2013-07-19 11:39:26
Φωτογραφία για Την τεχνολογία του μέλλοντος θα τη... φοράμε
Του Richard Waters

 

Συσκευές για τα αfτιά, τα μάτια και τους καρπούς που θα έχουν όλες τις εφαρμογές των smartphone. Το όραμα των εταιριών υψηλής τεχνολογίας. Οι ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις της νέας εποχής. Οι πιθανότητες επιτυχίας αλλά και οι... ουτοπίες των κατασκευαστών. 

 

Την τεχνολογική επανάσταση πλέον θα τη... φοράμε. Μόνο που, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες τεχνολογικές επαναστάσεις, έτσι κι αυτή δεν θα έρθει ούτε τόσο γρήγορα ούτε με την ακριβή μορφή που έχουν προβλέψει οι οραματιστές της.

Το πιο σίγουρο στοίχημα σε κάτι που εξελίσσεται ως τη νέα τάση της Silicon Valley είναι πως οι "έξυπνες συσκευές" όπως ρολόγια και γυαλιά θα είναι το νέο μέτωπο στον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η βουτιά του κόστους στο hardware και το εύρος των ασύρματων δικτύων αδιαμφισβήτητα υποδεικνύουν ότι έρχεται μία εποχή όπου η ψηφιακή νοημοσύνη και συνδεσιμότητα θα εισβάλουν σε πολλά διαφορετικά προσωπικά αντικείμενα, δημιουργώντας κάτι για το οποίο πολλοί έχουν μιλήσει: τα "διαδικτυακά αντικείμενα". Αυτό που είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί είναι πως θα αντιμετωπιστεί εξ αρχής αυτή η τεχνολογία, αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις.


Τρεις διαφορετικές κατηγορίες εξαρτημάτων – για τα αυτιά, τα μάτια και τους καρπούς και κάθε μία με τη δική της κατηγορία χρήσεων – σύντομα θα κυριαρχήσουν, όπως τουλάχιστον προβλέπει ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Intel, ο Brian Krzanich. Ακόμη ωστόσο, ουδείς γνωρίζει ποιες θα είναι οι πλέον περιζήτητες εφαρμογές για αυτά τα εξαρτήματα.

Προς το παρόν, η τεχνολογία που φοριέται βρίσκεται στη σφαίρα της συζήτησης και όχι σε πρακτικό πειραματισμό για να εξακριβωθούν και οι πρώτες... βρεφικές της ασθένειες. Όπως ανέφεραν οι Financial Times την προηγούμενη εβδομάδα, το πολυαναμενόμενο iwatch της Apple δεν θα παρουσιαστεί πριν τα τέλη του επόμενου έτους, το νωρίτερο. Άλλες εταιρίες προσωπικών υπολογιστών ανταγωνίζονται να παρουσιάσουν κάτι παρόμοιο νωρίτερα – αν και μέχρι να περάσει τον αισθητικό έλεγχο της Apple, ο κόσμος των προσωπικών υπολογιστών θα συνεχίζει να περιμένει με αγωνία.

Εν τω μεταξύ, ο άλλος μεγάλος παίκτης της τεχνολογικής επανάστασης που φοριέται, τα γυαλιά της Google,αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ προσφάτως εξέφρασε ανησυχίες για επιπλοκές στο θέμα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων από μία συσκευή που θα τοποθετείται στο πρόσωπο και θα μπορεί μονίμως να παρακολουθεί και να καταγράφει ο,τιδήποτε βρίσκεται ενώπιον αυτού που τη φοράει. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ένα ελάττωμα στο λογισμικό πρόβλημα – που τώρα έχει διορθωθεί- θα επέτρεπε σε κακόβουλους hacker να πάρουν τον έλεγχο της συσκευής.

Οι τεχνολογικές δυνατότητες δεν είναι ο μόνος περιοριστικός παράγοντας σε αυτό το σημείο. Το κρίσιμο ερώτημα, όπως πάντα, είναι εάν τα πλεονεκτήματα από την χρήση μίας νέας τεχνολογίας ξεπερνούν τις αντιστάσεις στην υιοθέτησή της – από την εξοικείωση με το νέο interface και το hardware μέχρι τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς κανόνες που ορίζει η τεχνολογία.

Υπάρχουν δύο πολύ διαφορετικά οράματα για το πώς η τεχνολογία που φοριέται θα αλλάξει τα δεδομένα.

Η πρώτη αναφέρει ότι θα μπει στην καθημερινότητά μας, μέσω εξαρτημάτων που θα πραγματοποιούν μία συγκεκριμένη λειτουργία, αλλά θα παραμένουν σε γενικές γραμμές αόρατα. Τα βραχιόλια από τη Nike και τηJawbone πρωτοστατούν σε αυτές τις έξυπνες συσκευές, που μετρούν και μεταφέρουν δεδομένα σε εφαρμογές ώστε να εντοπίζονται και να αναλύονται πλευρές της σωματικής κατάστασης και της υγείας όσων φορούν αυτές τις συσκευές.

Το άλλο όραμα αφορά μία ολομέτωπη επίθεση στους προσωπικούς υπολογιστές γενικού σκοπού. Βάσει αυτής της εκδοχής, ένα ρολόι ή ένα ζευγάρι γυαλιά θα περιλαμβάνει πολλές από τις περιζήτητες εφαρμογές των smartphone, ξεκινώντας από τις απλές τηλεφωνικές κλήσεις, τον έλεγχο των μηνυμάτων ή τη λήψη φωτογραφιών, ώστε τελικά τα σημερινά αγαπημένα εξαρτήματα να καταστούν περιττά. Οι κατασκευαστές αυτών των συσκευών ελπίζουν ότι εάν τις ανοίξουν ως πλατφόρμες σε άλλους δημιουργούς τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες να καταστούν τελικά απαραίτητες.

Η ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών υποδεικνύει ότι το πρώτο όραμα είναι το πιο πιθανό. Ηλεκτρονικές πλατφόρμες γενικού σκοπού, από τους προσωπικούς υπολογιστές μέχρι το διαδίκτυο, χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθούν. Για να ενσωματωθεί κάτι τόσο ολοκληρωτικά στην καθημερινή ζωή, το σημείο – κλειδί είναι η συνέχεια. Τα πράγματα που κάνουν τη ζωή απλούστερη είναι εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να επικρατήσουν – ειδικότερα εάν το hardware που περιλαμβάνουν παραμένει αόρατο και οι λειτουργίες τους είναι αυτόματες.

Κατά ειρωνικό τρόπο, μία από τις πρώτες και πιο περιζήτητες εφαρμογές πιθανότατα θα είναι εκπολιτισμός του ίδιου του smartphone. Οι σημερινές συσκευές έχουν επιβάλει μία τυραννία στην προσωπική ζωή, εισβάλλοντας σε συζητήσεις και μετατρέποντας τα πεζοδρόμια σε παρελάσεις που αποσπούν την προσοχή. Τα πρώτα smartwatches επιδιώκουν να μετριάσουν αυτό τον κόσμο που κυριαρχείται από τα smartphone, με λιγότερο παρεμβατικές ειδοποιήσεις των μηνυμάτων για παράδειγμα.

Η μόνη πραγματικά επαναστατική στιγμή των υπολογιστών που θα... φοριούνται πιθανότατα θα έρθει αφού αυτές οι συσκευές βρουν το δρόμο τους στην καθημερινότητα, δημιουργώντας έναν αστερισμό που θα γίνει μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Τα smarthphone ήταν για πολλά χρόνια οριακά μέχρις ότου βγει ο Steve Jobs για να φοβίσει, να δελεάσει αλλά και να εμπνεύσει τους συναδέλφους του στην Apple ώστε να δημιουργήσουν το iPhone. Οι επενδυτές που έχτισαν τις ελπίδες τους στο ότι το iWatch θα είναι μία εξίσου επαναστατική στιγμή μπορεί να απογοητευτούν.

πηγή: euro2day.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ