2013-08-03 08:55:04
Φωτογραφία για Επικοινωνιακή φιέστα με άρωμα Τουρκίας στην Ηλιόπετρα Ξάνθη
Στάση στον οικισμό της Ηλιόπετρας στον δήμο Τοπείρου Ξάνθης έκανε το απόγευμα της Πέμπτης το «Καραβάνι της Αφθονίας», μια επικοινωνιακή φιέστα που στόχο έχει, προφανώς, την άσκηση πολιτικής επιρροής στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής μέσω της επίκλησης θρησκευτικών και πολιτισμικών αξιών.

Ήδη από νωρίς το πρωί της Πέμπτης φορτηγά από τη γειτονική χώρα μετέφεραν στην περιοχή εξοπλισμό (σκηνή, φωτισμό, ηχητική κάλυψη) στήνοντας και παρουσιάζοντας ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο στην τουρκική γλώσσα.

Το «Καραβάνι της Αφθονίας» όπως αποκαλείται, διοργανώνεται κάθε χρόνο τον μήνα του Ραμαζανιού από τον δήμο Μπαϊράμπασά της Κωνσταντινούπολης, με χορηγούς ωστόσο τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, πραγματοποιώντας στάσεις σε περιοχές των Βαλκανίων όπου υπάρχουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί. Στήνονται γλέντια και διοργανώνονται εκδηλώσεις, όλες στην τουρκική γλώσσα, με προφανή κίνητρα και σκοπούς, και οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως επικοινωνιακές φιέστες της γειτονικής χώρας που αποσκοπούν στην προώθηση της Τουρκικής προπαγάνδας στους μειονοτικούς πληθυσμούς της περιοχής.


Στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Ηλιόπετρα το παρών έδωσε μεταξύ άλλων ο φευτομουφτής Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ, ο οποίος συνέφαγε στο ίδιο τραπέζι με τον μοναδικό εκπρόσωπο της πλειονότητας που βρέθηκε στις εκδηλώσεις και δήμαρχο Τοπείρου κ. Στέλιο Χατζηευαγγέλου. Μάλιστα όταν ο ίδιος ανέβηκε στην ειδική εξέδρα που είχε τοποθετηθεί για τους μουσικούς για να απευθύνει χαιρετισμό χρησιμοποιήθηκε και μεταφραστής στα τούρκικα, γεγονός που σχολιάστηκε ιδιαιτέρως αρνητικά.

«Αυτού του είδους οι ιδέες, για μένα, ειδικά αυτές τις ιερές ημέρες του Ραμαζανιού πέραν του ότι δίνουν τον συμβολισμό της αδελφοσύνης δίνουν και τον συμβολισμό της αλληλεγγύης. Αυτή την αλληλεγγύη έχουμε ανάγκη όλοι μας ειδικά αυτές τις ημέρες λόγω των γνωστών δυσκολιών που περνά η χώρα μας» σημείωσε ο δήμαρχος Τοπείρου κατά τη σύντομη τοποθέτησή του. Το παρών έδωσαν τόσο ο Γενικό Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Βουλευτές από τη μειονότητα καθώς και ο δήμαρχος Μύκης κ. Μουσταφά Τσουκάλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι χαιρετισμοί των επισήμων πραγματοποιήθηκαν στην τουρκική γλώσσα. Σε ένα εκ των φορτηγών που μετέφεραν τον εξοπλισμό αναγραφόταν στα ελληνικά το σλόγκαν «η φιλία σύνορα δεν γνωρίζει», ενώ το ίδιο σλόγκαν στα αγγλικά αποδιδόταν ως «no border in brotherhood», (δηλ. όχι σύνορα στην αδελφοσύνη!).

http://www.thrakitoday.com/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ