2013-07-20 20:57:12
Φωτογραφία για Fast track στην Υγεία
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Αλλαγές εξπρές διά χειρός Αδώνιδος θα δούνε οι Ελληνες ασθενείς στο δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς ο υπουργός διαβεβαιώνει: «Ολα θα έχουν τελειώσει το πολύ σε δύο μήνες». Τι περιλαμβάνει το σχέδιό του; Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και αλλαγές χρήσης, ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, όπου θα απευθύνονται αρχικά οι ασθενείς πριν φθάσουν στο νοσοκομείο, καθώς και μετακινήσεις και ανακατανομή προσωπικού.

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνει ενοποίηση όλων των πολυϊατρείων του ΙΚΑ με τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα λειτουργούν κάτω από την ίδια «ομπρέλα», ενώ είναι πιθανό να ενταχθούν και τα Κέντρα Υγείας.

Ηδη ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δ.Κοντό, να του παραδώσει εντός των ημερών ένα πλήρες σχέδιο. Στο μεταξύ όμως αναμένει άλλο ένα σχέδιο από τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Κυριάκο Σουλιώτη, για την πλήρη οργάνωση ενός συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ώστε να οργανωθεί από την αρχή σε συνδυασμό με τις ενοποιημένες μονάδες.


«Αποκλείεται να συνεχίσουμε όπως πηγαίναμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει και πάροχος Υγείας, ενώ οι δυνάμεις του θα ανασυνταχθούν.

Εξι νοσοκομεία Κέντρα Υγείας

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία και το προσωπικό, επανέλαβε ότι όλα θα γίνουν με διαδικασίες εξπρές.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι με την τακτική τού... fast track θα προχωρήσει σε πρώτη φάση στη μετατροπή 5-6 νοσοκομείων της Αττικής σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, ή σε μονάδες για χρονίως πάσχοντες.

Πρόκειται για νοσοκομεία τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα και αποδοτικότητα. Ηδη μάλιστα έχει στα χέρια του το σχετικό σχέδιο που του παραδόθηκε από τις υγειονομικές περιφέρειες. Ενα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει και αριθμό εργαζομένων που θα κληθούν να αλλάξουν χώρο εργασίας και να μεταπηδήσουν σε κοντινά μεγάλα νοσοκομεία «κορμού», για να καλύψουν τις ανάγκες, χωρίς όμως διαδικασία αξιολόγησης. Προσώρας πάντως ονόματα εργαζομένων δεν έχει η λίστα του Αδώνιδος Γεωργιάδη ούτε για αυτούς που θα προκύψουν ως πλεονάζον προσωπικό από τα 5-6 νοσοκομεία, που θα αλλάξουν χαρακτήρα, αλλά ούτε για τους συνολικά 1.250 που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας και πρέπει να αλλάξουν εργασιακές συνθήκες εντός του 2013.

Παραλλήλως ο υπουργός Υγείας περιμένει, για να ενισχύσει τα νοσοκομεία, και το προσωπικό που θα προέλθει από το υπουργείο Παιδείας, μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας. Από την άλλη σκέφτεται να μεταφέρει και στην ενεργό δράση τους νοσηλευτές εκείνους που τα τελευταία χρόνια κατέχουν διοικητικές θέσεις στο ΕΣΥ, μια διαδικασία που προέκυπτε κυρίως μέσω ρουσφετολογικών διαδικασιών.     ΕΝΕΤ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ