2013-08-05 15:40:03
Φωτογραφία για Πανικός από την απειλή αλλαντίασης σε βρεφικά γάλατα
Μολυσμένη με επικίνδυνα βακτήρια αποδείχθηκε η πρώτη ύλη για σειρά γαλακτοκομικών, όπως βρεφικά γάλατα, που εξήγαγε... σε πολλές χώρες η Fonterra, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του κλάδου παγκοσμίως.

Η κατανάλωση αυτών των προϊόντων θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαντίαση, μία εξαιρετικά επικίνδυνη μορφή τροφικής δηλητηρίασης.

Ο επικεφαλής του νεοζηλανδικού κολοσσού Θίο Σπίρινγκς ζήτησε συγγνώμη για τον πανικό που προκλήθηκε στους γονείς που μέχρι σήμερα έδιναν στα παιδιά τους προϊόντα που περιείχαν πρωτεΐνη από τις μονάδες της εταιρείας, όπως βρεφικά γάλατα της Nutricia.

Ωστόσο ήδη σε Κίνα και Ρωσία ελήφθησαν περιοριστικά μέτρα στην εισαγωγή σειράς προϊόντων, ενώ πίσω στη Νέα Ζηλανδία η κυβέρνηση εξετάζει το αν και γιατί η Fonterra καθυστέρησε να «σημάνει συναγερμό» για το πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός Τζον Κι είπε ότι η ανησυχία προέκυψε μετά από ελέγχους ήδη τον Μάιο του 2012: «Οταν μιλάμε για την μεγαλύτερη επιχείρησή μας, το μεγαλύτερό μας όνομα, τον κορυφαίο εξαγωγέα και ναυαρχίδα της νεοζηλανδικής οικονομίας, όταν όλη η στρατηγική σου αφορά την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, περιμένεις ότι θα έπερναν τέτοια προληπτικά μέτρα και δεν θα αδιαφορούσαν για τους ελέγχους».


Ο Σπίρινγκς πάντως ισχυρίστηκε ότι η πρώτη ένδειξη ήρθε τον φετινό Μάρτιο.

Η επιμόλυνση των προϊόντων οφείλεται σε ακάθαρτο αγωγό σε μονάδα επεξεργασίας πρωτεΐνης που προκύπτει κατά την τυροκόμηση και εντοπίστηκε αρχικά σε τρεις παρτίδες που χρησιμοποιήθηκαν σε βρεφικό γάλα Nutricia Karicare.

Η συγκεκριμένη μολυσμένη πρωτεΐνη εξήχθη σε Κίνα, Μαλαισία, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη και Σαουδική Αραβία.
Έθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ