2013-07-18 20:14:05
Φωτογραφία για Συνάντηση Παπούλια-Τσίπρα
Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Τον κ. Τσίπρα συνόδευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

«Θέλουμε λοιπόν, με τον πιο επίσημο τρόπο, να αναδείξουμε το αίτημα: η χώρα μας, η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει ένα ανεκπλήρωτο ιστορικό χρέος. Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου για μας είναι ένα ιστορικό χρέος απέναντι στους χιλιάδες ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Και έδωσαν τη ζωή τους απέναντι στη ναζιστική θηριωδία, άρα για να είναι ελεύθεροι και όλοι οι ευρωπαίοι, όχι μόνο ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο κ Τσίπρας.

«Και ιδιαίτερα στις συνθήκες που ζούμε σήμερα, πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε μόνο το χρέος το δημόσιο προς τις Τράπεζες και τα μεγάλα funds, αλλά και το χρέος τρίτων προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Και όχι μόνο να το αναγνωρίζουμε, αλλά και να το διεκδικούμε», πρόσθεσε.


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «γνωρίζετε ότι είμαι ο πρώτος Υπουργός των Εξωτερικών που το 1995, τον Νοέμβριο, έθεσα με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση το θέμα αυτό: και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο. Βεβαίως, η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν αρνητική. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, ότι σβήστηκε όλη αυτή η υπόθεση. Ο κ.Γλέζος συνεχώς υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό».

«Εκείνο όμως, που εγώ θυμάμαι είναι ότι τις πρώτες μέρες της κατοχής έπρεπε η γερμανική Βέρμαχτ να κάνει την παρέλασή της στην Αθήνα. Συνέλαβε τότε ομήρους. Δεν είναι γνωστό αυτό, αλλά συνέλαβε ομήρους μην τυχόν συμβεί κάτι κατά την παρέλαση. Τώρα ήρθε ο Σόϊμπλε και όλη η Ελλάδα είναι όμηρος, όλοι οι Έλληνες είναι όμηροι. Το ερώτημα που γεννιέται σε μένα είναι: ποιος έχει φτάσει την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό να είναι όμηρος της Γερμανίας;», δήλωσε ο κ. Γλέζος.
ipop.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ