2013-08-01 21:43:03
Φωτογραφία για Θα αποχωρήσει από το ΦΟΔΣΑ ο δήμος Παύλου Μελά  αν παραμείνουν τα ΜΑΤ στο ΣΜΑ Ευκαρπίας
Από το Γραφείο Τύπου

Μετά τα τελευταία γεγονότα το Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά, παραμένοντας... στην πάγια θέση του, τάχθηκε ομόφωνα κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

Δήμος και κάτοικοι αντιτίθενται σε ένα έργο που είναι αντίθετο με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων καθώς δεν προάγει την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους και επιβαρύνει υπέρμετρα μόνο την συγκεκριμένη περιοχή. Ο ΣΜΑ στην Ευκαρπία στην ουσία δε μειώνει τα σκουπίδια, απλά τα συμπιέζει.

Ως εκ τούτου κρίνεται επίκαιρο το αίτημα για αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού που θα προάγει την ορθή διαχείριση (πρόληψη, διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση-ανάκτηση, κοσμοστοποίηση) σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και θα επιφέρει μικρότερες κατασκευές, θέσεις εργασίας και έσοδα στους δήμους.

Παράλληλα, σύσσωμο το ΔΣ κατήγγειλε την αστυνομοκρατία στην Ευκαρπία, που θυμίζει κατεχόμενη περιοχή από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, κατ' εντολή της Διοίκησης του ΦΟΔΣΑ. Ο ΦΟΔΣΑ με αντιαυτοδιοικητική λογική προσπαθεί να επιβάλει διά της βίας και των ΜΑΤ ένα έργο που επανειλημμένα το Δημοτικό Συμβούλιο και χιλιάδες δημότες αρνούνται.


Οι συνθήκες τρομοκρατίας των κατοίκων και αποκλεισμού μιας έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων γύρω από το ΣΜΑ και το ΤΙΤΑΝ θα αναγκάσει το Δήμο (δεύτερος σε παραγωγή σκουπιδιών στο πολεοδομικό συγκρότημα) να αποχωρήσει από το ΦΟΔΣΑ υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν είναι δυνατόν ο δήμος Παύλου Μελά να συμβαδίζει με ένα όργανο που επιβάλλεται με αστυνομικά μέτρα και με ένα σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων με τον οποίο δε συμφωνεί (γιγάντιο σε δυναμικότητα ΣΜΑ και προώθηση καύσης απορριμμάτων).

Οι τοπικές κοινωνίες (δήμοι σε συνεργασία με φορείς κι εθελοντές) μπορούν από μόνες τους να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στις ανάγκες των κατοίκων και το περιβάλλον. Ήδη ο ΦΟΔΣΑ αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες ανακύκλωσης και πλέον πολλοί δήμοι έχουν οδηγηθεί σε ιδιωτικές εταιρείες δίχως να υπάρχουν τα επιθυμητά οφέλη προς τους δημότες.

Ο Δήμος Παύλου Μελά μπορεί να πρωτοπορήσει στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων κι ας ακολουθήσουν και οι άλλοι. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ