2013-07-20 12:16:37
Φωτογραφία για Αντ. Σαμαράς: «Δεν κάνω πίσω, δεν διαπραγματεύομαι»
Επίδειξη πυγμής από το Μαξίμου μέσω Μπαλτάκου: «Εάν κάποιο κρίσιμο νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί, θα προκηρυχθούν αμέσως εκλογές»

Ραβανός Αρης 

Ξεκάθαρο μήνυμα στους βουλευτές της ΝΔ ότι η μη ψήφιση οποιουδήποτε κρίσιμου νομοσχεδίου σημαίνει εκλογές μετέφερε ο κ. Μπαλτάκος (αριστερά)

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε, μόλις ενάμισι εικοσιτετράωρο μετά την ψήφιση που πολυνομοσχεδίου, το Μέγαρο Μαξίμου, με εμφανή διάθεση να αποτρέψει μελλοντικές «ανταρσίες» και να θέσει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας προ των ευθυνών τους.Μετά την κοινοβουλευτική μάχη - τόσο στην αίθουσα της Βουλής όσο και στο παρασκήνιο - επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, το πρωθυπουργικό γραφείο θέλησε να βάλει τις συντεταγμένες για την επόμενη περίοδο και να προσδιορίσει επί της ουσίας το πλαίσιο όπου πρέπει να κινηθούν οι βουλευτές της συμπολίτευσης.


Για να αποφύγει δυσάρεστες εξελίξεις στο μέλλον και να ακυρώσει την οποιαδήποτε θεωρία περί ευάλωτου πρωθυπουργικού συστήματος στις όποιες διαθέσεις των βουλευτών, εκτιμήθηκε ότι πρέπει να απευθυνθεί μια προειδοποίηση από ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά.

Με μια κίνηση που προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό του δικομματικού συνασπισμού, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Τάκης Μπαλτάκος, ξεκαθάρισε και επίσημα ότι τυχόν καταψήφιση ενός σοβαρού νομοσχεδίου στο μέλλον θα σημάνει αυτόματα εκλογές.

«Οποιος νομίζει ότι η αποφασιστικότητα του Αντώνη Σαμαρά είναι χαμηλά, κάνει τραγικό λάθος. Δεν υπάρχει περίπτωση οπισθοδρόμησης και οπισθοχώρησης. Εάν κάποιο νομοσχέδιο, που είναι κρίσιμο και καίριο, όπως το προχθεσινό, δεν ψηφιστεί, την επόμενη κιόλας μέρα το πρωί θα προκηρυχθούν εκλογές. Οποτε και αν είναι αυτό. Είτε είναι Αύγουστος είτε Χριστούγεννα, αμέσως θα προκηρυχθούν εκλογές» τόνισε στον «Βήμα FM 99,5» o κ. Μπαλτάκος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και διευκρίνισε ότι οι εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν, αν προκύψει πρόβλημα, οποιαδήποτε στιγμή.

«Θα πρέπει να ξέρουν - και γι' αυτό είπα αυτή τη φράση, όχι μόνο στους δημοσιογράφους, αλλά και ευρύτερα - ότι αν δεν ψηφίσουν, την επόμενη μέρα θα προκηρυχθούν εκλογές. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Γι' αυτό και ξαναλέω: να μην παίζει κάποιος με την αποφασιστικότητα του κ. Σαμαρά. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει πίσω» είπε.

Η παρέμβαση του κ. Μπαλτάκου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι εκ των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού και πρόσωπο που συνομιλεί καθημερινά μαζί του. Αρα, η άποψη που εξέφρασε απηχεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις απόψεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να διαπραγματευθεί, όπως λένε συνεργάτες του, την πολιτική του.

«Δεν μπορεί να τίθενται η κυβερνητική πολιτική και οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού σε διαπραγμάτευση» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αλλά διαχωρίζουν την περίπτωση κατά την οποία βουλευτές της συμπολίτευσης εντοπίζουν λάθη και παραλείψεις που πρέπει να διορθωθούν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι διατεθειμένοι να θέσουν σε διαπραγμάτευση την κυβερνητική πολιτική και ως εκ τούτου, λένε συνομιλητές του Πρωθυπουργού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει συντεταγμένα να στηρίζει τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Βέβαια, αυτό που σημειώνουν από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού είναι ότι η κυβερνητική και η κοινοβουλευτική συνοχή δεν κινδύνευαν, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι και οι βουλευτές πιέζονται και γι' αυτό αντέδρασαν και πίεζαν για διορθώσεις, οι οποίες και έγιναν.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ