2013-07-20 08:00:13
Φωτογραφία για Τεράστια τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας - Διπλάσια από τις εκτιμήσεις
Κιρίλ Μέλνικοφ

Διπλάσια αποδεικνύονται τα πραγματικά ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας σε σχέση με τις εκτιμήσεις που έχουν κάνει εταιρείες του εξωτερικού, και ειδικά της Δύσης.

Στις 5 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντιεφ υπέγραψε Διάταγμα το οποίο άρει το απόρρητο των στοιχείων για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτά, αποτελούσαν μυστικό από τη σοβιετική εποχή και είναι η πρώτη φορά που θα βγουν στο φως της δημοσιότητας.

Φυσικό αέριο: Η Δύση μεροληπτεί απέναντι στην Gazprom

Τα αποθέματα πετρελαίου της Ρωσίας την 1η Ιανουαρίου 2012 ήταν 17,8 δις τόνοι όσον αφορά τις κατηγορίες των αποδεδειγμένων (ΑΒ) και εν μέρει αποδεδειγμένων (C1), και 10,9 δις τόνοι των μελλοντικών (C2). Τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου για τις κατηγορίες ΑΒ+C1 είναι 48,8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, και για την C2 είναι 19,6 τρις κυβ. μέτρα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Σεργκέι Ντονσκόι, δήλωσε ότι «την εποχή του ανταγωνισμού στο χώρο των επενδύσεων στην ενέργεια, τα στοιχεία αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατιούνται κρυφά». Πλέον, το υπουργείο σκοπεύει να δημοσιεύει τα στοιχεία για τα αποθέματα σε ετήσια βάση.


Ο χαρακτηρισμός του απορρήτου για τα στοιχεία των αποθεμάτων πετρελαίου και αερίου είχε τεθεί από την εποχή της ΕΣΣΔ, η οποία δεν ήταν μέλος κανενός διεθνούς οργανισμού ελέγχου, παρότι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού των Κρατών Εξαγωγέων Πετρελαίου (ΟΠΕΚ), το 1990 η ΕΣΣΔ κατείχε το 11,6% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου, μερίδιο που ήταν μικρότερο μόνο από εκείνα της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, της Βενεζουέλας και της Νορβηγίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 οι πρώην σοβιετικές επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν και βρέθηκαν σε μια κατάσταση, κατά την οποία θα έπρεπε να παραιτηθούν το συντομότερο δυνατό από τη σχεδιασμένη οικονομία και να περάσουν στο σύστημα της οικονομίας της αγοράς. Τότε οι εταιρίες πραγματοποίησαν για πρώτη φορά ανεξάρτητο έλεγχο των αποθεμάτων τους. Βέβαια, κανείς δεν κρατούσε μυστικά τα αποτελέσματα, ιδιαίτερα τη στιγμή που πολλές πετρελαϊκές και εταιρίες φυσικού αερίου βγήκαν στο Χρηματιστήριο, όπου η κατάθεση τέτοιου είδους πληροφοριών είναι υποχρεωτική. Πάντως, σε κρατικό επίπεδο τα στοιχεία αυτά επίσημα δεν δημοσιεύονταν.

Ρωσία: Ρεκόρ 25ετίας στην παραγωγή πετρελαίου

Η απόφαση να γνωστοποιηθούν οι πληροφορίες λήφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στη συνεδρίαση της επιτροπής του Κλάδου Καυσίμων και Ενέργειας. Πηγές αναφέρουν ότι η ιδέα ανήκε αρχικά στον πρόεδρο της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρίας άντλησης πετρελαίου, Rosneft, Ίγκορ Σέτσιν, (το διάστημα 2008-2012 ήταν συντονιστής στην κυβέρνηση για τον Κλάδο Καυσίμων και Ενέργειας). Ο κ.Σέτσιν έχει τονίσει επανειλημμένα ότι παρά το γεγονός πως η εταιρία του είναι σε αποθέματα πετρελαίου η μεγαλύτερη στον κόσμο μεταξύ όσων βρίσκονται στο Χρηματιστήριο, εξαιτίας της απουσίας επίσημων στοιχείων για τη Ρωσία στο σύνολό της, ήταν υποτιμημένη.

Αποκλίνουσες οι Δυτικές εκτιμήσεις

Δίχως επίσημα στοιχεία από την κυβέρνηση, οι Δυτικές εταιρίες αξιολόγησης παρουσιάζουν αριθμούς μικρότερους κατά το ήμισυ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Στατιστικής επιθεώρησης της παγκόσμιας ενέργειας» της εταιρίας ΒΡ, το 2012 τα αποθέματα πετρελαίου της Ρωσίας ήταν 11,9 δις τόνοι, και φυσικού αερίου 32,9 τρις κυβ. μέτρα. Σύμφωνα με τον απολογισμό, στην πρώτη θέση παγκοσμίως βρίσκεται η Βενεζουέλα με 46,5 δις τόνους πετρελαίου, στη δεύτερη η Σαουδική Αραβία με 36,5 δις τόνους, και στην τρίτη ο Καναδάς με 28 δις τόνους. Κρίνοντας δε, από τα δημοσιευθέντα επίσημα στοιχεία, η Ρωσία μπορεί να εισέλθει στην πρώτη τριάδα.

Όμως, αυτό θα σταθεί δυνατό μόνο όταν η Ρωσία επιλύσει το πρόβλημα της αναντιστοιχίας του ισχύοντος σήμερα συστήματος καταγραφής με τα διεθνώς εφαρμοζόμενα πρότυπα. Συγκεκριμένα, το μετά-ΕΣΣΔ σύστημα αξιολόγησης των αποθεμάτων του κοιτάσματος δεν λαμβάνει υπόψη την οικονομική πτυχή της εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, ενώ τα διεθνή στάνταρ (PRMS και SEC) προϋποθέτουν την εκτίμηση της αποδοτικότητας της άντλησης. «Για αυτόν ακριβώς το λόγο, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες τα αποθέματα πετρελαίου είναι λιγότερα», εξηγεί ο αναλυτής της Sberbank Investment Research, Βαλέρι Νεστέροφ.

Νέο σύστημα αξιολόγησης

Σήμερα όλες οι ρωσικές εταιρίες στους απολογισμούς τους κάνουν χρήση των διεθνών συστημάτων τυποποίησης για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων PRMS και SEC. Το ρωσικό υπουργείο Περιβάλλοντος προτάσσει τη δική του εκδοχή, και παρόλο που οι λεπτομέρειές της προς το παρόν δεν αποκαλύπτονται, αναφέρεται ότι το σύστημα θα είναι παραπλήσιο με τα διεθνή. Ο νέος τρόπος αξιολόγησης έχει ήδη αποσταλεί για έγκριση από τις πετρελαϊκές εταιρίες, ενώ η οριστική εφαρμογή του προγραμματίζεται για τις αρχές του επόμενου έτους.

Rosneft: Στην κορυφή της παγκόσμιας «πετρελαϊκής πυραμίδας»

Ωστόσο, η αγορά δεν βλέπει κάποιο νόημα σε αυτό. «Εφαρμόζουμε ούτως ή άλλως το PRMS -επισημαίνει γενικός διευθυντής μεγάλης ρωσικής εταιρίας πετρελαίου- και η μετάβαση στο νέο σύστημα αξιολόγησης θα απαιτήσει νέα έξοδα. Παράλληλα, για τους ελεγκτές, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, οι νέοι κανόνες δεν θα έχουν καμία ισχύ». Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Βαλέρι Νεστέροφ, σύμφωνα με τον οποίο, «οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία διαθέτουν πλήρη στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία που τους ενδιαφέρουν. Ακόμη και στα πιο μικρά κοιτάσματα έχει πραγματοποιηθεί ιδιωτικός έλεγχος».

Από την πλευρά του όμως, ο Ίγκορ Σέτσιν δηλώνει σίγουρος πως τα φανερά στοιχεία για τα αποθέματα θα επιτρέψουν την προσέλκυση στον κλάδο νέων ξένων επενδυτών. Την ίδια φιλοδοξία έχει και η ρωσική κυβέρνηση. Πηγή στην κυβέρνηση, η οποία προτιμά να παραμείνει ανώνυμη, συνοψίζοντας, αναφέρει: «Η απόφαση να κρατούνται μυστικά τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έδειχνε αστεία. Εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια ζούμε σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται από τους νόμους της αγοράς, εργάζονται σε εμάς πολλοί ξένοι επενδυτές, και ενδιαφερόμαστε να αυξήσουμε ακόμη πιο πολύ την παρουσία τους, επομένως δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε».

Ο Κιρίλ Μέλνικοφ είναι συντάκτης της εφημερίδας Kommersant.
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Παράθυρο» για την παράταση
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Παράθυρο» για την παράταση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ