2013-07-23 11:43:04
Φωτογραφία για Tον Π. Βλαστό «βλέπουν» οι αρχές πίσω από την έκρηξη
«Ανθρωπος» του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού είναι ο 44χρονος Ευ. Θ. που συνελήφθη την Κυριακή κατηγορούμενος για τη βομβιστική επίθεση (ξημερώματα Σαββάτου) σε πολυκατοικία της Λάρισας όπου διαμένει η εισαγγελέας Τρικάλων.

Η συγκεκριμένη εισαγγελική λειτουργός χειρίζεται τις πρόσφατες υποθέσεις της απόπειρας απόδρασης του Π. Βλαστού (24 Φεβρουαρίου) και την απόδραση των οκτώ Αλβανών κακοποιών (22 Μαρτίου) από τη φυλακή Τρικάλων. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη λίγο μετά την έκρηξη και ο 39χρονος Γ.Β. Ανακρινόμενοι και οι δύο συλληφθέντες φέρονται να παραδέχθηκαν την εμπλοκή τους (έναντι αμοιβής) στην υπόθεση. Από την έως τώρα έρευνα, δεν έχουν προκύψει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον ηθικό αυτουργό της επίθεσης. Εκεί στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον της αστυνομικής έρευνας.

Είχε συλληφθεί το 2010

Πάντως, τον Φεβρουάριο του 2011 ο 44χρονος είχε κατηγορηθεί ως μέλος της «ομάδας Βλαστού» στη δικογραφία του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών κατά συνολικά 217 «μπράβων»
. Στην ίδια ομάδα, σύμφωνα πάντοτε με τη δικογραφία, μετείχαν δύο ακόμα έγκλειστοι σήμερα μεγαλοκακοποιοί. Από δικαστικά έγγραφα προκύπτει ότι ο 44χρονος είχε τον Δεκέμβριο του 2010 συλληφθεί στη Νίκαια μεταφέροντας σε αυτοκίνητο έναν εκρηκτικό μηχανισμό αποτελούμενο από ζελατοδυναμίτιδα βάρους 5 κιλών. Σύμφωνα με το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν πανομοιότυπος με αυτόν που είχε εκραγεί στο νυχτερινό κέντρο «Θέα», ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι την ημέρα της σύλληψής του ο 44χρονος επρόκειτο να τοποθετήσει τη βόμβα στο νυχτερινό κέντρο Fever. Σημειώνεται ότι στο εν λόγω κέντρο διασκέδασης είχε σημειωθεί έκρηξη την 31η Δεκεμβρίου 2010.

Ο 44χρονος συνελήφθη την Κυριακή στην Αθήνα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, με τη συνδρομή και του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας. Στην κατάθεσή του φέρεται να έχει παραδεχθεί την εμπλοκή του στην επίθεση εναντίον της εισαγγελέως ωστόσο, δεν φέρεται να έχει δώσει πληροφορίες σχετικά με τον εντολέα του. Ο 39χρονος Γ.Β. συνελήφθη λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στη Λάρισα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., δεν πήγε στο σημείο της έκρηξης καθώς έγινε αντιληπτός από περίοικο και, όπως υποστήριξε, φοβήθηκε. Στην κατάθεσή του φέρεται να υποστήριξε ότι ο 44χρονος, σε μεταξύ τους συζήτηση, του είχε αποκαλύψει ότι διατηρούσε φιλική σχέση με τον Π. Βλαστό. Επίσης, υπέδειξε το αυτοκίνητο με το οποίο τα ξημερώματα του Σαββάτου οι δυο τους ταξίδεψαν από την Αθήνα στη Λάρισα για να φέρουν σε πέρας την αποστολή. Επίσης κατέθεσε ότι είχαν κρύψει τη βόμβα βάρους 5 κιλών στο ηχοσύστημα (woofer) του αυτοκινήτου και ότι γνώρισε τον 44χρονο προ 15 - 20 ημερών σε καφετέρια. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 4 π.μ του Σαββάτου και ήταν ιδιαίτερα ισχυρή. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. προκλήθηκαν φθορές σε 30 διαμερίσματα, 10 καταστήματα και 16 αυτοκίνητα σε ακτίνα 150 μέτρων από το σημείο της έκρηξης. Κατά την Αστυνομία, τον μηχανισμό τοποθέτησε ο 44χρονος στη ράμπα του υπόγειου πάρκινγκ της πολυκατοικίας.

Πήραν προθεσμία

Σε βάρος των δύο σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της έκρηξης, των διακεκριμένων φθορών καθώς και για παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών. Πήραν προθεσμία και αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή, ο 39χρονος σήμερα, Τρίτη, και ο 44χρονος την Τετάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σπίτια των δύο συλληφθέντων βρέθηκαν συνολικά 7 συσκευές κινητών τηλεφώνων. Εκφράζεται αισιοδοξία ότι από την ανάλυση των κλήσεων που έχουν γίνει από αυτές τις συσκευές θα προκύψουν ισχυρά ευρήματα σε βάρος του ηθικού αυτουργού της επίθεσης.
kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ