε σε ελέγχους 6.274 ατόμων που έλαβαν επιστροφές ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ κατά τα έτη 2006, 2007 και 2008, συνολικού ύψους 37.741.102,36 ευρώ. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου λόγω καταστροφής των στοιχείων από πυρκαγιά την παραμονή της παραλαβής τους. Παρόμοια συμπεράσματα προέκυψαν και από την έρευνα σε πολλές ΔΟΥ της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, αλλά και σε αρκετές ΔΟΥ της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ-enet
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ