2013-08-01 12:43:23
Φωτογραφία για Πρόγραμμα Xkeyscore: Οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν τα πάντα στο διαδίκτυο
Νέες αποκαλύψεις από τον Guardian σχετικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.Σύμφωνα με το δημοσίευμα η NSA, χρησιμοποιούσε ένα πρόγραμμα που της επέτρεπε να παρακολουθεί ολόκληρο το διαδίκτυο και να έχει πρόσβαση σε τεράστιες βάσεις δεδομένων.

Αυτό αποδεικνύουν τα απόρρητα έγγραφα, που παρέδωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Όπως αναφέρει οGuardian σε αυτά, στελέχη της NSA παραδέχονται ότι το πρόγραμμα "XKeyscore", είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα παρακολούθησης μέσω διαδικτύου.

Οι αποκαλύψεις αυτές ενισχύουν την άποψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, παρακολουθούσαν τα πάντα χωρίς να έχουν άδεια.

"Το πρόγραμμα καλύπτει σχεδόν κάθε κίνηση που κάνει ένας χρήστης του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των emails και των ιστοσελίδων που επισκέπτεται", ανέφερε στέλεχος της NSA σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της υπηρεσίας.

Οι αναλυτές της NSA, μπορούσαν να χρησιμοποιούν το "XKeyscore", ώστε να παρακολουθούν χρήστες του διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο.


Το πρόγραμμα αυτό, προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούηθησης και εντοπισμού οποιουδήποτε χρήστη εντός και εκτός ΗΠΑ.

Ο στόχος ήταν, μέσω του XKeyscore, να μελετηθούν διάφορα δεδομένα (Metadata), που σχετίζονται με μια ενέργεια ενός χρήστη. Πχ το όνομα το παραλήπτη, η ημερομηνία κλπ, όταν πρόκειται για email. Το πρόγραμμα παρείχε ευρύτατες επιλογές αναζήτησης, κάνοντας "παιχνιδάκι" την παρακολούθηση.

Εκτός από μηνύματα και ιστορικό αναζητήσεων, οι πράκτορες μπορούσαν να παρακολουθούν και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα εργαλείο της NSA, το οποίο ονομάζεται DNI (Digital Network Information), χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με το XKeyscore, ώστε να διαβαστούν συνομιλίες στο Facebook.

Τέλος το XKeyscore, έδινε τη δυνατότητα στους αναλυτές, να μαθαίνουν τις διευθύνσεις IP, οποιουδήποτε επισκεπτόταν μια ιστοσελίδα, που η NSA είχε "παγιδεύσει".

ΗΠΑ: Παρακολουθούσαμε τηλέφωνα για να αποτρέψουμε επιθέσεις

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα σχετικά με τη συλλογή δεδομένων από τηλεφωνικές κλήσεις, την ίδια ώρα που το Κογκρέσο επιχειρεί να εξετάσει σε βάθος τα προγράμματα παρακολουθήσεων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Το γραφείο του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (DNI) των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τρία έγγραφα με τα οποία δινόταν η έγκριση και παρέχονταν εξηγήσεις για τη συλλογή τηλεφωνικών πληροφοριών αναφορικά με ένα από τα προγράμματα παρακολούθησης, την ύπαρξη των οποίων αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο αποχαρακτηρισμός των εγγράφων αυτών έγινε για λόγους διαφάνειας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το DNI.

Ένα μεγάλο μέρος από το περιεχόμενο των εγγράφων έχει ήδη παρουσιαστεί δημοσίως μέσα από τις καταθέσεις αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών στο Κογκρέσο, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τι ακριβώς ήταν τα στοιχεία που αποκάλυψε ο Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, τα προγράμματα παρακολούθησης είχαν ως στόχο να βοηθήσουν στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων.

Μεταξύ των εγγράφων αυτών είναι οι εκθέσεις που συνέταξε η NSA το 2009 και το 2011 με βάση τον "Πατριωτικό Νόμο" (Patriot Act).

Υπάρχει επίσης η δικαστική εντολή που διατάσσει την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon να παραδώσει στοιχεία από εκατομμύρια τηλεφωνήματα Αμερικανών πολιτών και περιγράφει πώς θα πρέπει να φυλαχθούν αυτά τα δεδομένα.
pestanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ