2013-07-30 10:22:41
Φωτογραφία για Η έκθεση της Κομισιόν διαψεύδει την κυβέρνηση και βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό...!!!
Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Σε βραδύκαυστο «φυτίλι» που είναι ικανό να πυροδοτήσει κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις μετά τον Σεπτέμβριο, μπορεί να αποδειχθεί η έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η λογική της συνέχισης της πολιτικής σκληρής λιτότητας και της εφαρμογής έμμεσης φορολογίας στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά στην οποία κινείται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συνοδεύεται από το Memorandum of Understanding με τις απαιτήσεις της για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει πρόσθετες πολιτικές πιέσεις που θα ενεργοποιήσουν ακόμη και το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει πλέον άλλα μέτρα και πρόσθετους φόρους, στην Αθήνα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου διάβασαν με έκπληξη την αναφορά για συνέχιση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι το 2016.


Ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο, μόνο ως έκτακτο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς ισχύει από το 2009 και μόνο εισφορά αλληλεγγύης δεν είναι καθώς χρησιμοποιείται για να καλυφθούν μαύρες τρύπες που δημιουργούνται κυρίως από τη φοροδιαφυγή.

Το μέτρο έληγε κανονικά το 2015, όμως θα συνεχίσει να επιβαρύνει για ακόμη ένα χρόνο τα νοικοκυριά, με συντελεστή από 1 έως 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Από την καταβολή του εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, αν κατά το χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Μάλιστα στην έκθεσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι η σχετική νομοθετική διάταξη θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2013.

Η αύξηση των δημοσίων εσόδων πάντως και η αναμόρφωση του αναποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι δύο από τις βασικές προτεραιότητες που περιγράφονται στην έκθεση, όπου εκφράζονται «ανησυχίες σχετικά με τη θέληση της ελληνικής διοίκησης να μαζέψει τα έσοδα αποτελεσματικά».

Μάλιστα η Κομισιόν αφήνει ανοικτό το παράθυρο να μην εφαρμοστεί ο φόρος στα ακίνητα το 2014 αν δεν διασφαλιστεί ο στόχος για έσοδα 2,7 – 2,9 δισ. ευρώ που πρέπει να εισπραχθούν, οπότε και υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Πάντως αν και στην έκθεση αναφέρεται ότι η χώρα μας έχει κάνει συνολική πρόοδο, έστω και βραδεία, κυρίως στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, εντοπίστηκαν νέα ελλείμματα, κυρίως στον τομέα υγείας, που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτυχία των δημοσιονομικών στόχων για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και το 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση το νέο δημοσιονομικό έλλειμμα οφείλεται σε υπερβάσεις δαπανών στην υγεία, σε καθυστερήσεις στην έκδοση φόρων ακινήτων, σε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στην απουσία εφαρμογής ορισμένων μέτρων. Από την άλλη αναφέρεται ότι η κυβέρνηση έχει εντοπίσει τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για την επίτευξη των στόχων.

Πιο συγκεκριμένα η Κομισιόν χτυπά καμπανάκι για το δημοσιονομικό κενό που υπολογίζεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 και το οποίο θα επανεξεταστεί το Σεπτέμβριο, ενώ εκτιμά υπάρχει χρηματοδοτικό κενό 3,8 δισ. ευρώ που ξεκινά από την Άνοιξη του 2014.

Επίσης εφιστά την προσοχή στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όπου προβλέπονταν πιστώσεις 6 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα, οι οποίες έχουν καθυστερήσει, και στις αποκρατικοποιήσεις όπου για το 2013 ο πήχης για έσοδα πέφτει στο 1,6 δισ. ευρώ από τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ εκτινάσσεται στα 3,5 δισ. ευρώ για το 2014. Καμπανάκι χτυπά η Κομισιόν και για το θέμα του Δημοσίου.

Σχετικά με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιηθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου για να φθάσει στα ελληνικά κρατικά ταμεία το δεύτερο μέρος των δόσεων, στην έκθεση αναφέρεται ότι θα πρέπει:

* Να ληφθούν οριστικές αποφάσεις έως τα τέλη Αυγούστου για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, και ΛΑΡΚΟ, με μείωση του μεγέθους τους, ενόψει της ιδιωτικοποίησής ή εξυγίανσής τους. Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να υλοποιηθούν ως τον Δεκέμβριο του 2013.

* Να επιβεβαιωθεί το ύψος και η πληρωμή των οφειλών του κράτους προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ με στόχο να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους.

* Να ενταχθούν το Σεπτέμβριο του 2013, 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι σε καθεστώς κινητικότητας.

* Να εγκριθεί μέχρι τα τέλη του μήνα ο νέος Κώδικας των Δικηγόρων με αναθεώρηση του νομοθετικού διατάγματος 3026/1954, για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο στα μέσα Οκτωβρίου με την καταβολή 3,1 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.
newpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ