2013-08-02 17:01:06
Φωτογραφία για Δίνουν μάχη για την πρώτη κατοικία
Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

Τη δική τους μάχη προκειμένου να μην προχωρήσει η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δίνουν... οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με ορισμένους μάλιστα να έχουν ήδη βγει στα κάγκελα, στέλνοντας σαφή μηνύματα για «αντάρτικο» σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή προς ψήφιση αντίστοιχο νομοσχέδιο.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη, μάλιστα, σε χθεσινή της συνέντευξη (Mega), μετέφερε το κλίμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς ανέφερε ότι δεν «ψηφίζουμε τέτοια» μέτρα. Επίσης, ο Κώστας Μαρκόπουλος ανέφερε με νόημα πως δεν είναι δυνατό να έρθει στη χώρα αυτή ένα τέτοιο μέτρο.

«Εμείς οι βουλευτές να παίρνουμε το σπίτι κάποιου, δεν γίνεται» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Αντίστοιχες απόψεις εκφράζουν στις συζητήσεις και άλλοι βουλευτές, με αποτέλεσμα να επικρατεί προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, και ο νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος έχει γίνει κοινωνός έντονων αντιδράσεων βουλευτών, αλλά και κομματικών στελεχών στις περιοδείες που πραγματοποιεί σε όλη τη χώρα.


Αλλωστε, αιχμηροί εμφανίστηκαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το ίδιο θέμα. Την αρχή έκανε προχθές από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάρις Κουκουλόπουλος, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την υπερψήφιση της άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. «Να κατανοήσουν άπαντες, και οι ξεκούραστοι τεχνοκράτες, ότι πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας από την παρούσα Βουλή δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός» είπε χαρακτηριστικά. Τη σκυτάλη πήρε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος σε υψηλούς τόνους υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει να περάσει τέτοιο μέτρο. «Δεν έχω καμία πρόθεση να περάσει μέτρο που θα βάζει σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία του Ελληνα πολίτη, όταν βεβαίως αυτό προσδιορίζεται με σαφήνεια. Το υπάρχον καθεστώς που αφορά τις 200.000 ευρώ πλαφόν πρέπει να διατηρηθεί και να ισχύσει» ανέφερε (Βήμα FM).

Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονος είναι ο αναβρασμός που επικρατεί και στη Χαριλάου Τρικούπη, υπό τον φόβο μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα «αποτελείωνε» το ήδη ημιθανές ΠΑΣΟΚ.

Κριτήρια

Η κυβέρνηση, μην μπορώντας να δώσει νέα παράταση στην απαγόρευση των πλειστηριασμών, μια και οι δανειστές το αρνούνται κατηγορηματικά, βρίσκεται σε δίλημμα. Γι' αυτό επεξεργάζεται ένα πλέγμα κριτηρίων τα οποία θα καθορίσουν ποια ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί από την 1η Ιανουαρίου 2014. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί πέντε βασικές παράμετροι: κοινωνικά κριτήρια (άνεργοι, πολύτεκνοι), εισοδηματικά κριτήρια, χρονική διάρκεια «παγώματος» πλειστηριασμού, έκταση ακινήτου και ύψος δανείου. Ταυτόχρονα, με τα κριτήρια, που, όπως λέγεται, θα «προστατεύουν» τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, προβλέπεται σταδιακή μείωση του πλαφόν της αντικειμενικής αξίας κάτω από το οποίο θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ