2013-07-30 20:30:05
Φωτογραφία για Ερώτηση Σενετάκη για την αποζημίωση των αγροτών
από το Γραφείο Τύπου

Το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων για τους αγρότες από καταστροφή της ελαιοπαραγωγής λόγω καύσωνα, καθώς και την αναγκαιότητα για τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ... θέτει υπόψη του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, με σχετική ερώτηση του, ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης.

Σε συνέχεια προηγούμενων συναντήσεων του τόσο με τον Υπουργό κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, όσο και με το Διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο, ο βουλευτής, επανέρχεται με ερώτηση του στο αρμόδιο Υπουργείο, αναφερόμενος στο αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι αγρότες, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους της ελαιοπαραγωγής σε όλη την Κρήτη. Στην ερώτηση του ο κ. Σενετάκης αξιοποιεί στοιχεία τόσο της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, όσο και του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, προκειμένου να δείξει την ανάγκη που υπάρχει για άμεσες παρεμβάσεις κι αποζημιώσεις. Ο βουλευτής θέτει υπόψη του κ. Υπουργού τη μελέτη για τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά και την εξέταση της πιθανότητας να δοθούν στους αγρότες αποζημιώσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του κ. Σενετάκη έχει ως εξής:

ΗΡΑΚΛΕΙΟ 30/07/2013

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι αγρότες της Κρήτης, έπειτα από τις μεγάλης κλίμακας ζημιές που έχουν προκληθεί στην ελαιοπαραγωγή που προέκυψαν λόγω των υψηλότατων θερμοκρασιών και των συνθηκών καύσωνα που επικράτησαν στην περιοχή κατά τους προηγούμενους μήνες.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που παραθέτει τόσο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, όσο και ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων της Κρήτης, οι ζημιές σε ορισμένες περιοχές αγγίζουν και το 90 %. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία που κοινοποιεί ο ΣΕΔΗΚ, οι ζημιές στο Δήμο Ηρακλείου φθάνουν το 70 % στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, το 90 % στο Δήμο Αγίου Νικολάου το 80 % και το 60 % στο Δήμο Κισσάμου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους περισσότερους ελαιοκομικούς Δήμους της Κρήτης, με το μικρότερο ποσοστό ζημιάς στην παραγωγή, να υπολογίζεται στο 20 % στο Δήμο Χανίων και το μέσο όρο ζημιών στους ελαιοκομικούς δήμους, με βάση τα σχετικά στοιχεία της ΣΕΔΗΚ να βρίσκεται στο 50 %.

Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ και De minimis, εκτός του ότι καθυστερούν, δεν επαρκούν για να καλύψουν το ύψος των ζημιών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ένωσης επίσης, η απώλειες από την προβληματική καρπόδεση των ελαιοδέντρων και την απώλεια του αγροτικού εισοδήματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 120 εκατομμύρια.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα εντονότερο αφού σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ (Αποφ.157502/27-7-2011) άρθρο 6, παρ.4. υπάγονται στις εξαιρέσεις των αποζημιώσεων «Οι ζημιές που προξενούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα, εκτός του παγετού, στα καρποφόρα δέντρα πριν το δέσιμο των καρπών». Επομένως, απώλειες από ζημιογόνα αίτια όπως καύσωνα ή ηλιακή ακτινοβολία (αρθ.3, παρ 8 του Κανονισμού), δεν φαίνεται να είναι αποζημιώσιμα με τον ισχύοντα κανονισμό. Απώλειες που προκλήθηκαν από σχινοκαρπία και καρπόπτωση επιπρόσθετα, δεν κατονομάζονται ονομαστικά στον Κανονισμό.

Μοναδική λύση για τους Αγρότες της Κρήτης πλέον, φαντάζει η καταβολή αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες να ακολουθούν το μοντέλο αποζημιώσεων που δόθηκαν στους παραγωγούς κηπευτικών για την περίπτωση e coli.

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

- Σε ποια φάση βρίσκονται οι διαδικασίες καταβολής αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ και De minimis και ποιο είναι το ύψος των αποζημιώσεων που αναμένεται να λάβουν οι αγρότες της Κρήτης και ειδικότερα του νομού Ηρακλείου;

- Προτίθεστε να τροποποιήσετε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ώστε η κάλυψη των ζημιών να ισχύει για όλα τα αίτια και αναφορικά με ζημίες που προκύπτουν από σχινοκαρπία και καρπόπτωση;

- Προτίθεστε να εξετάσετε την πιθανότητα έγκρισης αποζημιώσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΜΑΞΙΜΟΣ Γ. ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ