2013-08-02 14:31:04
Φωτογραφία για Το ΥΠΠΟ απαγορεύει τις ανασκαφές στην Αρχαία Eλίκη και ζητά...να θαφτούν οι μέχρι τώρα αρχαιολογικές τομές!
Για προσωπικές εμπάθειες που παρεμποδίζουν την εξέλιξη της έρευνας στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης, μιλάνε σε κοινή τους ανακοίνωση το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και η Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης, μετά την περίεργη απόφαση που υπέγραψε ο νέος Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, απαγορεύει αναιτιολόγητα τη συνέχιση των γεωαρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών το 2013, 8 μήνες μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος και του συνοδευτικού πενταετούς προγραμματισμού, όπως ορίζει η σχετική νομολογία. Μάλιστα, δίδεται η εντολή να..."καταχωθούν" οι διερευνητικές τομές, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, να σκεπαστούν με χώμα και να εξαφανιστούν!

Μετά από τη σχετική συνέντευξη Τύπου που την 1η Αυγούστου στην Πάτρα, εξεδόθη το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

"Με μια πρωτοφανή Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Πατρών ενημερώθηκε μόλις προχθές για την αναιτιολόγητη απαγόρευση συνέχισης των γεωαρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών το 2013, οκτώ ολόκληρους μήνες μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος και του συνοδευτικού πενταετούς προγραμματισμού, όπως ορίζει η σχετική νομολογία
. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟ αγνοώντας πλήρως και σκόπιμα το αίτημα του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης (ΕΦΑΕΛ), διαστρεβλώνοντας και παραποιώντας το περιεχόμενο και τη μορφή του, κατόρθωσαν να παρασύρουν τον νέο Υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο ώστε να υπογράψει Απόφαση νομικώς λαθεμένη, αστήρικτη, αντιφατική, και παραπλανητική.

Για μία ακόμη φορά, τα ίδια πρόσωπα από τις ίδιες θέσεις προς ικανοποίηση και μόνον προσωπικών εμπαθειών, επιχειρούν να παρεμποδίσουν την εξέλιξη της επιτυχημένης έρευνας στην Αρχαία Ελίκη επιφέροντας πλήγμα όχι μόνο στην ίδια την διεπιστημονική και διεθνώς προβεβλημένη έρευνα αλλά και στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής της Αιγιάλειας και της Αχαΐας, αξιοποιώντας με αριστοτεχνικό τρόπο τις αδυναμίες ελέγχου της γραφειοκρατικής εξουσίας.

Η Απόφαση αποτελεί μνημείο βλαπτικής για τα συμφέροντα του τόπου και του έθνους άσκησης της Δημόσιας Διοίκησης. Λαμβάνει υπόψη μόνον αυτά που εξυπηρετούν τον στόχο δηλ. την παύση των ερευνών και ανασκαφών στην Αρχαία Ελίκη εξαφανίζοντας τα ουσιαστικά στοιχεία που είναι: α) Το νόμιμο αίτημα του Πανεπιστημίου Πατρών με το οποίο αιτείται η συνέχιση των επιτυχημένων κατά τα προηγούμενα χρόνια γεωαρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών στην Αρχαία Ελίκη. β) Η εισήγηση της οικείας ΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πάτρας που συμφωνεί με τη συνέχισή τους. Λαμβάνει όμως υπόψη τη στημένη ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), καίτοι τα μέλη του δεν έχουν ποτέ επισκεφθεί το χώρο των ερευνών, παραβλέποντας το αίτημα, την έκθεση των επιτυχών αποτελεσμάτων και τον νέο πενταετή προγραμματισμό της ερευνητικής ομάδας. Απορία τουλάχιστον προκαλεί στο σημείο αυτό, η αρνητική στάση της προϊσταμένης της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Πάτρας Αν. Κουμούση που ως Τακτικό μέλος του ΚΑΣ καταψήφισε τη συνέχιση των ερευνών στην Αρχαία Ελίκη, όταν μάλιστα η αρμόδια ΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πάτρας έχει εισηγηθεί θετικά για τη συνέχισή τους!

Οι ευθύνες της Γ.Γ. του ΥΠΠΟ Λ. Μενδώνη είναι τεράστιες για το θέμα που προέκυψε καθόσον ως προϊσταμένη των εμπλεκομένων υπηρεσιών και πρόεδρος του ΚΑΣ επικύρωσε, υπέγραψε και προώθησε στον Υπουργό Πολιτισμού μια τέτοια αυθαίρετη Απόφαση, ως απάντηση στο νόμιμο αίτημα του τρίτου μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας μας για τη συνέχιση της επιστημονικής του έρευνας που πραγματοποιείται στην περιοχή επί 25ετία με επιτυχία αλλά και με μηδενικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο.

Ειδικότερα επί του κειμένου της Απόφασης που συνέταξαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΠΟ, σημειώνουμε τα ακόλουθα:

1. Το Θέμα της Απόφασης αναφέρεται σε έγκριση του αιτήματος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ με το κείμενο της Απόφασης το αίτημα επί της ουσίας απορρίπτεται!!

2. Με την Απόφαση χορηγείται άδεια για συνέχιση γεωφυσικών ερευνών που δεν συμπεριλαμβάνονται καν!! στο αίτημα.

3. Με την Απόφαση χορηγείται άδεια για συνέχιση των γεωαρχαιολογικών ερευνών που με το κείμενο της Απόφασης στην ουσία απορρίπτεται!!

4. Με την Απόφαση, το κύριο ερευνητικό έργο που είναι οι ανασκαφές και οι δοκιμαστικές τομές, δια της παραποιήσεως του περιεχομένου του αιτήματος μετατρέπονται σε δευτερεύοντα ζητήματα για να απαγορευθούν αυθαίρετα, αβάσιμα και μη νόμιμα, και αναβιβάζεται σε κύριο έργο η συμπληρωματική μικρή σειρά 4 χειροκίνητων γεωτρήσεων διαμέτρου 10 εκ.!!! που επιτρέπεται -αυτές και μόνον!!! - να συνεχισθούν.

5. Με την Απόφαση επιβάλλεται η λήψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους των ερευνών (όρος 6) ενώ οι έρευνες ρητώς απαγορεύονται!!

6. Με την Απόφαση επιβάλλεται η προέγκριση από το ΥΠΠΟ δημοσιοποίησης αποτελεσμάτων της έρευνας (όρος 7) ενώ οι έρευνες ρητώς απαγορεύονται!!

7. Και δεν αρκεί στους εμπνευστές-συντάκτες του κειμένου της Απόφασης η αυθαίρετη, ανιστόρητη και αναιτιολόγητη απαγόρευση των ανασκαφών ή άλλων τομών (όρος 2) αλλά στην προσπάθεια εξαφάνισης κάθε ευρήματος από την Αρχαία Ελίκη, εντάσσεται στην Απόφαση η πρωτοφανής απαίτηση (όρος 4) «να καταχωθούν» όλα όσα ήρθαν στο φως «μέχρι τώρα».

Ζητείται δηλαδή από τους επιστήμονες που έχουν αφιερώσει μέχρι σήμερα 25 ολόκληρα χρόνια της ζωής τους στην έρευνα για την Αρχαία Ελίκη και έχουν πετύχει, να «ξαναθάψουν» οι ίδιοι την Αρχαία Ελίκη που με κόπο και μόχθο έφεραν στο φως! Πιο κλασική ελληνική περίπτωση πλήγματος στην καρδιά της επιστημονικής έρευνας, της παιδείας και του πολιτισμού από εκπροσώπους του «πολιτισμού» δεν γίνεται.

Απέναντι σε τέτοιες μεθοδεύσεις, η απάντηση των φορέων της έρευνας είναι η υπεράσπιση του ερευνητικού έργου στην Αρχαία Ελίκη και την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας και ορθότητας σχετικά με τα αιτούμενα για τη συνέχιση της έρευνας από τον Υπουργό Πολιτισμού του οποίου θεωρούμε δεδομένο το ενδιαφέρον και την καλή πρόθεση."

Πηγή: filodimos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ