2013-07-19 12:44:42
Φωτογραφία για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτοιμος ο γερμανικός τραπεζικός Υπερ-Χαφιές
Στη χώρα μας κατέφθασε τις προηγούμενες ημέρες τεχνικό κλι­μάκιο της Κεντρικής Γερμανικής Υπηρεσίας Τεχνολογικής Πλη­ροφορικής (ZIVIT), το οποίο στόχο έχει την από το Μνημόνιο αποφασισμένη τοποθέτηση ειδικού μηχανισμού εποπτείας των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών. 

Ο λόγος για έναν υπερκοριό, που θα δίνει όλα τα data των κινήσεων των λογαριασμών μας ανά πάσα στιγμή και ο οποίος θα διαχειρίζεται κεντρικά από το Βερολίνο. Ειδικότερα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών πως δεν θα υπάρξει άμεσα διασύνδεση των ελε­γκτικών Αρχών του υπουργείου Οικονομικών με το τραπεζικό σύστημα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι το Σεπτέμ­βριο θα τοποθετηθεί ο υπερκοριός του Χορστ Ράιχενμπαχ στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εκτός από τους έλεγχους του ΣΔΟΕ και τη διευκόλυνση του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μη­χανισμού της Ελλάδας, δεν θα υπάρξει άλλο ζήτημα που θα πρέπει να ανησυχεί τους πολίτες.


Όμως η εμπλοκή -για μια ακόμη φορά- των Γερμανών σ' ένα project που όφειλε να είναι εσωτερική μας υπόθεση περιπλέ­κει τα πράγματα. Κι αυτό διότι ο όλος μηχανισμός αλλά και η επεξεργασία των στοιχείων θα βρίσκονται αποκλειστικά στη δι­καιοδοσία του Βερολίνου. Το εν λόγω σύστημα θα δίνει πλήρη στοιχεία για τις καταθέσεις εκατομμυρίων Ελλήνων καταθετών και θα επιτρέπει το σπάσιμο κάθε απορρήτου αναφορικά με τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών.

Το σχέδιο που βασίζεται σε μελέτη της Task Force, την οποία ελέγχει ο κ. Ράιχενμπαχ, προβλέπει τη δημιουργία μητρώου όπου θα αναγράφονται ο αριθμός του λογαριασμού, η ημερο­μηνία ανοίγματος και κλεισίματος αυτού και οι ημερομηνίες γέννησης των κατόχων των λογαριασμών και των λοιπών συμ­βεβλημένων προσώπων. Επίσης, θα απαιτούνται τα ονόματα των νομικών προσώπων που είναι κάτοχοι του λογαριασμού, τα ονόματα και οι διευθύνσεις όσων καταθέτουν χρήματα σε αυτούς τους λογαριασμούς, ενώ το μητρώο θα ανατροφοδο­τείται καθημερινά με στοιχεία. Τέλος, θα υπάρξει εμπλοκή της Κεντρικής Γερμανικής Υπηρεσίας Τεχνολογικής Πληροφορικής που έχει την έδρα της στη Βόννη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία την οποία έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν η Task Force και ο κ. Ράιχενμπαχ προσωπικά και η οποία είναι ενταγμένη στο επονομαζόμενο «Road Map for Technical Assistance in the Field of Anti-Money Laundering and Tax Evasion», δηλαδή στον «Οδικό χάρτη για την τεχνική βοή­θεια στο πεδίο του ξεπλύματος χρήματος και της φοροαποφυ-γής», τον οποίο η Ομάδα Δράσης των Γερμανών προετοίμασε για την Ελλάδα.

Περιοδικό "Επίκαιρα", Τεύχος 196 (18-24/7/2013)
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ