2013-07-23 02:23:04
Φωτογραφία για Υγεία: Δημιούργησαν στο εργαστήριο κύτταρα της όρασης
Σημαντικό βήμα προόδου προς την θεραπεία της τύφλωσης έκαναν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι... κατόρθωσαν να αναπτύξουν στο εργαστήριο τα κύτταρα του ματιού χάρη στα οποία βλέπουμε.

Τα κύτταρα αυτά εγχύθηκαν στη συνέχεια σε ποντίκια, όπου άρχισαν να αναπτύσσονται φυσιολογικά, σχηματίζοντας τις ενώσεις ανάμεσα στο μάτι και στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητες για να μετατραπούν τα οπτικά ερεθίσματα σε όραση.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν μέσα στην επόμενη πενταετία να κάνουν τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά τονίζουν πως θα χρειασθεί τουλάχιστον μία δεκαετία έως ότου αρχίσει η ευρεία εφαρμογή της μεθόδου, αφού πρέπει να βεβαιωθούν ότι εκτός από αποτελεσματική είναι και ασφαλής.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπιν Άλι, καθηγητής Ανθρώπινης Μοριακής Γενετικής στο University College του Λονδίνου (UCL), λέει ότι έστω και λίγα κύτταρα να μπορούν να μεταμοσχευθούν επιτυχώς, θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πασχόντων.


Ο δρ Άλι και οι συνεργάτες του προσπαθούν να διορθώσουν τις βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του.

Ο αμφιβληστροειδής φέρει τα κύτταρα (λέγονται ραβδία και κωνία) που δέχονται το φως και, μέσω του οπτικού νεύρου, το στέλνουν στον εγκέφαλο για να μετατραπεί σε εικόνες.

Οι ερευνητές πήραν εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα και με τη βοήθεια ενός κοκτέιλ θρεπτικών συστατικών τα μετέτρεψαν σε αμφιβληστροειδή. Στη συνέχεια, αφαίρεσαν από αυτόν τα κωνία και τα μεταμόσχευαν στα μάτια ποντικιών, όπου και ενσωματώθηκαν πλήρως αρχίζοντας να δημιουργούν νέες συνδέσεις με τον εγκέφαλο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology».
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ