2013-08-03 10:17:04
Φωτογραφία για Η Αποστολή της Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά» στην Ψέριμο
Πολλές φορές μας ρωτούν γιατί επιλέγουμε να δράσουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο και όχι κάπου αλλού, γιατί επιλέγουμε να βοηθήσουμε ένα συγκεκριμένο άτομο ή ομάδα ατόμων και όχι κάποιο άλλο. Η απάντηση είναι απλή: δεν το επιλέγουμε. Οι ανάγκες... προβάλλουν επιτακτικές και ορισμένες μάλιστα από αυτές με τέτοια ορμή που δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε. Δεν χτυπούν απλά την πόρτα μας.

Την γκρεμίζουν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα εκεί έξω και μια μόνο «Αγκαλιά». Αυτή η αλληγορική φράση προσπαθεί να δείξει πως τελικά το μόνο που μένει είναι η συνεχής θέλησή μας για δράση. Παρ' όλους τους περιορισμένους πόρους και το αιώνιο τέρας του παραλόγου που εκφράζεται συνεχώς μέσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, ο ακτιβισμός είναι αυτό που επιλέγουμε έναντι της αδράνειας. Επιλέγουμε την παρρησία στα μέτρα των δυνατοτήτων μας έναντι της τεμπελιάς και της γκρίνιας.

Πριν από λίγες μέρες υπέπεσε στην αντίληψή μας άρθρο της νεαρής Πόπης Μαμουζέλου σε ιστότοπο τοπικού καλυμνιακού ενδιαφέροντος καθώς και ρεπορτάζ του Σάκη Κουκουράβα για τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν οι κάτοικοι της Ψερίμου
. Αυτό που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ντόπιοι δεν είναι ούτε καινοφανές ούτε μοναδικό. Εκατοντάδες μικρά νησιά στις ελληνικές θάλασσες ζουν αποκομμένα από κάθε αγαθό που έχει να προσφέρει μια συγκροτημένη ευνομούμενη κοινωνία. Αποκομμένοι από ιατρική περίθαλψη, από υπηρεσίες, από σωστή εκπαίδευση για τα παιδιά, μερικές φορές ακόμα και από στοιχειώδη όπως το πόσιμο νερό. Τα νησάκια αυτά τα θυμόμαστε μόνο σε περιόδους κρίσης τύπου «Ιμίων», τότε μόνο διατρανώνουμε πως αποτελούν ελληνική επικράτεια. Από την άλλη, ενώ το κράτος αγνοεί ακόμα και την ύπαρξη ενός δυνάμει σπουδαίου ανθρώπινου δυναμικού στα μικρά ελληνικά νησιά, οι ίδιοι οι ντόπιοι, διασπασμένοι και κουρασμένοι από τις ιδιαιτερότητες των καιρών, δυσκολεύονται να αυτό-οργανωθούν και να καλυτερέψουν τον τόπο τους, για δικό τους καλό.

Αυτήν την στιγμή στην Ψέριμο υπάρχουν οι ντόπιοι και οι τουρίστες. Όμως κανείς γιατρός να περιθάλψει ασθενή σε περίπτωση ανάγκης. Τι θα γίνει αν συμβεί κάτι κακό; Τον χειμώνα η Ψέριμος θα είναι ακόμα πιο αποκομμένη. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η Ψέριμος καθίσταται δυσπρόσβατη και οι κάτοικοί της ακόμα πιο ευάλωτοι. Δεν θα περιμένουμε το κράτος να θυμηθεί ότι στην Ψέριμο ζουν περήφανοι Έλληνες, φίλοι μας, γυναίκες, άντρες, παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες Ακρίτες. Θελήσαμε να οργανώσουμε μια αποστολή με συγκεκριμένους οργανόγραμμα που σκοπό θα έχει να καταστήσει για φέτος τον χειμώνα την Ψέριμο όχι απρόσβλητη αλλά λίγο πιο ανθρώπινη.

Με την βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου και με την μπροστάρη την Καλύμνια φαρμακοποιό Καλλιόπη Πατέλλη πρωτίστως καταρτίσαμε και προμηθευτήκαμε ένα πλήρες «φαρμακείο» που μπορεί να καλύψει μια περιοχή όπως η Ψέριμος.

Παυσίπονα για κάθε είδους πόνο, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για τον εμετό, την διάρροια, την δηλητηρίαση, την αφυδάτωση, την περιποίηση τραυμάτων, εγκαυμάτων, τσιμπημάτων, δαγκωμάτων από έντομα και ερπετά. Αντισταμινικά, αντιβιοτικά, αντισηπτικά, κορτιζονούχα . Πλήρες επιδεσμικό υλικό, αυτοκόλλητα ράμματα και κάθε τι που μπορεί να διευκολύνει την ζωή και την παραμονή στο νησί. Κάθε φάρμακο σε ειδική συσκευασία με σαφείς οδηγίες και δοσολογίες σε έγγραφη μορφή.

Τα φάρμακα όμως από μόνα τους δεν είναι παρά υλικά και μάλιστα μιας ιδιαίτερης κατηγορίας. Γνωρίζουμε πως χρειάζεται η τοπική κοινωνία να οργανωθεί με τρόπο «έξυπνο» ώστε τα φάρμακα αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά. Έτσι, με αγάπη και ενσυναίσθηση των αναγκών των ανθρώπων που την κατοικούν, αυτή την Κυριακή, 4/8/2013 αποστολή επιστημόνων, εθελοντών και δημοσιογράφων, υπό την αιγίδα της «Αγκαλιάς» θα ταξιδέψει στην Ψέριμο. Η αποστολή θα μείνει εκεί όσες ώρες χρειαστεί για να τακτοποιήσει σε σωστό χώρο τα φάρμακα και να δώσει οδηγίες χρήσης γραπτώς και προφορικώς καθώς και για να «αφήσει πίσω της» τηλέφωνα εθελοντών ιατρών για κάθε διευκρίνιση και απορία.

Για αυτόν τον σκοπό η Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά» έχει προβεί σε ειδική ανατύπωση εγχειριδίου πρώτων βοηθειών που θα μοιραστεί στους κατοίκους. Εκτός αυτού, με την βοήθεια των Γιατρών του Κόσμου, ανοίγει μια γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτων αναγκών τον χειμώνα. Κάποιος από την Ψέριμο θα μπορεί να τηλεφωνήσει σε εξειδικευμένο προσωπικό και να λάβει οδηγίες οι οποίες σε συνδυασμό με τα φάρμακα που θα υπάρχουν στο νησί από το φαρμακείο της «Αγκαλιάς», μπορεί να αποβούν σωτήριες. Ταυτόχρονα, η ομάδα που θα αποτελέσει την αποστολή θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει μια μεγάλη ανάγκη: την ανάγκη για ομόνοια μεταξύ των κατοίκων, για κοινή δράση. Δεν έχουμε, και πρέπει να το καταλάβουμε, παρά ο ένας τον άλλο. Θα προταθούν ιδέες, θα γίνει συζήτηση. Σπόροι οι οποίοι, όπως στην παραβολή του σπορέα, αλλού θα σαπίσουν κάπου όμως ίσως δώσουν καρπούς. Η αποστολή μας δεν έχει κανένα χρώμα, πολιτικό, ιδεολογικό, θρησκευτικό. Έχει μόνο ένα μήνυμα: ομόνοια, προσφορά, αλληλεγγύη.

Δεν ξέρουμε αν η αποστολή μας θα πετύχει. Δεν θέλουμε να απαντήσουμε σε εικοτολογίες για το τι θα ήταν καλύτερο να γίνει, ειδικά όταν αυτές προέρχονται από άτομα με μηδενική κοινωνική δράση και συνείδηση. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι συγκροτημένη, συντονισμένη, με λίγους αλλά σαφείς στόχους: πρώτος από αυτούς, να μην αφήσουμε την Ψέριμο ολότελα μόνη και φέτος τον Χειμώνα, και φέτος τον δεκαπενταύγουστο όταν το νησί θα είναι γεμάτο προσκυνητές. Ξέρουμε ότι πολλές δράσεις δεν ευοδώνουν. Αυτό δεν μας έχει εμποδίσει στιγμή από το να συνεχίζουμε να δρούμε. Ο εθελοντισμός έχει μια δύναμη: είναι τόσο πεισματάρης όσο το χάος που προσπαθεί να «συμμαζέψει».

Από αυτό το δελτίο τύπου απευθύνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολιτικούς, ντόπιους και ξένους. Όσο το παιχνίδι εξουσίας θολώνει το μυαλό, όσο η έριδα και ο εγωισμός είναι πρώτη μας προτεραιότητα ο τόπος αυτός θα κατρακυλάει χαμηλότερα. Η ευθύνη είναι τρομακτική. Η συνεργασία όλων μας είναι μονόδρομος. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Αλλιώς είμαστε έρμαια. Πολίτες και πολιτικοί.

Από καρδιάς ευχαριστούμε τους ανθρώπους της αποστολής που θα μεταβούν στην Ψέριμο. Χωρίς αυτούς από την μακρινή Λέσβο όπου εδρεύουμε θα ήταν ακατόρθωτο να οργανωθεί αποστολή στην μικρή και μακρινή Ψέριμο. Ένα μεγάλο μπράβο που αξίζει σε όσους συνοδεύουν τα λόγια με τα έργα. Δεν θα αναφερθούμε ονομαστικά σε όλους πολύ απλά γιατί ξέρουμε πως αντίθετα με ο,τι λέγεται, το καλό μαθαίνεται εξίσου δυνατά με το κακό. Απλά αργεί περισσότερο. Ας είναι αυτή η αποστολή ένα σύμβολο του τι μπορεί να κάνει κανείς με λίγα χρήματα και πολύ αγάπη.

Για την Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά»

Ο Αντιπρόεδρος, Τυρίκος Εργάς Γιώργος.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΜΠΗΚΕ Ο ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗΣ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΜΠΗΚΕ Ο ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ