2013-07-30 06:15:07
Φωτογραφία για Μάλια Kρήτης: Σεξ στους δρόμους, αλκοόλ και αίμα
Ενα ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο αστέρι της πασαρέλας κατηγορείται ότι αφαίρεσε μια ζωή, καταστρέφοντας ταυτόχρονα και τη δική του. Ο 19χρονος Myles Litchmore, γνωστό μοντέλο από τη Βρετανία που κατηγορείται για την άγρια δολοφονία του συνομήλικου ομοεθνούς του στα Μάλια, βλέπει κατάματα πλέον την πραγματικότητα. Καταλαβαίνει πως το «ταξίμετρο της ζωής» θα αρχίσει να καταγράφει και πάλι χιλιόμετρα έπειτα από πολύ καιρό, αφού τα καλύτερα χρόνια του θα τα περάσει σε ένα κελί. Στην αιματηρή συμπλοκή συμμετείχαν 30 νεαροί τουρίστες, ενώ ένας ακόμη 19χρονος φέρεται να εμπλέκεται στη δολοφονία. Αιτία για το μακελειό η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ακριβώς δηλαδή η ίδια αιτία που έχει προκαλέσει σειρά σοβαρών περιστατικών που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στο γνωστό τουριστικό θέρετρο της Κρήτης, το οποίο αποτελεί προσφιλή προορισμό για χιλιάδες νεαρούς Βρετανούς κάθε καλοκαίρι.

Εικόνες ντροπής, με τους Βρετανούς τουρίστες να πίνουν θάλασσες αλκοόλ, να κυκλοφορούν γυμνοί και να επιδίδονται σε όργια, συμπλοκές και άλλες ακατανόμαστες και εξωφρενικές καταστάσεις έχουν κάνει ουκ ολίγες φορές τον γύρο του κόσμου και έχουν γίνει πρωτοσέλιδο στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Καθημερινά στην περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης νέοι άνθρωποι, κάτωχροι και με μάτια θολά από την κραιπάλη της προηγούμενης νύχτας, περιφέρονται άσκοπα λες και δεν ξέρουν πού ακριβώς θέλουν να πάνε. Πολλοί βρίσκονται ξαπλωμένοι δεξιά κι αριστερά στους δρόμους, ανάσκελα σε κωματώδη κατάσταση, πεσμένοι στα ρείθρα των πεζοδρομίων ανάμεσα σε άδεια κουτάκια μπίρας, ενώ τα ίχνη αίματος στον δρόμο, απόρροια ακόμη μίας νυχτερινής συμπλοκής μεθυσμένων Βρετανών, θεωρούνται θέαμα αυτονόητο... Την ίδια στιγμή στα καταλύματα της περιοχής νεαρά κορίτσια ξυπνούν σε «ξένα» κρεβάτια δίπλα σε αγόρια που ούτε καν θυμούνται το όνομά τους.

Τα περιστατικά που καταγράφονται κάθε χρόνο στο Αστυνομικό Τμήμα της Χερσονήσου προκαλούν σοκ, ενώ σχεδόν κάθε καλοκαίρι τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στην Κρήτη και ειδικότερα στα Μάλια λόγω των τραγικών γεγονότων που έχουν διαδραματιστεί στην περιοχή. Μία από τις πιο τραγικές περιπτώσεις ήταν εκείνη του 28χρονου Βρετανού που τον Ιούλιο του του 2009 μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο νεαρός είχε δεχτεί οργανωμένη επίθεση από δεκατρείς συμπατριώτες του, οι οποίοι τον χτύπησαν αλύπητα επειδή φλέρταρε κοπέλα της παρέας τους. Ακολούθησε άγρια συμπλοκή μεταξύ της παρέας του 28χρονου και των «θιγόμενων» Βρετανών. Το θύμα έμεινε μήνες στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε πολλαπλές επεμβάσεις στο κεφάλι, ενώ σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου σε τραγωδία κατέληξαν οι διακοπές για μια παρέα νεαρών Βρετανών που παραθέριζε στα Μάλια, όταν ένας εξ αυτών βρέθηκε νεκρός. Ο άτυχος 17χρονος διασκέδαζε με τους φίλους του σε μπαρ, όταν κάποια στιγμή έφυγε από το μαγαζί μόνος του. Οι συμπατριώτες του δεν τον είδαν να φεύγει, αλλά όταν διαπίστωσαν ότι δεν ήταν μαζί τους και οι ώρες περνούσαν χωρίς να δίνει σημεία ζωής, ανησύχησαν και έσπευσαν στο αστυνομικό τμήμα για να δηλώσουν την εξαφάνισή του. Αστυνομικοί ξεκίνησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό του ανήλικου τουρίστα, το πτώμα του οποίου βρήκαν αρκετές ώρες μετά σε χωράφι στα Μάλια. Ο νεαρός έφερε μεγάλο τραύμα στο κεφάλι και σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, επρόκειτο για δυστύχημα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο Βρετανός έφυγε από το νυχτερινό μαγαζί με τα πόδια, όταν κάποια στιγμή φέρεται να έχασε τον προσανατολισμό του. Στην προσπάθειά του να περάσει πάνω από ένα μαντρότοιχο παραπάτησε και έπεσε με το κεφάλι, χτυπώντας στην άκρη τσιμεντογωνίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Ενα χρόνο αργότερα, τον Μάιο του 2010, η 22χρονη Βρετανίδα Τσέλσι, που έκανε διακοπές στα Μάλια μαζί με τον νεαρό Βρετανό σύντροφό της, άφησε την τελευταία της πνοή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο από τραυματική ρήξη του παγκρέατος. Για τον θάνατο της προφυλακίστηκε ο φίλος της, ο οποίος αρνήθηκε ότι χτύπησε την κοπέλα, που «αγαπούσε παράφορα και σκόπευε να την παντρευτεί». Ο Βρετανός πρόσφατα καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οχτώ ετών για την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Τον Ιούλιο του 2008 Ελλάδα και Βρετανία συγκλονίστηκαν από την υπόθεση της 20χρονης Βρετανίδας σπουδάστριας Λία Αντριους, η οποία στη διάρκεια των διακοπών της στα Μάλια έφερε στον κόσμο το τρίτο της παιδί. Το νεογέννητο αγοράκι εντοπίστηκε νεκρό, τυλιγμένο σε μία κουβέρτα, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και η νεαρή Βρετανίδα προφυλακίστηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή, αν και ίδια επέμενε ότι το παιδί γεννήθηκε νεκρό. Τελικά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου, με την πλειοψηφία των τεσσάρων ενόρκων, απάλλαξε τη νεαρή μητέρα από τη βαρύτατη κατηγορία της παιδοκτονίας. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ένας 26χρονος Βρετανός, τύφλα στο μεθύσι, έκανε βουτιά στο κενό από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στη Χερσόνησο. Μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα. Μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Από τις πρώτες περιπτώσεις -που κατά κάποιο τρόπο έδειξε και τι πρόκειται να ακολουθήσει στα Μάλια- ήταν αυτή του 20χρονου Βρετανού Στίβεν Κουκ, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου του 2005. Ηταν η πρώτη ημέρα της άφιξής του στην περιοχή όπου θα έκανε τις διακοπές του μαζί με φίλους του. Ολα αυτά τα χρόνια η οικογένειά του με τη συνδρομή αστυνομικών της Σκότλαντ Γιαρντ και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του άτυχου νέου που ήταν σαν να άνοιξε η γη και τον κατάπιε. Εκτιμάται ότι ο νεαρός έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας και η οικογένειά του ανακοινώνει την προσφορά αμοιβής σε όποιον δώσει κάποια χρήσιμη πληροφορία για την υπόθεση. Μέχρι και σήμερα ο φάκελος της μυστηριώδους εξαφάνισης παραμένει ανοιχτός.

Ποιοι παρεκτρέπονται

Η πλειοψηφία των τουριστών στα Μάλια στην αιχμή της τουριστικής περιόδου είναι νέοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, κυρίως ηλικίας από 19 έως 25 ετών, που επιλέγουν την περιοχή για διακοπές και διασκέδαση χωρίς κανένα όριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, με τη συμμετοχή 1.105 τουριστών, εκ των οποίων οι 802 ήταν Βρετανοί, η πλειονότητα (87%) επιλέγει τα Μάλια με κριτήριο τη νυχτερινή διασκέδαση. Τρεις στους τέσσερις Αγγλους ανέφεραν πως μέθυσαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ενώ περισσότεροι από ένας στους δέκα παραδέχτηκαν ότι έκαναν χρήση παράνομων ουσιών. Μάλιστα, το 28% των Βρετανών τουριστών δήλωσε ότι συμμετείχε σε λεκτικό διαπληκτισμό, το 20% ότι δέχθηκε σωματικές ή λεκτικές απειλές, το 19% σεξουαλική παρενόχληση και το 13% ότι τραυματίστηκε σε ατύχημα.

«Ολα επιτρέπονται»

Στην έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής οι παρατηρήσεις των ερευνητών στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης αναφέρουν ότι η είσοδος είναι ελεύθερη και δεν γίνεται έλεγχος για την είσοδο ανηλίκων. Το κόστος αγοράς ενός ποτού δεν είναι πάνω από 5 ευρώ, ενώ προσφέρεται ένα δεύτερο δωρεάν. Η κατανάλωση αλκοόλ, ο χορός, το φλερτ, η σεξουαλική παρενόχληση αποτελούν χαρακτηριστικές συμπεριφορές των πελατών. Επεισόδια βίας και επιθετικότητας παρατηρούνται κατά κύριο λόγο στον δρόμο. Τα «πρόσωπα-κλειδιά» αναφέρουν ότι τα περισσότερα προβλήματα που παρατηρούνται στην περιοχή (βία, κλοπές, τραυματισμοί, τροχαία ατυχήματα, σεξουαλικές επιθέσεις, σεξ σε δημόσιους χώρους, κυκλοφορία εν αδαμιαία περιβολή) οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και εμπλέκονται σε αυτά περισσότερο οι Αγγλοι ηλικίας 18-25 ετών. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στα Μάλια αποδίδεται στα ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία διαφημίζουν την περιοχή ως τόπο με φθηνό αλκοόλ, όπου κυριαρχεί η νυχτερινή διασκέδαση και όπου «όλα επιτρέπονται».

Πηγή: espressonews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ