2013-07-18 19:47:02
Φωτογραφία για Τουρισμός: Μάχη επιβίωσης πίσω από τα ρεκόρ
Οι τρεις ταχύτητες της αγοράς και το πρόβλημα της τουριστικής παραοικονομίας. Ποιοι κερδίζουν από την αύξηση των αφίξεων και ποιοι χάνουν. Τα παράνομα ξενοδοχεία με φουλ εξυπηρέτηση! Τι ζητούν οι ξενοδόχοι. Δηλώσεις Γ. Τσακίρη, προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Στο έδαφος της οικονομικής κρίσης αποδεικνύεται ότι μπορούν ναευδοκιμήσουν σχεδόν τα πάντα, και μάλιστα ταυτόχρονα. Εκατοντάδες ξενοδοχεία απειλούνται με λουκέτο την ώρα που ο ελληνικός τουρισμόςκαταρρίπτει, το ένα μετά το άλλο, τα ρεκόρ προσέλκυσης ξένων τουριστών.

Κάποιοι προορισμοί και ξενοδοχεία δεν έχουν δωμάτια για να καλύψουν την εκρηκτική ζήτηση, ενώ σε άλλες περιοχές πανηγυρίζουν κάθε φορά που κάνουν κάποια κράτηση.

Σε μια χρονική περίοδο όπου ο ελληνικός τουρισμός προεξοφλείται ότι θα αγγίξει νέο ρεκόρ αφίξεων 17 εκατ. ξένων επισκεπτών και εισπράξεις 11 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) Γιώργος Τσακίρης δηλώνει στο Euro2day.gr ότι «τα 8.000 από τα συνολικά 10.000 ελληνικά ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν, ήδη, ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν σύντομα πρόβλημα βιωσιμότητας, ενώ οργιάζουν τα παράνομα καταλύματα ακόμα και στην πρωτεύουσα...».


Τι σημαίνει πρακτικά αυτό: απώλεια εσόδων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά και ανυπολόγιστη αιμορραγία για τα άδεια δημόσια ταμεία.

Η οικονομική κρίση φαίνεται πως λειτουργεί σαν λίπασμα για να ανθεί μια ολόκληρη γκρίζα τουριστική παραοικονομία, τα μεγέθη της οποίας, αν επιβεβαιωθούν, προκαλούν σοκ.

Μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, νοικιάζονται επίσημα ως τουριστικά καταλύματα τουλάχιστον 2.000 διαμερίσματα και βίλες, ενώ ανεπίσημα στοιχεία ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 5.000.

Στα χέρια των αρμόδιων αρχών, μάλιστα, βρίσκεται σχετικός κατάλογος και στοιχεία για 1.200 διαμερίσματα και βίλες της Αττικής που νοικιάζονται παράνομα ως τουριστικά καταλύματα μέσα από δεκάδες ιστοσελίδες (ξεπερνούν τις 100).

Σύμφωνα πάντα με τον Γ. Τσακίρη, υπάρχουν ακόμα και ολόκληρες πολυκατοικίες που λειτουργούν στην πράξη ως παράνομα ξενοδοχεία στην Αθήνα!

Η τουριστική παραοικονομία, μάλιστα, φαίνεται πως έχει οργανωθεί στα πρότυπα των νόμιμων επιχειρήσεων προσφέροντας αντίστοιχες υπηρεσίες.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΞΕΕ, πως τα παράνομα ξενοδοχεία προσφέρουν στους ξένους πελάτες τους μέχρι και μεταφορά από το αεροδρόμιο στο κατάλυμα. Υπάρχουν ταξί που τους παραλαμβάνουν από το αεροδρόμιο και ο ταξιτζής είναι αυτός που τους οδηγεί στο διαμέρισμα, τους ξεναγεί στους χώρους και τους εξηγεί λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό του και στη συνέχεια τους παραδίδει τα κλειδιά.

Άμεση αντιμετώπιση ζητούν οι ξενοδόχοι

Οι ξενοδόχοι καίγονται να δρομολογηθούν σύντομα λύσεις στο θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης καθώς τα διαφυγόντα έσοδα είναι τεράστια σε μια περίοδο όπου οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν στεγνώσει από κεφάλαια και απειλούνται με λουκέτο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, είναι το γεγονός ότι τα Χανιά εμφανίζουν αύξηση ξένων τουριστών περί το 30%, αλλά η αύξηση της κίνησης στα ξενοδοχεία της περιοχής δεν ξεπερνά το 10-15%.

Σε τρεις ταχύτητες η αγορά

Πώς εξηγείται, όμως, να απειλείται με κλείσιμο ή να επιβιώνει οριακά σχεδόν το 80% των ελληνικών ξενοδοχείων;

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής του ΞΕΕ, παρά τα ρεκόρ αφίξεων, η ξενοδοχειακή αγορά κινείται, ήδη, με τουλάχιστον τρεις ταχύτητες. Τη μερίδα του λέοντος από την αυξημένη τουριστική πελατεία, ωστόσο, μοιράζονται περίπου 2.000 ξενοδοχεία, που κινούνται με την πρώτη και δεύτερη ταχύτητα.

Με την πρώτη ταχύτητα κινούνται τα ξενοδοχεία περιοχών όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη, η Χαλκιδική κι η Κεφαλονιά. Οι περιοχές δηλαδή που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση από το εξωτερικό και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεργάζονται με τους ισχυρότερους ξένους τουρ οπερέιτορ, που τους εξασφαλίζουν μεγάλο αριθμό πελατών.

Με τη δεύτερη ταχύτητα, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, κινούνται περιοχές όπως η Μύκονος και η Κέρκυρα,όπου βρίσκει κανείς γεμάτα, αλλά και άδεια ξενοδοχεία.

Ουραγοί της αγοράς και υποψήφιες για λουκέτο εμφανίζονται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε περιοχές της Πελοπονήσου, της Στερεάς, της Ηπείρου και της Β. Ελλάδας.

Πώς προκαλείται, όμως, η ασφυξία στο 80% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων; «Δίνουν τα δωμάτια σε χαμηλές τιμές, δεν έχουν κεφάλαια ούτε πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα κι έχουν πολύ χαμηλή ζήτηση. Αυτό είναι το τρίπτυχο που προκαλεί την ασφυξία» εξηγεί ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Επιχειρηματίες του χώρου αναφέρουν πως ακόμα και ξενοδοχεία με μηδενικό δανεισμό δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μια εγγυητική επιταγή 50.000 ευρώ για να πάρουν μέρος σε έναν διαγωνισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, χιλιάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν αφεθεί να επιβιώσουν όπως μπορούν ή να βάλουν λουκέτο. Συμπαρασύροντας χιλιάδες θέσεις απασχόλησης www.euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
SC Freiburg - Olympiacos FC 1-0 (Mehmedi 4')
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
SC Freiburg - Olympiacos FC 1-0 (Mehmedi 4')
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ