2013-08-04 13:28:23
Φωτογραφία για Μαζική η συμμετοχή στην αντικατοχική εκδήλωση στη Δερύνεια
Σαν μια από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή κόσμου των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίζεται η χθεσινοβραδινή αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

Για πρώτη ίσως φορά ύστερα από  αρκετά χρόνια στην πορεία προς το οδόφραγμα έδωσαν το «παρών» τους  τόσοι Αμμοχωστιανοί και όχι μόνον.

Με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αλέξη Γαλανό, τον οποίον πλαισίωναν πρώην Δήμαρχοι της Αμμοχώστου επέδωσαν  το ψήφισμά τους προς τον αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με το οποίο μεταξύ άλλων καταδικάζουν την συνεχιζόμενη  κατοχή της πόλης τους από τον τουρκικό στρατό κατοχής ζητώντας επιτακτικά την επιστροφή της Αμμοχώστου  και την επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της.

Στην  κύρια εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενη Αμμοχώστου χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Δερύνειας  Άντρος Καραγιάννης  ο οποίος ευχήθηκε όπως πολύ σύντομα όλοι γιορτάσουμε τα ελευθέρια της Αμμοχώστου στο ΓΣΕ,  εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής Κυριάκος  Βιρβιδάκης και ο περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος  Ιωάννης  Σγουρός οι οποίοι αφού εξέφρασαν την συμπαράσταση του ελληνισμού προς την δεινοπαθούσα Κύπρο υπογράμμισαν  την σημασία της ενότητας ως βασική προϋπόθεση της επιτυχίας του αγώνα για   απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας.

Δεν παρέλειψαν, ωστόσο, να αναφερθούν στην παντελή έλλειψη της αλληλεγγύης  από μέρους των ευρωπαίων εταίρων μας τους οποίους χαρακτήρισαν ως υποκριτές.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός  αφού επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής πλεύσης και νοοτροπίας  με την αποφυγή των λαθών του παρελθόντος  τόνισε  ότι «σήμερα χρειαζόμαστε  ενότητα, γνώση, εμπειρογνωμοσύνη, αξιοπιστία και πάνω απ`  όλα  να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του Λαού».

«Η δική μας επιστροφή» είπε ο Αλέξης Γαλανός, «θα είναι το πρώτο βήμα  για να απαλλαγεί όλο το νησί μας από την κατοχή και τον εποικισμό
. Για μας τους οραματιστές της επιστροφής είναι μεν η   Αμμόχωστος  βασιλεύουσα στις σκέψεις  μας, στη ψυχή μας, στην κάθε μας πράξη, αλλά πάντα βασίλισσα  είναι η Κύπρος μας».

«Κοιτάξτε απέναντι την Αμμόχωστο. Τα φώτα είναι σβηστά. Θα ανάψουν.  Θα τα ανάψουμε» κατέληξε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε μήνυμα  του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Μενέντεζ στο οποίο αφού υπογραμμίζει πως ο τερματισμός της κατοχής  της  Αμμοχώστου θα ανοίξει τον δρόμο προς την ειρήνη στην περιοχή αυτή της Μεσογείου εκφράζει την πλήρη στήριξη των προσπαθειών της κυπριακής κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκε στην παρουσία όλων των Δημάρχων Αμμοχώστου  ο Αμμοχωστιανός ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Αποδεχόμενος την τιμή ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο οποίος απήγγειλε κι`  ένα ποίημά του για την Αμμόχωστο, ανέφερε πως  δεν αποδέχεται για την Αμμόχωστο τον όρο «πόλη – φάντασμα».

«Για μένα» είπε, «είναι η πόλη – όραμα. Κι`  όταν με ρωτούν τι σημαίνει για μένα η Αμμόχωστο, τους απαντώ: Αμμόχωστος για μένα σημαίνει Κερύνεια» κατέληξε ο Κυριάκος Χαραλαμπιδης Στο καλλιτεχνικό μέρος  της εκδήλωσης εκτός από την χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου υπό την διεύθυνση του  μαέστρου Νίκου Βήχα, εμφανίστηκαν οι καλλιτέχνες  Κατερίνα Κούκα, Λένα Αλκαίου, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Βασίλης  Χατζηλούκα και Αλέξια Βασιλείου.

e-afipnisi  Πηγή: onlycy.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ