2013-07-30 05:46:04
Φωτογραφία για Βελτιώσεις στο νόμο για τα αυθαίρετα
Με τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ολοκληρώθηκε... σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα ψηφιστεί από το Α΄ Θερινό τμήμα της Ολομέλειας.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, απαλλάσσονται από την καταβολή προστίμου ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων που απέκτησαν μέσω του ΟΕΚ, οι οποίοι θα κληθούν από κοινού να καταβάλουν μόνο ένα παράβολο αξίας 500 ευρώ.

Επίσης για τις μονογονικές οικογένειες θα υπάρξει μείωση προστίμου κατά 70%, ό,τι δηλαδή προβλέπεται και για τις τρίτεκνες οικογένειες, ενώ κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας είναι δυνατή η κατασκευή ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ πέραν του νόμιμου όγκου.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αντίθετα το ΚΚΕ δήλωσε ότι το καταψηφίζει, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.


Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα σύνθεσης των απόψεων και των προτάσεων που κατατέθηκαν στο διάστημα της διαβούλευσης. Όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, με αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία θεσπίζονται για πρώτη φορά πολεοδομικά κριτήρια σε ότι αφορά την αυθαίρετη δόμηση. Επίσης σημείωσε ότι λαμβάνονται πλέον υπόψη και το μέγεθος της αυθαιρεσίας και ο χρόνος κατασκευής της, ενώ σε αυτό το πλαίσιο οριοθετούνται οι εξαιρέσεις σε ακινήτων σε δάση, αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους.

«Θεσπίζονται πλέον απόλυτοι και σαφείς κανόνες με δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή δημιουργίας νέων αυθαίρετων κτισμάτων», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.

Ακόμα, χαρακτήρισε αναγκαίες τις σκληρές ποινές που επιβάλλονται «για να υπηρετήσουμε το αύριο της Ελλάδος και να σταματήσει το φαινόμενο των αυθαιρέτων», όπως είπε. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ