2013-08-01 00:11:04
Φωτογραφία για Ερευνητές του ΟΗΕ στη Συρία για χημικά όπλα
Η Συρία συμφώνησε να επιτρέψει σε ερευνητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν τρεις τοποθεσίες στις οποίες αναφέρθηκε ότι... έγινε χρήση χημικών όπλων κατά τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια στην χώρα αυτή, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Η αποστολή θα μεταβεί στην Συρία το ταχύτερο δυνατό για να διερευνήσει ταυτοχρόνως σχετικά με τρεις τοποθεσίες στις οποίες αναφέρθηκε χρήση χημικών όπλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά την επίτευξη σχετικής συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα από δύο ειδικούς απεσταλμένους στην Δαμασκό. Η Συρία απέρριπτε μέχρι σήμερα όλα τα αιτήματα για έρευνα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με διπλωμάτη, οι ερευνητές πρόκειται να συγκεντρωθούν στην Ευρώπη και θα μπορούν να μεταβούν στην Συρία ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο ΟΗΕ έχει διευκρινίσει ότι η Συρία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει στον οργανισμό 13 επιθέσεις με χημικά όπλα από την έναρξη της σύγκρουσης.


Σύμφωνα με τον Νεσίρκι, οι ερευνητές του ΟΗΕ θα μεταβούν στην Χαν αλ Άσαλ, κοντά στην πόλη Χαλέπι, όπου η Δαμασκός δηλώνει ότι οι αντάρτες έκαναν χρήση χημικών όπλων στις 19 Μαρτίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 26 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 16 Σύρους στρατιώτες. Σύμφωνα με την συριακή αντιπολίτευση, η κυβέρνηση της Δαμασκού σκηνοθέτησε την επίθεση αυτή.

Οι άλλες δύο τοποθεσίες που θα επισκεφθούν οι ερευνητές του ΟΗΕ είναι η Αταϊμπάχ, κοντά στην Δαμασκό, όπου αναφέρθηκε μια επίθεση με χημικά όπλα τον Μάρτιο και η Χομς, για μια ύποπτη επίθεση στις 23 Δεκεμβρίου πέρυσι.

Η Συρία αρνείτο μέχρι τώρα να επιτρέψει σε ερευνητές του ΟΗΕ να μεταβούν οπουδήποτε αλλού εκτός του Χαν αλ Άσαλ. Ωστόσο ο Μπαν είχε ζητήσει μια ευρύτερη πρόσβαση και την διεξαγωγή ερευνών και σε άλλες περιοχές.

Και οι δύο πλευρές στην συριακή σύγκρουση αρνούνται ότι έκαναν χρήση χημικών όπλων. Η έρευνα του ΟΗΕ έχει στόχο να αποσαφηνιστεί αν έγινε χρήση χημικών όπλων στην χώρα κι όχι από ποιους.
ΑΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ