2013-07-31 15:41:02
Φωτογραφία για ΦΠA εστίασης: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μην την πατήσετε
Η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη σχετικά με την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το από το 23% στο 13% από την Πέμπτη 1η Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2013, αντί να ξεκαθαρίσει έμπλεξε περισσότερο τα πράγματα, όσον αφορά το διαχωρισμό που κάνει για το κάθε είδος προς κατανάλωση το υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή εάν εντάσσεται στην παράδοση αγαθού ή στην παροχή υπηρεσίας. Σε αυτό το σημείο εντοπίζονται διάφορα παράδοξα.

Παράδείγματα:

Έστω για παράδειγμα ένας πελάτης θέλει σαν τον Τοτό να φάει και αυτός σουβλάκια, τότε εάν καθίσει σε τραπέζι της σουβλακερί θα τα πληρώσει ΦΠΑ 13%, αλλά αν θα τα πάρει πακέτο ή αν θα τα παραγγείλει στο σπίτι του θα τα χρεωθεί με συντελεστή 23% !!!!

Το ίδιο ισχύει και για τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά), ροφήματα, πορτοκαλάδες και λοιπά. Για τα αλκοολούχα ποτά συνεχίζει να ισχύει ο αυξημένος συντελεστής στο 23% ανεξάρτητα αν καταναλώνεται εντός ή εκτός του καταστήματος
. Οπότε μην ξεκινήσετε καυγά αν βρεθείτε σε κλαμπ ή στα μπουζούκια και δείτε τον ΦΠΑ να διαμορφώνεται στα 23%, διότι ΟΛΑ τα κέντρα διασκέδασης που σερβίρουν ποτά εξαιρούνται από το μέτρο!!!13% στο catering με μια βασική προϋπόθεση….Όσον αφορά το catering, η εγκύκλιος ορίζει ότι εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής δηλαδή το 13% μόνο στην περίπτωση που δεν πρόκειται μόνο για απλή παράδοση φαγητού, αλλά η εταιρεία παρέχει και άλλες υπηρεσίες ακόμη και σε εγκαταστάσεις που επιλέγει ο πελάτης!!!!Κάνε κράτηση και πες να σου φέρουν τον καφέ στο δωμάτιο!!!

Και στην περίπτωση των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων η κατάσταση είναι για γέλια …!! Προσέξτε όταν ο πελάτης καταναλώνει αγαθά από το μίνι μπαρ του δωματίου πληρώνει τον κανονικό συντελεστή που ισχύει για κάθε αγαθό !!! Εάν τώρα τα μη αλκοολούχα ποτά, καφέδες, αναψυκτικά κλπ. ζητηθούν από τους πελάτες να σερβιριστούν στο δωμάτιο τους ή να καταναλωθούν μέσα στους χώρους εστίασης του ξενοδοχείου τότε θεωρούνται παροχής υπηρεσίας εστίασης και υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ!!!

Παράλληλα η εγκύκλιος καλεί τους ξενοδόχους να υπολογίσουν τις νέες τιμές στα πακέτα που προσφέρουν με βάση μείωση του ΦΠΑ σε ένα τμήμα της ενιαίας τιμής.

Στην περίπτωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και δεδομένου ότι η υπηρεσία διαμονής εντός των επιχειρήσεων αυτών υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή (6,5%), όταν παρέχονται περισσότερες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

δ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.):

- 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.

- 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.

- 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου

Πηγή: star
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ